in Νεκροζώντανη Αριστερά, Θεολογία του ποδοσφαίρου

ποδόσφαιρο και Αριστερά

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα!

Στο σημερινό μας σημείωμα θα καταπιαστούμε με τις θέσεις της ιστορικής, νεκροζώντανης Αριστεράς για το ποδόσφαιρο. Θα τις παρουσιάσουμε, θα τις εξετάσουμε και μετά θα αναγκαστούμε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με το μέλλον της Αριστεράς.

Να ποιες είναι οι θέσεις της Αριστεράς, και, όπως θα δούμε κι ενός τμήματος των αντιεξουσιαστών/αναρχικών:

α) το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό παιχνίδι

β) το ποδόσφαιρο δεν είναι  βίαιο παιχνίδι, η βία που παρατηρείται μεταξύ οπαδών προέρχεται από έξω και εκφράζεται στο γήπεδο.

γ) είναι καλύτερα να βλέπεις ποδόσφαιρο παρά να παίζεις

δ) είναι καλύτερα να βλέπεις ποδόσφαιρο ως οπαδός – το να είσαι οπαδός είναι κάτι το εξαίσιο!

ε) το ποδόσφαιρο καταστρέφεται από τους καπιταλιστές, η εκδίωξή τους από τους οπαδούς θα το σώσει!Αυτό που θα κάνουμε στο εργοστάσιο, θα το κάνουμε και στο ποδόσφαιρο. Στο σοσιαλισμό θα έχουμε ένα σοσιαλιστικό ποδόσφαιρο, με ομάδες, θεατές, πρωταθλήματα, βαθμολογία! Στον κομμουνισμό;


α) Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό παιχνίδι; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να διασαφηνίσουμε τι σημαίνει ο όρος λαϊκό παιχνίδι. Λαϊκό παιχνίδι είναι το παιχνίδι που το παίζει ο λαός;Ή που αρέσει στο λαό να το βλέπει;Και ποιος είναι ο λαός; Το ποδόσφαιρο που βλέπει ο λαός είναι παιχνίδι; Υπάρχει ένας λαός ή περισσότεροι σε μια δοσμένη κοινωνία;

Όταν λέμε ‘λαός’ εννοούμε όλους τους κατοίκους μιας χώρας ή εννούμε τους υποτελείς Παραγωγούς, τον κοσμάκη, τη φτωχολογιά; Στη προκειμένη περίπτωση, μάλλον το πρώτο. Εάν δεχτούμε το δεύτερο, θα βρεθούμε ενώπιον ανυπέρβλητων δυσχερειών διότι οι Κύριοι, οι καπιταλιστές, όπως δεχτήκαμε,  δεν αδιαφορούν για το ποδόσφαιρο. Οι μικροαστοί ανήκουν στο λαό; Οι φασίστες, ακροδεξιοί που τρελαίνονται για το ποδόσφαιρο ανήκουν στο λαό;Ναι, ανήκουν στο λαό, σύμφωνα με την Αριστερά! Υπήρχε ένας λαός στη ναζιστική Γερμανία; Τα μέλη της Κου Κλουξ Καν ανήκουν στο λαό; Οι δωσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανων το 1940-45 ανήκαν στο λαό; Δεν υπάρχει ένας λαός αλλά δύο: αυτός που συνεργάζεται με τον Κύριο (Κράτος, κλπ) κι αυτός που πολεμά κατά του Κυρίου. Ποιος λαός παίζει ποδόσφαιρο; Ο λαός που συνεργάζεται ή ο λαός που πολεμά; Η Αριστερά μας λέει ότι υπάρχει ένας λαός, όλοι οι κάτοικοι της χώρας,  κι αυτός παίζει ποδόσφαιρο. Παίζει ποδόσφαιρο ο λαός της Αριστεράς; Όχι, δεν παίζει. Βλέπει. Άρα, το ποδόσφαιρο δεν είναι παιχνίδι αλλά λαϊκό θέαμα. Είναι λαϊκό θέαμα; Όλος ο λαός βλέπει ποδόσφαιρο; Όχι, βέβαια! Μόνον οι άνδρες βλέπουν ποδόσφαιρο, και όχι όλοι, ένα μικρό ποσοστό εφήβων και γέρων. Ποδόσφαιρο βλέπει μόνο ένα μικρό μέρος των αρσενικών. Όταν λέμε ποδόσφαιρο εννούμε πάντα ανδρικό ποδόσφαιρο! Έχετε παρακολουθήσει ποτέ γυναικείο μουντιάλ;

Γι αυτούς που παίζουν, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι; Όχι, δεν είναι!Είναι δουλειά, επάγγελμα. Δεν παίζουν, δουλεύουν, ασκούν ένα επάγγελμα. Οι θεατές δεν βλέπουν κάποιους να παίζουν ποδόσφαιρο αλλά κάποιους να εργάζονται. Ποιο είναι το προϊόν που παράγουν; Το ποδοσφαιρικό θέαμα! Πως παράγεται το θέαμα αυτό; Με τη μετατροπή του παιχνιδιού σε δουλειά!

Η Αριστερά δεν βλέπει καλά . . .  Κι όταν η Αριστερά δεν βλέπει καλά, η μια συμφορά θα ακολουθεί την άλλη. . .

β) Είναι δυνατόν ένα παιχνίδι να είναι βίαιο; Ασφαλώς και είναι! Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μεσαιωνικό ποδόσφαιρο, από το οποίο προέρχεται το σημερινό, καπιταλιστικό ποδόσφαιρο. Διεξάγονταν μεταξύ ομάδων που η κάθε μια αποτελούνταν από εκατοντάδες άνδρες, τα τέρματα απείχαν μέχρι και πέντε χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, ο αγώνας διαρκούσε από τα χαράματα μέχρι που νύχτωνε και σπάνια επιτυγχάνονταν κάποιο γκολ. Μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν όταν εκατοντάδες άνδρες έπεφταν πάνω στη μπάλα για να την πάρουν στην κατοχή τους και να τρέξουν να τη βάλουν στο τέρμα, συνήθως στην ανοιχτή πόρτα ενός τοπικού άρχοντα; Κλοτσιές, μπουνιές, δαγκωματιές, μαχαιρώματα, σπασμένα κεφάλια, μύτες σπασμένες, χέρια και πόδια σπασμένα, εξαρθρώσεις μελών, ελαφροί και σοβαροί τραυματισμοί, ακόμα και θάνατοι! Κάθε διεκδίκηση προϋποθέτει την άσκηση σωματικής, φυσικής βίας και το ποδόσφαιρο, που συνεχίζει να είναι ένα παιχνίδι διεκδίκησης, δεν μπορεί να μην είναι βίαιο παιχνίδι! Οι τραυματισμοί και τα φορεία θα υπάρχουν όσο υπάρχει το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, η μπάλα είναι ένα ισχυρότατο βλήμα που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο! Κάτσε στο τείχος και αν τολμάς μη βάλεις τα χέρια σου στ’ αρχίδια ή μη γυρνάς τη πλάτη για να  μη τη φας στα μούτρα και τρέξουν τα ζουμιά!

Και η οπαδική βία; Γιατί οι οπαδοί χτυπιούνται και σκοτώνονται μεταξύ τους; Η Αριστερά δεν γνωρίζει ότι οι θεατές, οι οπαδοί είναι κάποιοι που έχουν διωχτεί από τον αγώνα; Στο μεσαιωνικό παιχνίδι δεν υπήρχαν θεατές!Έμπαινες και έφευγες από τον αγώνα όποτε ήθελες. Δεν αποκλειόταν απολύτως κανείς! Τώρα αποκλείονται όλοι! Παίζουν 22 και 100.000 βλέπουν! Ο θεατής της κερκίδας και του καναπέ έχει διωχτεί από το γήπεδο και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πολεμήσει: ή συμβολικά, ταυτιζόμενος με μια ομάδα, είτε πραγματικά! Ο οπαδός ζηλεύει: οι άλλοι παίζουν, χτυπάν και σπρώχνουν, εγώ γιατί να μην παίζω; Μαλάκας είμαι;Όσο θα υπάρχει ποδόσφαιρο, θα υπάρχει βία και μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό!

γ-δ) Η Αριστερά θεωρεί ότι είναι καλύτερα να βλέπεις μπάλα παρά να παίζεις. Με αυτή τη λογική, είναι καλύτερα να βλέπεις πορνό παρά να γαμάς! Είναι καλύτερα να βλέπεις τον άλλλον να χορεύει, παρά να χορεύεις. Είναι καλύτερα να ακούς τον άλλον να τραγουδάει,παρά να τραγουδάς! Είναι καλύτερα να βλέπεις τον άλλον να ζει την περιπέτεια παρά να τη ζεις εσύ ο ίδιος. Είναι καλύτερα να εκτελείς τις αποφάσεις των άλλων παρά να συμμετέχεις στη λήψη των αποφάσεων. Να βλέπεις τους άλλους να ‘παίζουν’  ποδόσφαιρο όχι ως ανεξάρτητος θεατής αλλά ως οπαδός μιας ομάδας. Τι σημαίνει οπαδός; Οπαδός σημαίνει ακόλουθος, υπηρέτης, υποτελής! Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν μέλη, φίλους, οπαδούς, ακολούθους, υπηρέτες, υποτελείς. Αυτά τα μέλη πρέπει ναι είναι και οπαδοί κάποιας ομάδας. Εκτός από το ποδόσφαιρο και η Αριστερά σχηματίζει κοπάδια λογικών προβάτων.

ε) Οι ποδοσφαιρικές ομάδες έγιναν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, διατείνεται η Αριστερά, με αποτέλεσμα οι ομάδες αυτές να χάσουν τον λαϊκό τους χαρακτήρα. Ένας καλός Αριστερός λοιπόν θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της εκδίωξης των καπιταλιστών, της λεγόμενης παράγκας: η ομάδα να γίνει λαϊκή εταιρεία ή να γίνει μια αυτοδιευθυνόμενη ομάδα!  Αυτό που θα εφαρμόσουμε στο εργοστάσιο θα το εφαρμόσουμε και στο ποδόσφαιρο. Στη σοσιαλιστική οικονομία, θα αντιστοιχεί το σοσιαλιστικό ποδόσφαιρο!Το οποίο θα είναι ερασιτεχνικό. Θα υπάρχουν ομάδες, θα υπάρχουν θεατές, δεν θα υπάρχει οπαδική βία επειδή δεν θα υπάρχει καταπίεση και εκμετέλλευση, θα υπάρχουν πρωταθλήματα, βαθμολογίες, κλπ. Το σοσιαλιστικό ποδόσφαιρο θα μοιάζει με το σημερινό, μόνο που δεν θα υπάρχει βία, εκμετάλλευση και καταπίεση. Όπως ο σοσιαλισμός θα είναι ένας κρατικός καπιταλισμός, έτσι και το σοσιαλιστικό ποδόσφαιρο θα είναι ένα κρατικοκαπιταλιστικό ποδόσφαιρο!

Δεν θα γκρεμίσουμε το ΟΑΚΑ, θα φτιάξουμε κι άλλα, να παίζει ο λαός και κυρίως να βλέπει!

Οι απόψεις της Αριστεράς για το ποδόσφαιρο απηχούν  τις πολιτικές απόψεις της. Οι Κύριοι της Αριστεράς θα υποδεικνύουν στους υποτελείς Παραγωγούς τι να κάνουν. Και θα τους υποδεικνύουν να βλέπουν, όχι να παίζουν! Να είναι για πάντα υποτελείς.

Ο τίτλος του αυριανού σημειώματος θα είναι ‘ποδόσφαιρο και κομμουνισμός’.

Υγεία και χαρά!

Σχολιάστε ελεύθερα!