in κοινωνικός πόλεμος

ας αρχίσουμε την εφαρμογή του τετράωρου με τους σκουπιδιάρηδες

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΤΑ επόμενα δύο-τρία  χρόνια τελειώνει η δεκαετής οργανωμένη καπιταλιστική επίθεση που άρχισε το 2010. Θα ζήσουμε την τελική φάση αυτής της επίθεσης, πριν αρχίσει η επόμενη, γιατί οι επιθέσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Η τελική φάση θα είναι έντονη και συγκρουσιακή, θα ανοίξει μια περίοδο κοινωνικής και πολιτικής ρευστότητας και αναταραχής. Θα είναι μια συγκεκριμένη επίθεση που θα αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της φορολογίας του Κεφαλαίου μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών, η οποία περιλαμβάνει μείωση μισθού των υπαλλήλων, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κοινωφελών υπηρεσιών.

ΕΠΙ κεφαλής της επίθεσης έχει τεθεί η Νέα Δημοκρατία. Εάν στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε έχει καλώς – και για τη Νέα Δημοκρατία και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Δημοκρατική Παράταξη (Πασόκ). Αυτό το ενδεχόμενο εγώ το αποκλείω κατηγορηματικά. Είμαι της γνώμης ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα αποφύγει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, ιδίως με την Ν. Δ. , διότι έτσι θα υπογράψει την θανατική της καταδίκη, και θα πιέσει για σχηματισμό κυβέρνησης Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να ξαναγίνουν εκλογές, που δεν θα αλλάξουν τίποτα και θα επακολουθήσει μια ρευστή πολιτική περίοδος κατά την οποία η επίθεση δεν θα πραγματοποιείται και έτσι, κατά τη Νέα Δημοκρατία, την ευθύνη θα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν γίνονται επενδύσεις, που δεν μειώνονται οι φόροι, που δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δηλαδή, δουλειές, δουλειές, δουλειές – αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του κόμματος των μεγάλων βιομηχανιών.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ όμως δεν θα υπάρξουν, θα υπάρξει επιδείνωση της δουλείας, της ζωής μας, της οικονομικής μας κατάστασης. Ας δούμε ένα παράδειγμα, την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων

ΕΝΑΣ  τρόπος να μειωθούν οι φόροι των επιχειρηματιών είναι να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες. Ένας τρόπος να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες είναι να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες κοινωφελείς υπηρεσίες – ας πάρουμε το παράδειγμα του μαζέματος των σκουπιδιών, στην Αθήνα. Θα εμφανιστεί ένας επιχειρηματίας και θα πει στην κυβέρνηση: το μάζεμα των σκουπιδιών στην Αθήνα σας κοστίζει 1.000 ευρά. Σας τα μαζεύω εγώ με 700. Θρίαμβος! Μεγάλη επιτυχία! Νοικοκύρεμα του Κράτους: μειώνονται τα έξοδα! Πώς θα το κάνει με 700 ευρά και θα έχει και κέρδος; Να πώς. Θα του δοθούν τα απορριμματοφόρα και οι χώροι στάθμευσης και συντήρησης -επισκευής έναντι ενός συμβολικού ποσού, λ.γ. 15 ευρά. Πετρέλαιο χωρίς φορολόγηση, υπάρχουν άκρες. Οι εργαζόμενοι δεν θα εργάζονται 6-7 ώρες, όπως σήμερα, αλλά 10-12. Δεν θα αμείβονται με 800-1000 ευρά, δεν ξέρω πόσα ακριβώς, αλλά με 400-500, και πολλά είναι. Και θα μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, θα ζουν με έναντι. Θα μειωθούν στο μισό και ο αριθμός των εργαζομένων και ο μισθός τους, πετρέλαιο στη μαύρη – δεν θα έχει κέρδη; Θα έχει, πώς δεν θα έχει. Κάποιοι όμως δεν θα έχουν ‘κέρδη’ – κι αυτοί θα είναι οι εργαζόμενοι. Όχι απλά δεν θα έχουν κέρδη αλλά η ζωή τους και η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πολύ.

ΤΙΝΟΣ είναι όμως, φίλες και φίλοι,  τα απορριμματοφόρα και οι χώροι στάθμευσης και συντήρησης-επισκευής; Είναι του Κράτους, της κυβέρνησης, του Δήμου  ή των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ; Θα πρέπει να ΡΩΤΗΘΟΥΝ Ή ΌΧΙ οι εργαζόμενοι και οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες για το εάν θα ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία αυτή, εάν θέλουν ή όχι να πουληθούν, τζάμπα ή ακριβά, τα απορριμματοφόρα; Πόσες ώρες πρέπει να εργάζονται οι εργαζόμενοι σε αυτήν την υπηρεσία; 12, 8. 6 ή ΤΕΣΣΕΡΙΣ;

ΔΕΝ ξέρω εάν έχετε εργαστεί ως σκουπιδιάρηδες. Εγώ έχω εργαστεί μόνο μια βδομάδα, σε χωριό της Κρήτης. Δεν είναι δουλειά αυτή, φίλες και φίλοι, είναι κόλαση αλλά πρέπει να γίνει. Κρύο, βροχή, καύσωνας, βρόμα! Χωρίς το μάζεμα των σκουπιδιών, θα πεθάνουμε όλοι και όλες. Οι σκουπιδιάρηδες θα έπρεπε να εργάζονται τέσσερις ώρες τη μέρα και να έχουν τρεις μήνες το χρόνο άδεια, όπως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθούν και άλλοι – μόνο με τη μείωση του χρόνου εργασίας επιλύεται το πρόβλημα της ανεργίας, όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωφελών υπηρεσιών.

ΤΑ απορριμματοφόρα και οι χώροι στάθμευσης και συντήρησης -επισκευής δεν ανήκουν στο Κράτος, στην Κυβέρνηση ή στον Δήμο, ανήκουν στους εργαζόμενους και τους Αθηναίους. Ανήκουν σε αυτούς που τα αγόρασαν, ανήκουν σε αυτούς που τα χρησιμοποιούν, ανήκουν σε αυτούς που εξυπηρετούνται! Δεν θα πρέπει να ερωτηθούν για την ιδιωτικοποίηση; Ασφαλώς και πρέπει να ερωτηθούν; Θα ερωτηθούν; Όχι βέβαια, ποιος τους γαμάει τους σκουπιδιάρηδες και τους Αθηναίους!

ΚΑΠΟΙΟΣ επιχειρηματίας, κάποιο Κεφάλαιο θα αγοράσει τα οχήματα και τους χώρους, θα απολύσει τους εργαζόμενους και θα τους ξαναπροσλάβει με άλλους όρους: δεκάωρο ή και δωδεκάωρο, 500 ευρά τον μήνα. Εάν δεν γίνει στιγμιαία, θα γίνει σταδιακά. Όπως και να γίνει οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν, θα κάνουν αυτό που κάνουνν πάντα – απεργία. Θα γίνει απεργία, θα κρατήσει ένα μήνα, θα κατασυκοφαντηθούν, θα στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους, θα πρωτοστατήσουν τα κανάλια, θα γεμίσουν οι δρόμοι σκουπίδια, θα ξεσπάσει χολέρα (θα πουν τα κανάλια) και οι σκουπιδιάρηδες θα επιστρατευθούν. Η επιστράτευση είναι μονομερής κήρυξη πολέμου. Και ή θα ηττηθούν, θα υπακούσουν δηλαδή και θα επιστρέψουν στην κόλαση, που τώρα πια θα είναι αβίωτη και ταπεινωτική και εξευτελιστική, ή θα πολεμήσουν, θα την αντιμετωπίσουν.

 

ΠΩΣ αντιμετωπίζεται μια επιστράτευση, πώς πολεμάς κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης; Με τρεις τρόπους, και σε αυτούς θα καταφύγουν. Ο ένας είναι η εξαφάνιση για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Εννοείται ότι για όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει οικονομική στήριξη των οικογενειών των σκουπιδιάρηδων από όλους αυτούς που επωφελούνται από την εργασία τους, των κατοίκους ενός δήμου. Χωρίς αυτή την αλληλεγγύη ο πόλεμος είναι χαμένος. Ο δεύτερος τρόπος είναι η ανάδειξη του μόνου τρόπου επίλυσης της ανεργίας – η μείωση του χρόνου εργασίας, η καθιέρωση της τετράωρης εργασίας – ας αρχίσουμε με αυτούς που το χρειάζονται και το δικαιούνται πιο πολύ από τους άλλους, χωρίς να είναι οι μόνοι.

ΚΑΙ ο τρίτος: ο εμπρησμός των απορριμματοφόρων που θα βγαίνουν να μαζέψουν σκουπίδια κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης. Δικά μας είναι, έτσι κι αλλιώς! 

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους!!!
    Δάσκαλε τα σέβη μου ευτυχία σε όλους σας!!!

  2. Καλησπέρα δάσκαλε έχεις πολύ καιρό να μας προβληματισεις ,πιστεύω ότι είσαι καλά και το εύχομαι.

  3. Είμαι καλά, το ίδιο εύχομαι και σε σένα – διαβάζω και ψάχνω και μελετώ, οπότε έρχονται πολλοί προβληματισμοί!