in θεωρία κομμουνισμού, Ελληνικό Κράτος και Ινδική Κάνναβη

χασίσι και κομμουνισμός (ένα τρίφυλλο μας ενώνει)

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα.

Αργεί να ξημερώσει, κάθομαι να γράψω, να διώξω από το μυαλό μου σκέψεις, να μην τις πετάξω όμως αλλά να τις ποιήσω χρήσιμες, να τις χρησιμοποιήσω, να τις χρησιμοποιήσετε, δεν είναι εν τέλει και τόσο κακόγουστο και βίαιο το ρήμα ‘χρησιμοποιώ’ – εάν βέβαια το μεταχειριστούμε με ένα τρόπο που να αναιρεί και να καταργεί τη χρήση που του επιφυλάσσει ο Κύριος ημών. Και οι σκέψεις αυτές αφορούν τη σχέση της  κάνναβης, του χασισιού και του κομμουνισμού. Θα συμπυκνώσω τις σκέψεις μου σε μια πρόταση – οπότε κρίνετε οι ίδιοι, οι ίδιες, εάν θα συνεχίσετε την ανάγνωση του κειμένου ή όχι. Έτσι είναι, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. . .Να η άποψη μου, διατυπωμένη απλά και με σαφήνεια: μια διευρυμένη κομμουνιστική  κοινωνία (οι σημερινές είναι άκρως συρρικνωμένες ως κατακτημένες από τον καπιταλισμό) θα είναι μια κοινωνία της κάνναβης της κλωστικής και της κάνναβης της ινδικής, του χασισιού. Να ποια είναι η επιχειρηματολογία μου.

Η κάνναβη, όπως θα γνωρίζετε, φίλες και φίλοι, μας δίνει τρία πολύ χρήσιμα αγαθά: τους πλούσιους σε λάδι σπόρους,  μια πολύ ανθεκτική ίνα και ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο, το χασίσι. Τα δυο πρώτα παράγονται από την κάνναβη την ήμερη την κοινή (cannabis sativa vulgaris , το επίθετο sativa από το λατινικό ρήμα sero που σημαίνει ‘σπέρνω, φυτεύω’), ενώ το τρίτο από την κάνναβη την ήμερη την ινδική (cannabis sativa indica). Με το λάδι των σπόρων της κάνναβης παρασκευάζονται πολύ καλής ποιότητας σαπούνια και ελαιοχρώματα. Η ίνα της κάνναβης είναι κάτι το μοναδικό: είναι εφτά (7) φορές πιο ανθεκτική από την ίνα του βαμβακιού και θα δούμε παρακάτω τι σημαίνει αυτό. Θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν στο εμπόριο καραβόπανα, υπάρχει το καννάβι που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί και υπάρχουν φυσικά και ρούχα και παπούτσια από κάνναβη. Μια πολύ βασική κομμουνιστική αρχή λέει ότι  τα προϊόντα που παράγουμε πρέπει να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια στο χρόνο, να είναι όσο γίνεται πιο ανθεκτικά και να επισκευάζονται εύκολα. (Μου φαίνεται πως ήρθε καιρός να συντάξουμε μια κομμουνιστική πολιτική οικονομία – ετοιμάζεται, μην ανησυχείτε!). Γιατί; Τι γίνεται σήμερα; Σήμερα ο Κύριος καπιταλιστής της παραγωγής και του χρήματος μας αναγκάζει να ενσωματώνουμε τη φθορά μέσα στα προϊόντα για να έχουν όσο γίνεται μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτό το κάνει φυσικά για να πουλάει περισσότερα, για να έχει περισσότερα κέρδη – και το καταφέρνει αλλά σε βάρος της φύσης και των υποτελών Παραγωγών του τεράστιου και συλλογικά παραγόμενου κοινωνικού πλούτου. Οι πρώτοι ηλεκτρικοί λαμπτήρες που κατασκευάστηκαν, το 1932, εάν δεν κάνω λάθος, είχαν διάρκεια ζωής 10.000 ώρες! Τώρα, 1500. Αυτή είναι  η πρόοδος, φίλες και φίλοι, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Πρόοδος της αρπαγής και της απάτης. Αντι να γίνουν 20.000 οι ώρες έγιναν  1500! Ένα ξυράφι να κόψω τις φλέβες μου, μα την Παναγία! Κι αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλα τα υπό καπιταλιστική επιτήρηση παραγόμενα προϊόντα. Τα πλυντήρια δούλευαν για είκοσι χρόνια, μετά για δέκα, τώρα στα πέντε παρουσιάζουν προβλήματα. Αγοράζεις κινέζικο κατσαβίδι και δεν σου κάνει ούτε για μια χρήση. Υπάρχουν μοτοσικλέτες BMW που κυκλοφορούν ακόμα, κατασκευασμένες το 1952, ενώ οι σημερινές, για να μη πούμε για τα σκουτεράκια,  μετά από πέντε χρόνια είναι για πέταμα. Η Βέσπα, τι μηχανάκι!

Ποιες είναι οι συνέπειες της καπιταλιστικής λογικής και ποιες της κομμουνιστικής; Με την ενσωμάτωση της φθοράς στα προϊόντα αυξάνονται μεν τα κέρδη αλλά αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας, έχουμε δηλαδή σπατάλη εργασίας αλλά και σπατάλη πρώτων υλών , ενέργειας και εργαλειομηχανών. Η αύξηση του χρόνου εργασίας και η σπατάλη είναι η αιτία της καταστροφής της φύσης και του υποτελούς Παραγωγού και διαιωνίζονται διότι με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται και ενισχύεται η καπιταλιστική Κυριαρχία (η αρπαγή και η καταστροφή του κοινωνικού πλούτου και του υποτελούς Παραγωγού). Τι θα συμβεί εάν παραγάγουμε όσο γίνεται πιο ανθεκτικά προϊόντα; Θα μειωθεί δραστικότατα ο χρόνος εργασίας και θα σταματήσει η σπατάλη όλων των προϋποθέσεων της παραγωγής ενώ θα μειωθεί δραστικότατα και η περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτή η κομμουνιστική αρχή δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον Κύριο καπιταλιστή, δεν έχουμε να κάνουμε με μια διεκδίκηση, με μια μεταρρύθμιση. Μπορεί να καθιερωθεί μόνο μετά την θετική για τους υποτελείς παραγωγούς έκβαση του κοινωνικού πολέμου (κοινωνική κομμουνιστική επανάσταση).Αυτό σημαίνει ότι θα προκρίνουμε την παραγωγή προϊόντων με πρώτη ύλη την κάνναβη (υφάσματα, ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κλπ) σε βάρος του βαμβακιού και του μαλλιού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την χρήση τους). Θα χρειαζόμαστε λιγότερο βαμβάκι κι αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί πολλή γη για την παραγωγή τροφής!

Αυτά για το λάδι και την ίνα. Να πούμε κάτι και για το χασίσι. Όχι κάτι, έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Και θα αρχίσουμε διαλύοντας ένα μύθο, το μύθο ότι το χασίσι είναι ναρκωτικό. Το χασίσι δεν είναι ναρκωτικό, ούτε το όπιο είναι ναρκωτικό, ούτε η κόκα είναι ναρκωτικό ούτε η ηρωίνη ούτε η νικοτίνη ούτε η καφεΐνη. Φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν ναρκωτικά, υπάρχουν φάρμακα και δηλητήρια. Ονομάσαμε ναρκωτικά κάποιες ουσίες, κάποια φάρμακα τα οποία προκαλούν νάρκωση ή υπνηλία αλλά χρειαζόμαστε και την νάρκωση και την υπνηλία, έτσι δεν είναι; Το μητρικό γάλα προκαλεί υπνηλία στα μωρά – γι αυτό κοιμούνται όλη μέρα. Τη νάρκωση τη χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε τον σωματικό ή ψυχικό πόνο. Δε θα δώσεις μορφίνη στο στρατιώτη με τις δυο σφαίρες στο κορμί του; Κάθε φάρμακο σε μεγάλη ποσότητα είναι δηλητήριο, κάθε δηλητήριο σε μικρή ποσότητα είναι φάρμακο. Η νικοτίνη είναι φάρμακο, χρησιμότατο, αλλά σε μεγάλη ποσότητα κοκκαλώνεις χωρίς να πεις κιχ! Επιπλέον,  άλλα φάρμακα επιδρούν στο σώμα κι άλλα στη ψυχή. Πολλά φάρμακα δημιουργούν εξάρτηση εάν κάποιος τα χρησιμοποιεί συχνά (αλκοόλ, νικοτίνη, καφεΐνη, ηρωίνη, κλπ). Ας δούμε τώρα τι φάρμακο είναι το χασίσι, αν μπορεί να γίνει δηλητληριο κι αν δημιουργεί εξάρτηση.

Το χασίσι είναι ένα φάρμακο που επιδρά κυρίως στη ψυχή αλλά και στο σώμα. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται: το χασίσι είναι ένας μεγεθυντικός φακός. Μεγεθύνει αυτό που νιώθεις κι αυτό που είσαι. Εάν είσαι χαρούμενος, θα γίνεις πιο χαρούμενος. Εάν είσαι θλιμμένος θα γίνεις πιο πολύ θλιμμένος. Εάν είσαι βλάκας, θα σε κάνει πιο μεγάλο βλάκα, κοκ. Προσέξετε όμως! Μπορεί να είσαι χαρούμενος αλλά να μην  είσαι, να φαίνεσαι. Να νομίζεις ότι είσαι ξένοιαστος, να νομίζεις ότι δεν έχεις προβλήματα. Το χασίσι θα καταστρέψει τη μάσκα και θα φέρει στο προσκήνιο την πραγματική σου ψυχική κατάσταση! Εκεί που είσαι χαρούμνεος, σε παίρνει από κάτω και βυθίζεσαι σε μαύρες σκέψεις. Γουστάρεις τη γκόμενα του φίλου σου και έχεις καταπιέσει αυτή την επιθυμία. Τι θα γίνει ένα πιείτε ένα τσιγάρο οι τρεις σας ή περισσότεροι; Θα αγχωθείς και θα φύγεις ή θα της την πέσεις! Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που λέμε ότι το χασίσι είναί ψυχεδελικό, δηλαδή ψυχοδηλωτικό. Δηλώνει, φανερώνει,φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική μας ψυχοπνευματική κατάσταση. Είναι κακό αυτό;

Όχι, ίσα ίσα. Είναι επιθυμητό και να γιατί. Όλοι μας και όλες μας έχουμε επιθυμίες και άγχη που δεν τα γνωρίζουμε. Ψυχοπνευματική καλλιέργεια (παιδεία δηλαδή -να γιατί οι έφηβοι μαστουρώνουν στα γυμνάσια και τα λύκεια!) σημαίνει να αποκτήσουμε συνείδηση των ασύνειδων επιθυμιών και αγχών που έχουμε. ‘Ξέρω ποιος είμαι’ σημαίνει ‘ξέρω τι θέλω και τι φοβάμαι, ξέρω ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να με κατακλύσει κάποια επιθυμία ή κάποιο άγχος που δεν θα υποπέσει στη συνείδησή μου’. Ένας τρόπος να επισημάνουμε αυτές τις κρυφές και καταχωνιασμένες επιθυμίες, αυτά τα καταπιεσμένα άγχη είναι και η χρήση του χασισιού. Πρόκειται δηλαδή για ένα ψυχοφάρμακο που μας δίνει η ίδια η φύση (προσωπική ή ομαδική ψυχοθεραπεία).

Το χασίσι όμως επιδρά και στο σώμα κι αυτός είναι ο λόγος που εδώ και δεκαετίες έχει αρχίσει να χρησιμοποείται από τη δυτική ιατρική -για το άσθμα, την αϋπνία, την ερωτική ατονία, τους πόνους στη μέση και άλλες παθήσεις και ενοχλήσεις. Δεν χρησιμοποιείται όμως τόσο όσο θα έπρεπε για έναν και μοναδικό λόγο: το χασίσι δεν το πουλάνε οι φαρμακοβιομηχανίες κι αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως! Θα το εξετάσουμε παρακάτω αυτό το ζήτημα.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω στα ερωτήματα εάν το φάρμακο χασίσι μπορεί να γίνει δηλητήριο και εάν μπορεί να προκαλέσει εθισμό και εξάρτηση. Ναι, και δηλητήριο μπορεί να γίνει και εθισμό να προκαλέσει. Δηλητήριο μπορεί να γίνει μόνο εάν κάποιος πάρει μεγάλη ποσότητα και είναι άπειρος ( θέλουν άσκηση και πείρα όλα τα ψυχεδελικά) μόνο που αυτό  που θα πάθει θα είναι η έντονη δυσφορία και ανησυχία και όχι ο θάνατος. Το χασίσι-δηλητήριο δεν σκοτώνει, όπως η νικοτίνη-δηλητήριο! Προκαλεί δε εθισμό αλλά μόνο ψυχικό, όχι σωματικό όπως η νικοτίνη, η καφεΐνη, η ηρωίνη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εάν δεν κάνεις το τσιγαράκι σου θα είσαι καταθλιπτικός, μουρτζούφλης και κακόκεφος.

Το χασίσι είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο που μας δίνει η φύση. Δεν είναι το μόνο. Πολύ χρήσιμο είναι και το όπιο, για το οποίο θα ασχοληθούμε διεξοδικά στο μέλλον. Τα βότανα είμαι φάρμακα, οι τροφές είναι φάρμακα. Γνωρίζετε τη  χρησιμὀτητα του σκόρδου και του μπρόκολου για τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος; Γνωρίζετε ότι το κόκκινο κρασί περιέχει 400 χρησιμότατες ουσίες και ιχνοστοιχεία! Το κρασί! Τι τροφή! Τι φάρμακο! (Όμως, μπορεί να γίνει δηλητήριο και να προκαλέσει εθισμό!) Όλα τα φάρμακα μας τα δίνει η φύση απλόχερα! Σήμερα, τα παράγουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Ελέγχουν και την παραγωγή και τη διανομή της τροφής, όχι όμως και των βοτάνων. Ταυτόχρονα, απαγορεύουν  την ελεύθερη καλλιέργεια των κυριότερων φαρμακευτικών φυτών, του καπνού, της ινδικής κάνναβης και της παπαρούνας (της μήκωνος της υπνοφόρου, papaver somniferum) για να μην έχουν πρόσβαση οι ανθρωποι στο φαρμακείο της φύσης.

Σε μια κομμουνιστική κοινωνία τα περισσότερα  φάρμακα, σχεδόν όλα, θα τα παίρνουμε από τη φύση (τροφή, βότανα, φαρμακευτικά φυτά) ενώ πολύ λίγα θα είναι χημικά. Δεν θα χρειαζόμαστε πολλά φάρμακα, άρα και φαρμακοβιομηχανίες,  διότι η υγεία μας θα είναι καλή μιας και θα εργαζόμαστε πολύ λίγο και χωρίς καταναγασμό, ούτε πολλούς γιατρούς θα χρειαζόμαστε, ούτε πολλά νοσοκομεία. Η καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών θα είναι ελεύθερη, γι αυτό και θα πρέπει, ως κομμουνιστές, να υποστηρίξουμε και να επιβάλλουμε στη πράξη

την ελεύθερη καλλιέργεια όλων των

απαγορευμένων φαρμακευτικών φυτών

-κυρίως της ινδικής  κάνναβης και της

παπαρούνας

την ελεύθερη χρήση του χασισιού και του

οπίου

την απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται

στις φυλακές για λόγους χρήσης και

εμπορίας ‘ναρκωτικών ουσιών’

Και όπως λένε και οι χασικλήδες του Παναθηναϊκού -αν και είμαι Ολυμπιακός:

ένα τρίφυλλο μας ενώνει

Αθανάσιος Δρατζίδης- Αλεξανδρούπολη

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Αγαπητέ φίλε,
    έχω μια αλλη εικόνα για την κάνναβη κτλ.
    Στην σημερινή σκληρή κοινωνία πέρα από τις τάξεις υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων.
    Οι Κύριοι για να χρησιμοποιήσω μια δίκη σου λέξη, που την αποτελουν ο σκληρός πυρήνας των καπιταλιστών και οι πραγματικοί επαναστάτες,όχι βέβαια η σημερινοί ηγετίσκοι.
    Η δεύτερη κατηγορία είναι ο πολύς λαός που ακολουθεί πότε τους με και πότε τους δε, και οι αδύναμοι που ξεφεύγουν από την σκληρη πάλη της ζωής με διάφορα υποκατάστατα Θρησκείες, ουσίες κλπ.
    Στην μελλοντική κομμουνιστική κοινωνία που θα είναι όλοι ίσοι και ελεύθερη, μια κοινωνία ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών, θα έχει τέτοιους ανθρώπους που θα μπορούν να κυβερνούν οι ίδιοι την ζωή τους.
    Φιλικά

  2. Ολα ωραια ολα καλα, αλλα οι εμποροι να μηνουν μεσα ! Αυτοι διοχετευουν κ τις αλλες ουσιες που ειναι ο θανατος !

  3. Αν δεν σταματήσει ο κόσμος από δικιά του θέληση να τα παίρνει δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αν το κάνει ούτε έμποροι, ούτε μαφίες τέτοιου τύπου θα μείνουν. Κι αν θέλει να τα παίρνει τότε να μην διαμαρτύρεται.