in Κυριαρχική

Πασοκονεοδημοκρατία: ολοταχώς προς την ενοποίηση (συγχώνευση, συνένωση) Ν.Δ. – ΠαΣοΚ

 

    φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

    Χτες φυτέψαμε φασόλια, για πράσινα και ξερά, φυτέψαμε όψιμο καρπούζι, σαντορινιό, μου έστειλε σπόρους από Σαντορίνη φίλος φιλίας τριάντα ετών, και βάλε, και πήγα  μετά για τσιπουράκι. Συνάντησα εκεί έναν, του ΚΚΕ,  από τους πέντε εργάτες που ζουν εδώ στο χωριό και  δουλεύουν σε μια κοντινή εξαγωγική βιομηχανία,  και πιάσαμε τη κουβέντα. Κάποια στιγμή μου λέει: Απεργία ίσον απόλυση.

     Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάνα εντυπωσιακό νέο.  Η απειλή  όμως  ότι  όποιος απεργήσει, θα απολυθεί την άλλη μέρα χωρίς δεύτερη κουβέντα, είναι ένα κλειδί που μας βοηθάει να κατανοήσουμε την κοινωνική πραγματικότητα, τη συγκυρία, τον συσχετισμό δύναμης δήλα δή, μεταξύ των αντιπάλων του κοινωνικού πολέμου. Θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε την απειλή, τον εκφοβισμό, τον φόβο και την υπακοή με έναν διαφορετικό τρόπο: πλήρης αφοπλισμός των Υποτελών Παραγωγὠν. Εάν η απεργία, το οδόφραγμα στον καπιταλιστικά οργανωμένο χωροχρόνο (ή χρονοχώρο), είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου, τότε  η αδυναμία και η απροθυμία να απεργήσει το βιομηχανικό προλεταριάτο επιτρέπει στον Κύριο καπιταλιστή και τους υπηρέτες Του να εξαπολύει εναντίον όλων των Υποτελών εν γένει σφοδρότατες επιθέσεις και να καταγάγει αλλεπάλληλες περιφανείς νίκες και περίλαμπρους θριάμβους.

    Οι μόνοι που μπορούν να απεργήσουν είναι οι κρατικοί υπάλληλοι. Ο  Κὐριος όμως έχει φροντίσει να τους εξουδετερώσει: οι απολυμένοι, της ΕΡΤ λόγου χάριν, δεν μπορούν να απεργήσουν. Οι μη απολυμένοι, καθηγητές λόγου χάριν, δεν τόλμησαν να απεργήσουν, και δεν θα τολμήσουν ούτε στο μέλλον,  διότι γνωρίζουν ότι νικητής θα αναδειχθεί το Κράτος, μιας και δεν μπορούν να αντἐξουν μια μακροχρόνια απεργία. Εν τω μεταξύ, από ό,τι μαθαίνω, από τους 2.650 απολυμένους στην ΕΡΤ, προσέρχονται στη  συνέλευση μόνο 300, οι οποίοι μετά από λίγη ώρα γίνονται 50! Κι όταν θα κάνει ντου το Κράτος, εντός των ημερών,  για να εκκενώσει το κρατικό ραδιομέγαρο, ούτε πενήντα θα είναι!          Έχοντας κατά νου αυτή την κατάσταση, δηλαδή τον συντριπτικά υπέρ του Κυρίου συσχετισμό δύναμης πυρός, η αναμενόμενη από πολλούς και πολλές εξέγερση, δεν μπορεί παρά να επιφέρει την ήττα και την ακὀμα χειρότερη επιδείνωση της θέσης των Υποτελών. Το ὀτι η εξέγερση θα ξεσπάσει, με διαδηλώσεις, εμπρησμούς είναι κάτι το βέβαιο –  δεν γνωρίζουμε όμως πότε, αν και δεν θα κωλώσω να διατυπώσω μια πρόβλεψη αδιαφορώντας πλήρως, όπως καλά γνωρίζετε, εάν πέσω μέσα ή έξω. Οι εξεγέρσεις γἰνονταν, γίνονται και θα γίνονται και πάντα θα ηττώνται, λόγω της συντριπτικής οπλικἠς υπεροχής του Κυρίου. Κι όχι μόνο γι΄ αυτό: οι εξεγέρσεις και οι ταραχές γίνονται από τον όχλο, είναι μαζικά ξεσπάσματα: εάν η επανάσταση, η στάση δηλαδή καταρχάς, το σταμάτημα, είναι ένα στιβαρό και ηδονικό γαμήσι, οι εξεγέρσεις είναι μια ομαδική μαλακία. Είναι καλύτερη από την ατομική, δεν παύει όμως να είναι μαλακία. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τη μαλακία, μην με παρεξηγήσετε, προτιμώ όμως το γλειφομούνι.

   Θα ήταν εξόχως πρωτοφανές να μην ξεσπάσει μια εξέγερση. Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει. Το μη ξέσπασμά της θα ήταν ένδειξη μιας εν εξελίξει αφανούς και αδιόρατης πνευματικής και κοινωνικής επανάστασης. Θα ήταν εκδήλωση της σοφίας και της  οξυδέρκειας των Υποτελών. Η εξέγερση δεν θα επιλύσει κανένα απολύτως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε – το μόνο που θα κάνει είναι να εκτονώσει μέσω της επιθετικότητας συσσωρευμένες ποσότητες άγχους, άγχος και επιθετικότητα, οργή και αγανάκτηση,  προερχόμενα από τη στέρηση και τη ματαίωση. Εγώ όμως παρατηρώ στην κοινωνία την επέκταση και τη γενίκευση συμπεριφορών αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες συμπεριφορές είναι συνθήκη και προϋπόθεση της μη εκδήλωσης ταραχών και εξεγέρσεων. 

    Θα ήταν παγκόσμια και κομβικής ιστορικά σημασίας  πρωτοτυπία να μην ξεσπάσει μια εξέγερση. Κάποιοι λένε ότι οι εξεγέρσεις και οι ταραχές θα μετεξελιχθούν σε επανάσταση. Εγώ υποστηρίζω ότι ουδέποτε οι εξεγέρσεις και ταραχές μετεξελίχθηκαν σε επαναστάσεις και ότι ουδέποτε θα μετεξελιχθούν. Και υποστηρίζω επιπλέον ότι η επανάσταση θα αρχίσει όταν δεν θα ξεσπούν πια εξεγέρσεις και ταραχές: η διαφορά μεταξύ εξέγερσης και επανάστασης δεν είναι διαφορά βαθμού αλλά φύσης: άλλο η πούτσα (επανάσταση) κι  άλλο η βούρτσα (εξέγερση, ταραχές).

  Πιθανόν να σχηματίσατε την εντύπωση ότι εἰμαι εκτός θέματος. Καθόλου. Η επιδίωξή μου είναι να κατανοήσω το κοινωνικό υπέδαφος, τον συσχετισμό της δύναμης μεταξύ των αντιπάλων, και αντιλαμβάνομαι ότι αυτός μεταβάλλεται, σε βάρος των Υποτελών λόγω του πλήρους αφοπλισμού των. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Κύριος είναι μόνιμη, άρα η απόσταση από την δικτατορία είναι μεν υπαρκτή, είναι όμως πολύ μικρή. Όλα αυτά μου επιτρέπουν να κατανοήσω και τον κοινωνικό πόλεμο στο επίπεδο της Πολιτικής. Ο σχεδιασμός Κυρίου ερείδεται πάνω σε αυτό το κοινωνικό υπέδαφος, ενώ όμως αυτό είναι αντιληπτό, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τον σχεδιασμό. Το ότι υπάρχει σχέδιο καταρτισμένο από τον Κύριο και τους υπηρέτες Του είναι τόσο βέβαιο που αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν ακόμα άντρες και γυναίκες που δεν το διακρίνουν, έστω αδρομερώς. Και το σχέδιο είναι η ολοκλήρωση εντός των προσεχών ετών της επίθεσης κατά των Υποτελών: μείωση μισθού, περικοπές συντάξεων, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων κρατικών υπαλλήλων, περισσότερη φορολόγηση, κούρεμα καταθέσεων, πλειστηριασμοί κατοικιών και άλλα πολλά.

     Εάν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς την  εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει πάση θυσία την τετραετία, να γίνουν δηλαδή εκλογές το 2016, σε τρία χρόνια.  Η αναβάθμιση της επίθεσης και η εξάντληση της τετραετίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η εξαπόλυση όμως μιας νέας αδίστακτης και ανηλεούς επίθεσης δεν μπορεί παρά να γίνει με τρόπο αδίστακτο και ανηλεή –  ταύτιση σκοπών και μέσων. Η κατάργηση της ΕΡΤ και η απόλυση των ψοφοδεών κρατικών υπαλλήλων  της ήταν ένας τρόπος να εξοβελιστεί η αναποφασιστικότητα της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Το τοπίο ξεκαθάρισε μέσα σε λίγες μέρες. Ή θα συναινέσετε σε μια ανηλεή επίθεση ή θα γίνουν εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ, για να μην εξαφανιστεί από προσώπου γης, αποφάσισε να μην συναινέσει και πιθανόν να επιβιώσει σε μια εκλογική μελλοντική αναμέτρηση. Το ΠαΣοΚ, αντιθέτως, ετάχθη υπέρ της αδίστακτης και ανηλεούς επίθεσης. Είναι βέβαιο ότι,  εάν οι εκλογές γίνουν το 2016, δεν θα υπάρχει ΠαΣοΚ στη Βουλή του Κυρίου. Η απόφαση να συνταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτού του κώματος. Και τι θα απογίνουν τα χιλιάδες στελέχη, από τα πλέον υψηλόβαθμα έως τα πλέον χαμηλόβαθμα; Να αποσυρθούν από το πολιτικό προσκήνιο είναι αδύνατον, επαγγελματίες πολιτικοί είναι. Ή θα συγκροτήσουν ένα άλλο κώμα, που θα ήταν ένα νέο κώμα,  ή θα μετακομίσουν στη ΝΔ. Η μετακόμιση όμως θα είναι τόσο μαζική ώστε θα συγκροτηθεί ένα νέο κόμμα. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει μάλλον πριν τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Το ενδεχόμενο να σηκώσει μπαϊράκι ο Βενιζέλος θα πρέπει να το αποκλείσουμε παντελώς και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Θεωρώ ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για ενοποίηση (συγχώνευση, συνένωση) ΝΔ και ΠαΣοΚ όταν το επιβάλουν οι συνθήκες. Το ζητούμενο ασφαλώς δεν είναι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας διότι δεν μπορεί να υπάρξει. Η συνεργασία της Πασοκονεοδημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή, ή με ένα μέρος της,  εἰναι μονόδρομος. Το εναπομείναν ΠαΣοΚ, παρά τη ρητορεία του, είναι κρυπτοφασιστικό και, ενταγμένο και αφοιωμένο μέσα σε έναν νέο κομματικό μηχανισμό,  δεν θα έχει κανέναν απολύτως ενδοιασμό να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή για να παραμείνει επικεφαλής του συντονισμού του Κράτους.

    Αύριο πάλι – για το δράμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Πάω στον κήπο.

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Ο φίλος/η φίλη (από το μπλογκ ριφιφί) που μου έστειλε το κείμενο για το εργοστάσιο Τσιμέντων στον Βόλο, ας μου το ξαναστείλει· έκανα μια αδέξια κίνηση και το έσβησα. Ζητώ συγγνώμη. . .