in Σχετικά με τη Σχολή

‘σχολιάστε ελεύθερα’ δεν σημαίνει ‘βρίστε ελεύθερα’

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ να καταργήσω τον ελεύθερο σχολιασμό στα κείμενα που δημοσιεύονται, αφού το συζητήσω πρώτα με τον λαμπε ρατ, όταν συναντηθούμε, και με τους φίλους μου και τις φίλες μου. Εάν διαφωνήσουν, δεν θα το κάνω. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα διαφωνήσουν γιατί δεν θέλουν να υποφέρω.

Ο ελεύθερος σχολιασμός υπάρχει για να εκφράζουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες τις διαφωνίες τους, την κριτική τους με επιχειρήματα και συλλογισμούς, να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις, να κάνουν υποδείξεις, προτάσεις και να ζητούν να γράψω για κάποιο θέμα που τους ενδιαφέρει και το γνωρίζω. Κι αυτό γίνεται. Αλλά δεν γίνεται μόνο αυτό.

ΔΕΝ μπορείτε, φίλες και φίλοι, να φανταστείτε τι βρισιές έχω διαβάσει, τι εξευτελισμούς, τι ταπεινώσεις! Το 2009 πέθανε η μάνα μου, Σάββατο την θάψαμε, Δευτέρα διαβάζω σε ένα κείμενο για τον ποιμενισμό το εξής σχόλιο: Σου έχουν γαμήσει τη μάνα σου τσομπαναραίοι; Τι έπρεπε να κάνω, φίλες και φίλοι, να μη το διαγράψω αυτό το σχόλιο; Χτες κάποιος με έβρισε ‘αρχίδι’ για αυτά που υποστήριξα στο σημείωμα για τον πόλεμο που απαγορεύεται να γίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ούτε αυτό το σχόλιο να διέγραφα; Να ήταν μόνο οι δεξιοί και οι φασίστες! Από αριστερούς και αναρχικούς να δείτε τι βρισίδι έχω φάει! Είναι λογοκρισία αυτή η διαγραφή ή προστασία από την κακία και πονηριά του κόσμου –  που είναι πολλή, πάρα πολλή! Και βέβαια αυτή την αγένεια και την κακεντρέχεια δεν την υφίσταμαι μόνο εγώ αλλά και οι αναγνώστες, δεν μπορώ όμως να είμαι όλη μέρα στον υπολογιστή για να διαγράφω αυτά τα αίσχη μόλις σκάσουν μύτη. Αναγκαστικά κάποια ζουν μερικές ώρες προκαλώντας πολύ άσχημη εντύπωση. Σας ζητώ συγγνώμη γι αυτή την κατάντια και θέλω πολύ να επανορθώσω.  

 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ πολύ καλά ότι η Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών είναι πολύ ενοχλητική για πολλούς και πολλές –  για την συντριπτική πλειονότητα αυτών που για πρώτη φορά επισκέπτονται τη Σχολή. Οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι δηλαδή,  από αυτούς και αυτές που ενοχλούνται γυρίζουν την πλάτη και φεύγουν τρέχοντας, ακόμα τρέχουν. Πολύ ευγενικό εκ μέρους τους. Δεν ενοχλούν, δεν είναι αγενείς. Είναι ένας τρόπος να αποφύγουν την αναστάτωση και την αναδιάταξη του τρόπου σκέψης τους που ενδέχεται να προκαλέσουν πολλές απόψεις που υποστηρίζουμε ή, ακόμα χειρότερα, η ίδια η ύπαρξή μας. Τους καταλαβαίνω και δεν τους κατηγορώ. Άλλοι όμως μένουν και αναπτύσσουν μια ανοσοποιητική αντίδραση στην απειλή της διανοητικής αναστάτωσης η οποία συμπυκνώνεται σε μια λέξη:  βρίσιμο. Να ξυπνάς πρωί για να γράψεις και να σε βρίζουν! Το βρίσιμο είναι το λιγότερο. Τι ταπεινώσεις και εξευτελισμούς, τι φθόνος και τι μοχθηρία!

Η επικοινωνία και ο ελεύθερος σχολιασμός δεν θα χαθεί. Υπάρχει και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: μέσω αυτού και κείμενα να γράψω μπορείτε να μου ζητήσετε, και υποδείξεις και παρατηρήσεις να κάνετε, και τις διαφωνίες σας να εκφράσετε –  με επιχειρήματα όμως και συλλογισμούς και με ευγενικό τρόπο. Θα χαρώ ακόμα πιο πολύ εάν στείλετε και κείμενα –  αυτή είναι άλλωστε και μία από τις επιδιώξεις της Σχολής. Άλλη μία επιδίωξη: τώρα γράφουμε δύο, αύριο θα γίνουμε πέντε και μακάρι να γίνουμε και δέκα μεθαύριο.

ΚΑΙ θα γίνουμε, είμαι τόσο βέβαιος όσο ότι σε λίγες ώρες ο ήλιος θα ανατείλει. Η Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών είναι ένα πρόπλασμα για το πως θα είναι τα Πανεπιστήμια στο μέλλον, πως θα είναι ένα κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο. Αυτό, φίλες και φίλοι, πολλοί και πολλές το έχουν αντιληφθεί, άλλοι όμως χαίρονται κι εκτιμούν το εγχείρημα και συμβάλλουν με πολλούς τρόπους να υπάρχει και να συνεχίσει να υπάρχει κι άλλοι τα παίρνουν και εξοργίζονται. Θα τους αντιμετωπίσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Τον φθόνο με την αδιαφορία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

 

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. ε κλειστα κ εσυ να ησυχασεις, συζηταμε οι περισσοτεροι και στο φβ, κ οσοι θελουν να πουνε κατι θα βρουνε τροπο
    συνηθως ετσι γινεται στα περισσοτερα μπλογκ, οταν ανεβει η κινηση τους, αμα πεφτει κ βρισιμο ενας λογος παραπανω
    απο την αλλη βεβαια δειχνει οτι κατι κανεις καλα, οποτε μη σε στεναχωρει
    οι δεξιοι σκανε απο το κακο τους κ οι αριστεροι απο τη ζηλεια

  2. Προσωπικά, θα συμφωνούσα με την κατάργηση.
    Καταλαβαίνω τους προσωπικούς λόγους και την ανάγκη για προστασία ανθρώπων και σΣ από κακεντρεχείς και διαλυτικές επιθέσεις.

    Θα πρόσθετα επιπλέον ότι όσοι/όσες έχουμε αποφασίσει να διαφέρουμε συνειδητά και με θετικό τρόπο (δηλ. παραμένοντας εντός του κόσμου τούτου) από όλη την διαστροφή που κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο, αυτή την διαφορά μας, που είναι ένας άλλος συνολικός τρόπος για να υπάρχει, να ζει και να εκφράζεται κανείς, πρέπει να την κάνουμε φανερή και να την βεβαιώνουμε ακριβώς σε κάθε επίπεδο.

  3. Θανάση, θα λυπηθώ εάν απαγορεύσεις τα σχόλια, γιατί κατά κάποιον τρόπο θα είναι σαν να επικράτησαν οι ολιγόμυαλοι.
    Προσωπικά, προτιμώ τον ελεύθερο σχολιασμό, τη διαδραστικότητα ακόμα κι αν αναγκαστώ να φάω στη μάπα τους παραπάνω. Μάλιστα δεν θα έκανα ούτε τον κόπο να τους σβήσω τα σχόλια, γιατί πιστεύω ότι μέχρι και η πηχτή βλακεία, δηλ. η περιστασιακή επαφή με δαύτη, αποτελεί πηγή γνώσης.
    Από την άλλη μεριά, ίσως η δική σου επαφή να μην είναι τόσο περιστασιακή μιας κι εσύ είσαι που αναγκάζεσαι να κάνεις το σφουγγάρισμα, οπότε αν σε ενοχλούν τόσο, θα διαβάζω σιωπηλός 🙂
    Καλημέρα!

  4. Φίλε Αθανάσιε, γενικά θα συμφωνήσω με την γνώμη του polifimos.kanenas αλλά εσύ τα τρως στη μάπα. Για τον υποψιασμένο αναγνώστη ακόμη και τα βρισίδια σε σχέση με το κείμενο μπορεί να είναι παραγωγικά. Πολλούς όμως μπορεί να τους ξενίζει και να τους απωθεί. Η επικοινωνία θα βρει τρόπους, δεν είναι δύσκολο, ακόμη κι αν πάρεις την απόφαση να καταργήσεις τον ελεύθερο σχολιασμό. Το σβήσιμο των υβριστικών σχολίων δεν αποτελεί λογοκρισία εφόσον από αυτά απουσιάζουν τα στοιχεία του λόγου εφόσον βρίσκονται μιαν ανάσα από το “πίπτει ράβδος”. Αν η παραμονή τους σε χαλάει, τότε ίσως η ιστοσελίδα σου να δίνει την δυνατότητα να ελέγχεις τα σχόλια πριν δημοσιευτούν.

  5. Όπως είπε και ο Νικόλας, θα μπορούσες να ρυθμίσεις το site ώστε τα σχόλια να απαιτούν την έγκρισή σου προτού δημοσιευτούν. Η απόφαση είναι δικιά σου αλλά θεωρώ κρίμα να χαθεί ο δημοσίος σχολιασμός λόγω των ηλιθιών και των φασιστών. Όσο αυξάνονται οι δασκαλοι-μαθητες και οι μαθητες-δασκαλοι, τόσο περισσότερο θα τους ενοχλείς.

  6. Άστα να παίζουν. Έτσι κι αλλιώς εσύ θα τα δείς, θα τα διαβάσεις είτε καταργήσεις τον ελεύθερο σχολιασμό είτε όχι. Άρα το κάνεις για να στερήσεις τη χαρά των υβριστών που βλέπουν τα σχόλιά τους δημοσιευμένα. Σκέψου όμως με μακροθυμία και δώσε τη χαρά σε έναν μαλάκα. Έτσι κι αλλιώς αυτός είναι που την έχει ανάγκη.

  7. Έχεις δίκιο, ειναι η κακία και ο φθόνος πολύς και μας πληγώνει όλους. Αλλά είμαστε και μεις πολλοί που σε διαβάζουμε και σε συμπαθούμε και σου λέμε όσο γίνεται να αδιαφορεις. Δοκίμασε να τα κλείσεις και βλέπεις στην πορεία πως θα παει.