in οι λατρείες της Δύσης

ψηλά: ο μεταφορικός λόγος της Κυριαρχίας

φίλες και φίλοι, καλό σας βράδυ

‘ΘΕΛΟΥΜΕ να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά’, δήλωσε το τσογλάνι ο Τσίπρας στην Καλαμάτα – δεν ξέρω αν ακουγόταν από τη φωνή του Μπιθικώτση και το επαναστατικό εμβατήριο, λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα. Είναι σαφές ότι δεν κυριολεκτεί – πώς να σηκωθεί γαμώτο μου η Ελλάδα ψηλά; Είναι σαφές ότι ο λόγος του είναι μεταφορικός. Γιατί να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά; Τί βρίσκεται εκεί ψηλά; Και γιατί να βρίσκεται εκεί ψηλά; ΕΚΕΙ  ψηλά βρίσκεται η ευτυχία, η επιτυχία, η υγεία, η εξυπνάδα, η ζωή, η συνείδηση, η ποιότητα, η δύναμη και η Ισχύς, η επιβολή του ελέγχου, το πολύ και το περισσότερο, η υψηλή κοινωνική θέση, το καλό, η αρετή, η λογική – εκεί πάνω θα μας πάει ο απατεώνας βουτυρομπεμπές. Μας τα υπόσχεται όλα αυτά χωρίς να μας τα υπόσχεται, με υπαινικτικό τρόπο – να μια επικοινωνιακή λειτουργία της μεταφοράς, να γιατί ο πολιτικός λόγος είναι γεμάτος με μεταφορές. Θα εξετάσουμε συνοπτικά όλα αυτά που βρίσκονται εκεί ψηλά και μετά θα δούμε  πως βρέθηκαν εκεί.

 ΕKEI ψηλά, φίλες και φίλοι, βρίσκεται η ευτυχία, η χαρά, η καλή διέθεσηείμαι στα χάϊ μου, όταν σ΄ έχω πλάι μου, τραγουδάει ο Λευτέρης Πανταζής. Είμαι στα χάι μου, είμαι χαΐστας, χαΐστικη φούντα, I’ m feeling up, αισθάνομαι ανεβασμένος (στα ύψη εννοείται), η διάθεσή μου ανέβηκε (στα ύψη), πετώ στα ύψη είναι μερικές μεταφορικές εκφράσεις του καθημερινού λόγου. Η κακή διάθεση, η λύπη, η δυστυχία βρίσκονται χαμηλά: με έχει πάρει από κάτω, είμαι πεσμένος, έπεσα σε κατάθλιψη, έπιασα πάτο, πάτωσα.

ΕΚΕΙ ψηλά βρίσκεται η επιτυχία και η υψηλή κοινωνική θέση: ανέβηκε ψηλά, υψηλόβαθμος υπάλληλος, υψηλόμισθος, Η Υψηλότητά του, Υψηλότατος, υψηλή αριστοκρατία, υψηλή κοινωνία.  Εκεί ψηλά και η ποιότητα: τα αγγλικά του είναι υψηλού επιπέδου, προϊόντα υψηλής ποιότητας, υψηλή ραπτική, hi-fi (υψηλή πιστότητα ήχου), υψηλού επιπέδου, υψηλών προδιαγραφών. Ή του ύψους ή του βάθους. Η κακή ποιότητα, η αποτυχία και η χαμηλή κοινωνική θέση βρίσκονται χαμηλά, από εκεί θέλει να μας σηκώσει ο ρουφιάνος – τον ψήφισα για να τον βρίζω· δεν θα τον ψηφίσω, δεν θα τον βρίζω.

ΕΚΕΙ ψηλά, στα άκρα,  βρίσκεται η υγεία. Ο πατέρας μιας φίλης μου έχαιρε άκρας υγείας, ήταν υγιέστατος, ακμαιότατος αλλά έπαθε έμφραγμα και πέθανε, στα καλά καθούμενα, μα την Παναγία! Ο Χριστούλης μας πέθανε και αναστήθηκε, ανέβηκε στα ύψη και αυτό το ανέβασμα από τον θάνατο στη ζωή το γιορτάζουμε κάθε χρόνο της Αναλήψεως. Και ο Λάζαρος αναστήθηκε  και μετά he was in top shape, ήταν σε άριστη σωματική κατάσταση: έπινε, γαμούσε,  ξενυχτούσε.  Χαμηλά βρίσκεται η ασθένεια, η αρρώστια. Έχει πέσει σημαίνει δεν είναι ακμαίος, αρχίζει να γερνάει. Η υγεία του καταρρέει, πέφτει χαμηλά δηλαδή.

ΕΚΕΙ ψηλά βρίσκεται το πολύ, το περισσότερο, η ποσότητα. Οι τιμές ανέβηκαν, βρίσκονται στα ύψη, υψηλή βαθμολογία, ο αριθμός των ανέργων ανεβαίνει κάθε χρόνο, βρίσκεται στα ύψη. Κάνει πολύ κρύο, ανεβάστε λίγο το καλοριφέρ! Το εισόδημά του ανέβηκε αυτή τη χρονιά αλλά προβλέπεται πως του χρόνου θα πέσει. Χαμηλά είναι το λίγο, το λιγότερο. Κάνει πολλή ζέστη, κατεβάστε λίγο το καλοριφέρ!

ΕΚΕΙ ψηλά η εξυπνάδα, η εγρήγορση, η συνείδηση. Get up, τραγουδάει ο Μπομπ Μάρλεϊ. Wake up, ξυπνάτε, μαλάκες, σηκωθείτε πάνω θα μας πάρουν και τα σώβρακα! Όρθιος! λέμε σε κάποιον που περπατάει σκυφτός, τον έχει πάρει από κάτω, έχει πάρει την κάτω βόλτα. Υψηλόφρων. Τα υψηλά ιδανικά των Ελλήνων, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των μικροαστών, οι υψηλές ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ. Στα χαμηλά συχνάζουν η βλακεία, η χαζομάρα, η ανεύθυνη υποτακτικότητα, η δουλοπρέπεια. Πόσο χαμηλά θα πέσουμε ακόμα; Είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βυθιστεί σε κώμα.

ΕΚΕΙ ψηλά βρίσκεται η Ισχύς, η δύναμη, η επιβολή του ελέγχου. Πολύ αφ΄ υψηλού μας βλέπεις τώρα τελευταία!  He is in the high command (είναι στην υψηλότερη εντολή), έχει τον πρώτο λόγο! Είναι πιο ψηλά από μένα. His power rose, η δύναμή του ανέβηκε, μεγάλωσε. Όταν είσαι χαμηλά δεν έχεις Ισχύ, δύναμη, υφίστασαι τον έλεγχο. Είμαστε μια τρίχα από τα αρχίδια του Κυρίου ημών, από εκεί ψηλά, ο Τσίπρας μάς βλέπει σαν κουνούπια. Ήταν, είναι και θα είναι χαμάλης!

ΕΚΕΙ ψηλά βρίσκεται η λογική, το καλό, η αρετή. Εκεί ψηλά θα μας σηκώσει ο αρχιαπατεώνας – κάθε πρότασή του κι ένα ψέμα. Τώρα βρισκόμαστε χαμηλά – είμαστε παράλογοι, κακοί και ανήθικοι. Θα γίνουμε υψηλόφρονες, με υψηλά ιδανικά. Μάγκες και μαγκιόρες, thinks are looking up, τα πράγματα καλυτερεύουν, δείχνουν ανεβασμένα. Είχαμε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου, επικράτησε δηλαδή η λογική.

ΟΛΑ αυτά, πιθανόν και άλλα, βρίσκονται εκεί ψηλά, φίλες και φίλοι. Η δυτική λατρεία του ύψους μας βοηθάει να κατανοήσουμε πώς βρέθηκαν εκεί ψηλά. Η ανάγκη, άρα η επιθυμία, του Κυρίου να βρίσκεται μακριά και ψηλά από τους Υποτελείς του, για να προστατεύεται αλλά και για να τους επιτηρεί,  διαμόρφωσαν τη λατρεία του ύψους.  Κάθε τι που βρίσκεται ψηλά σχετίζεται με τον Κύριο – και κάθε τι που σχετίζεται με τον Κύριο δεν μπορεί παρά να βρίσκεται ψηλά. Κάθε τι που βρίσκεται ψηλά αξιολογείται θετικά – αυτός που κάνει την αξιολόγηση είναι ο Κύριος, εμείς τον ακολουθούμε και τον μιμούμαστε και γλωσσικά. Εκεί βρίσκεται ο Θεός, εκεί οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι, εκεί τα drones, εκεί η Βασιλεία των Ουρανών, εκεί τα επουράνια κάστρα, τα κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα, τα οποία πολύ θα ήθελαν να είχαν οι θεοί του Ολύμπου μα δεν είχαν – η Ήρα πετούσε με άρμα που το έσερναν αθάνατα ιπτάμενα άλογα που έχεζαν αθάνατες κουράδες. Τι ταλαιπωρία, Ζευ μου!

Αυτή είναι η καταγωγή της χωρικής μεταφοράς του ύψους.  Αν δεν σας ικανοποίησε, να πάτε στον Τσίπρα να σας τα εξηγήσει καλύτερα. Εγώ τώρα θα διαβάσω – Τόινμπι, Άρνολτ, Σπουδή της Ιστορίας.  Αύριο θα ασχοληθούμε με την μεταφορά μπροστά. 

Σχολιάστε ελεύθερα!