in στιγμές

στιγμές (Κ)

1. Υποστηρίζω ότι ζούμε μια Παγκόσμια Πνευματική Επανάσταση, η οποία στις μέρες μας εμφανίζεται ως κοσμοθεωρητική μετατόπιση. Εγκαταλείπουμε μια κοσμοθεωρία, έναν τρόπο σκέψης, και διαμορφώνουμε έναν άλλον.
2. Εγκαταλείπουμε την κοσμοθεωρία της Κυριαρχίας, του Κυρίου, η οποία έχει δύο στρατηγικές (επιθυμίες), αντικρουόμενες μόνο φαινομενικά και συνυπάρχουσες. Η μία είναι η πλήρης καθυπόταξη της Φύσης, η επινόηση της πραγματικότητας (η πραγματικότητα να είναι η υλοποίηση των επιθυμιών μας), με άλλα λόγια και απλά η επιθυμία της σωματικής αθανασίας και η εκπλήρωσή της μέσω της επιστήμης.
3. Η άλλη στρατηγική – επιθυμία εμφανίζεται στον καπιταλισμό ως οικολογικό πρόβλημα· πρόκειται για την συνειδητή ή ασυνείδητη καταστροφή της φύσης με σκοπό την καταστροφή της ζωής, άρα και του μεγάλου αντιπάλου, του Θανάτου. Εάν δεν υπάρχει ζωή, δεν θα υπάρχει και Θάνατος. Τι θρίαμβος! Τι υπεροχή! Ό,τι είναι άγριο και ελεύθερο και αδάμαστο, ή θα υποταχθεί ή θα εξοντωθεί.

4. Οι δύο αυτές στρατηγικές – επιθυμίες έχουν διατυπωθεί στην δυτική Μεταφυσική. Ας δούμε πως.
5. Οι πλούσιοι αριστοκράτες Παρμενίδης, Πλάτων και Αριστοτέλης υποστήριξαν ότι υπάρχουν δυο κόσμοι, ένας τέλειος, αόρατος, αναλλοίωτος, αμετάβλητος, υπερβατικός, ένα τέλειο Εκείθεν, ένα όντως όν και ένας άλλος, ο αισθητός, ατελής, ένα Εντεύθεν ελαττωματικό. Τον πρώτο μπορούμε να τον γνωρίσουμε με την νόηση, τον δεύτερο, όχι.
6. Γιατί τα είπαν όλα αυτά; Για να ενισχύσουν τις αξιώσεις Κυριαρχίας μέσω του δέους που προκαλείται; Ναι, θα μπορούσε να ήταν μια ικανοποιητική ιστορικοκοινωνική εξήγηση.
7. Είναι όμως ελλιπής και ανεπαρκής. Ο τέλειος υπερβατικός κόσμος, το όντως όν, το τέλειο Εκείθεν δεν είναι παρά ένα corpus επιθυμιών του πλούσιου αριστοκράτη δουλοκτήτη: ο κόσμος που ζούμε είναι ατελής, ελαττωματικός, εμείς όμως θέλουμε ένα κόσμο τέλειο, θέλουμε ένα κόσμο όπως τον φανταζόμαστε. Μεταφυσική σημαίνει επινόηση της πραγματικότητας.
8. Ποια είναι η ατέλεια του αισθητού κόσμου; Ποιο είναι το ελάττωμά του; Είναι ο Θάνατος, το Ανυπότακτο της Φύσης. Εάν δεν δαμαστεί, θα εξοντωθεί.
9. Ο πρώτος που σήκωσε τα μανίκια για να γνωρίσει την φύση με σκοπό να την υποτάξει ήταν ο Αριστοτέλης, αν και το είχε προαναγγείλει δειλά ο Πλάτων στην Πολιτεία του. Από τότε φιλόσοφοι και θεολόγοι διχάστηκαν: άλλοι λέγανε ότι μόνο να επιθυμούμε μπορούμε κι άλλοι έλεγαν, ποιος τις γαμάει τις επιθυμίες, πρέπει να τις πραγματοποιήσουμε: πιο σύντομη συνόψιση της δυτικής φιλοσοφίας και θεολογίας εγώ δεν μπορώ να κάνω.
10. Σήμερα γίνεται κατανοητό ότι η δυτική Επιστήμη είναι θυγατέρα της Μεταφυσικής – και της Θεολογίας. Οδυνηρή κατανόηση αλλά αναγκαία. Αυτή είναι η κοσμοθεωρητική μετατόπιση. Το αδιέξοδο της κοσμοθεωρίας της Κυριαρχίας είναι ορατό και σαφές πλέον σε όλους και όλες.
11. Και βλέπω να διαμορφώνεται μια νέα στάση απέναντι στη Φύση και, άρα, και μια Νέα Επιστήμη, οπότε και μια νέα κοσμοθεωρία – αυτή είναι η Παγκόσμια Πνευματική Επανάσταση. Γι΄αυτά όμως άλλη μέρα. Τώρα θα πάω να ποτίσω το μποστάνι γιατί δεν έβρεξε. Καρπούζια 8 ποικιλίες, πεπόνια 6 ποικιλίες, γλυκιές κολοκύθες 2 ποικιλίες, μεγάλες κολοκύθες 5 ποικιλίες, 1 ποικιλία για πασατέμπο τον χειμώνα. Ποιος ξέρει, μπορεί τον χειμώνα να είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ!

Σχολιάστε ελεύθερα!