in οι λατρείες της Δύσης, Επιτηρητική/Παρακολουθητική

άγγελοι: οι ρουφιάνοι του Θεού. ρουφιάνοι: οι άγγελοι του Κυρίου

Ο Θεός είναι Ύψιστος, βρίσκεται πιο ψηλά από όλους, μόνο και μόνο για να μπορεί με το βλέμμα Του να καλύπτει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση, να βλέπει, να παρακολουθεί, να επιτηρεί όσο γίνεται περισσότερους υποτελείς.

Αν και η κατοχή του ύψους εξασφαλίζει την Ισχύ, την Παντοδυναμία, την Παντογνωσία, είναι βέβαιο ότι ο Θεός ούτε βλέπει καλά, ούτε ακούει καλά. Δεν οφείλεται στο ότι είναι γέρος, αλλά στο ότι ο Θεός δεν είναι άλλος από τον επίγειο Κύριο, είναι αυτό που θα ήθελε να ήταν ο Κύριος. Η επιθυμία όμως της παντοδυναμίας είναι αδύνατον να δηλωθεί χωρίς την αναφορά στην αδυναμία – ο Θεός είναι μεν το corpus των επιθυμιών του Κυρίου, είναι όμως και το corpus των αδυναμιών του. Η ισχύς, η επιθυμία της αύξησης της ισχύος δεν μπορεί να νοηθεί ανεξάρτητα από την αδυναμία.

Η λέξη άγγελος προέρχεται από μια αρχαία περσική λέξη η οποία έχει αποδοθεί στην ελληνική ως άγγαρος. Οι άγγαροι ήταν την αρχαία περσική αυτοκρατορία οι έφιπποι ταχυδρόμοι του Κυρίου. Για να μαθαίνει ο πέρσης Κύριος τι γίνεται στην αυτοκρατορία Του αλλά και να μεταβιβάζει τις διαταγές και τις απαγορεύσεις Του, για να μεταφέρει τη λεία, για να μετακινεί τα στρατεύματά Του με ταχύτητα, κατασκεύασε ένα οδικό σύστημα με σταθμούς. Η μετάδοση των διαταγών και των πληροφοριών περί εξεγέρσεων και ταραχών γίνονταν από σταθμό σε σταθμό με τους έφιππους άγγαρους. Με λίγα λόγια, οι άγγαροι ήταν οι ρουφιάνοι του Κυρίου.

Η εικόνα του αγγέλου στην Παλιά Διαθήκη διαμορφώθηκε από το περσική κρατική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία και παραμένει το πρότυπο όλων των σημερινών υπηρεσιών πληριοφοριών (ΕΥΠ, CIA, διαδίκτυο, φάτσαμπουκ, κλπ). Οι άγγελοι είναι οι ρουφιάνοι του Θεού – σήμερα, χάριν της τεχνοεπιστήμης,  εμφανίζονται χωρίς σωματική υπόσταση, οι πληροφορίες διαδίδονται χωρίς φορείς. Εάν ο άγγελος, με τη θρησκευτική σημασία της λέξης, είναι το πνεύμα, η αόρατη δύναμη που εκτελεί τη βούληση του Θεού, του Κυρίου, τότε η ίδια η πληροφορία έχει γίνει άγγελος.

Η λέξη πέρασε και στην ελληνική γλώσσα και δηλώνει τον ταχυδρόμο – ο άγγελος στην τραγωδία είναι το πρόσωπο  το οποίο μεταφέρει πληροφορίες που προέρχονται έξω από τον σκηνικό χώρο. Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται για τους πρωταγωνιστές ήρωες, οι οποίοι ασφαλώς είναι Κύριοι. Ο Κύριος δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να υπάρξει χωρίς πληροφοριοδότηση, χωρίς αγγέλους, ρουφιάνους, χαφιέδες, καρφιά, προδότες. Όταν θα γίνει Θεός, όλοι αυτοί θα είναι περιττοί. Το γεγονός όμως ότι και ο ίδιος ο Θεός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ρουφιάνους δείχνει ότι και ο Κύριος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους αγγέλους Του.

Σχολιάστε ελεύθερα!