in 21ος αιώνας

θα γίνει ή δεν θα γίνει πυρηνικός πόλεμος;

η άγνοιά μας είναι καρπός μακρόχρονης μελέτης          (Όσκαρ Ουάιλντ)

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΠΟΛΛΟΙ και πολλές ανησυχούν μήπως γίνει πυρηνικός πόλεμος. Εγώ δεν ανησυχώ. Κι όταν λέμε πυρηνικός πόλεμος εννοούμε ότι μετά από ένα τέτοιο πόλεμο δεν θα υπάρχει άνθρωπος πάνω στη Γη. Δεν εννοούμε τις άλλες δύο περιπτώσεις:  ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου ή μιας επιλεκτικής χρήσης πυρηνικών όπλων από ένα Κράτος, με την ανοχή των υπολοίπων που έχουν πυρηνικά όπλα. Επαναλαμβάνω ότι δεν ανησυχώ, ότι είμαι βέβαιος ότι δεν θα γίνει πυρηνικός πόλεμος. Ενδέχεται να κάνω λάθος, βεβαίως. Σε αυτή την περίπτωση, μέχρι να εξαφανιστούμε, εγώ θα ζήσω χωρίς ανησυχία, εσείς που ανησυχείτε θα ζήσετε με ανησυχία. Μέχρι να εξαφανιστούμε, μέχρι να γίνει πυρηνικός πόλεμος, θα επιβεβαιώνεται η άποψή μου, όχι η δική σας. Διότι  μπορεί να μη γίνει! Ποιο είναι το πυρηνικό, το κομβικό επιχείρημά μου;

ΤΟ πυρηνικό επιχείρημά μου είναι ότι οι Κύριοι και οι σύμβουλοί τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν γίνει γενικευμένος πυρηνικός πόλεμος, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός πάνω στη Γη. Κι αυτό δεν το θέλουν. Η βασική αντίρρηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος τρελός και να πατήσει το κουμπί. Όσοι και όσες σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο αγνοούν δύο πτυχές του ζητήματος. Η πρώτη:  ο έλεγχος και η απόφαση για τη χρήση των πυρηνικών όπλων δεν είναι ζήτημα προσωπικό. Αυτός που αποφασίζει, δεν αποφασίζει. Άλλοι αποφασίζουν. Δεν είναι ένας, είναι αρκετοί, είναι μια ομάδα συμβούλων του Κυρίου. Η δεύτερη: αγνοούμε τις σχέσεις των Κυρίων της Γης. Μπορεί να ανταγωνίζονται, ξεχνάμε όμως ότι και συνεργάζονται. Η συνεργασία μεταξύ των Κυρίων περνάει απαρατήρητη γιατί είναι κάτι που αποσιωπείται, κάτι που αποκρύπτεται, κάτι που μένει στο σκοτάδι. Δεν θέλουν οι Υποτελείς να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία:  σε αυτή την περίπτωση περιορίζεται ο φόβος που προέρχεται από τον ανταγωνισμό τους.

Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα γίνει ούτε γενικευμένος ούτε περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι η επιλεκτική χρήση πυρηνικών για την αντιμετώπιση ενός κινδύνου που θα διατρέξει η παγκόσμια καπιταλιστική Κυριαρχία. Μπορεί να είναι κάποιο Κράτος-παρίας ή μια παγκόσμια κοινωνική επανάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση θα γίνει με τη συμφωνία και την ανοχή των υπολοίπων πυρηνικών δυνάμεων.

ΤΑ πυρηνικά όπλα φέρνουν στο προσκήνιο κάτι το οποίο δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι δηλαδή ο πόλεμος είναι ζήτημα απόφασης, δεν είναι φυσικός ή κοινωνικός νόμος. Και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έγιναν γιατί κάποιοι αποφάσισαν να γίνουν. Και το αποφάσισαν γνωρίζοντας ποια θα είναι οι συνέπειές του και ποια, τολμώ να γράψω, η έκβασή του. Γνώριζαν ότι θα ηττηθεί η Γερμανία, όπως κι άλλα πολλά. Δεν τα γνώριζαν όλα, πολλά όμως και βασικά τα γνώριζαν. Ο πόλεμος, φίλες και φίλοι, γίνεται για ένα σκοπό γνωρίζοντας τις συνέπειές του. Γνώριζαν ότι θα εξοντωθούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ήταν άνεργοι, γνώριζαν ότι θα υπάρξουν καταστροφές σε παραγωγικές και άλλες υποδομές. Τολμώ επίσης να γράψω ότι ο σκοπός των πολέμων αυτών ήταν και αυτές οι ίδιες οι συνέπειες! Να υπάρξουν δηλαδή υλικές καταστροφές και εξόντωση πληθυσμών. Να είναι τυχαίο άραγε ότι η τριακονταετία 1945-1975 είναι μία από τις πιο κερδοφόρες εποχές του καπιταλισμού;

ΑΠΟΚΛΕΙΩ κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποφασίσουν οι Κύριοι να κάνουν πόλεμο που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα πεθάνουν και οι ίδιοι. Όχι!  Ο πόλεμος γίνεται για την νίκη, όχι για την ήττα! Και τι ήττα! Θα είναι τόσο ολοσχερής που θα χαθούν και οι ίδιοι από προσώπου Γης. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι Κύριοι είναι αυτοκτονικοί και αυτοκαταστροφικοί αλλά ξεχνάμε ότι μπορούν και το ελέγχουν. Να πετυχαίνουν τον σκοπό τους με τον αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο, με τις λιγότερες και μικρότερες απώλειες. Ποιος είναι ο σκοπός τους;  Η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα το κάνουν με τη χρήση πυρηνικών;  Όχι, κατά κανένα τρόπο! Εάν υπάρχει σχέδιο της καπιταλιστικής Δύσης για την κατάκτηση της Σιβηρίας, όπως υποστηρίζω, δεν θα το υλοποιήσουν με τη χρήση πυρηνικών.

ΟΣΟΙ και όσες ανησυχείτε, θα έχετε συνειδητοποιήσει ποια θα είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα σε έναν γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο. Λυπάμαι, εάν δεν το έχετε κάνει. Τζάμπα χαλάτε τη ζαχαρένια σας! Εάν το έχετε κάνει, θα καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι εάν γίνει πυρηνικός πόλεμος θα γίνει μεταξύ καπιταλιστικής Δύσης και Ρωσίας, ή της πρώτης και της Κίνας ή της πρώτης και των άλλων δύο. Γιατί να γίνει αυτός ο πόλεμος;  Μήπως φοβάται η καπιταλιστική Δύση ότι μια μέρα οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι ή και οι δύο μαζί θα ξυπνήσουν μια μέρα και θ΄ αρχίσουν να πετάνε στις χώρες τους τα πυρηνικά σαν να είναι χαρτοπόλεμος;  Όχι, δεν το φοβάται. Εγώ δεν μπορώ να βρω κάποιο σκοπό για την εκπλήρωση του οποίου να είναι απαραίτητη η χρήση πυρηνικών. Όσο για την κατάκτηση της Σιβηρίας είναι ένα σχέδιο πάρα πολύ μακράς διάρκειας, άρα αποκλεισμού της χρήσης πυρηνικών!

ΤΑ πυρηνικά όπλα είναι  περισσότερο αποτελεσματικά όταν δεν χρησιμοποιούνται! Και περισσότερο αποτελεσματική είναι η απειλή ή η αόριστη πιθανότητα της χρήσης τους. Στην προσπάθειά του ο δυτικός πολιτισμός να κατασκευάσει ολοένα και αποτελεσματικότερα μέσα καταστροφής και μέσα εξόντωσης έφτασε στο σημείο να φτιάξει τα πυρηνικά. Από το δόρυ στο κανόνι του 1300 μ. Χ. και από εκεί στα αυτόματα επαναληπτικά πυροβόλα, στους πυραύλους και τέλος στα πυρηνικά. Και όταν τα κατασκεύασε συνειδητοποίησε ότι ένας πόλεμος με πυρηνικά είναι απαγορευτικός, είναι αδιανόητος, ότι δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει σε γενικευμένη σύρραξη. Ήταν όμως όπλα, τα οποία όπλα πάντα ο δυτικός Κύριος επιδεικνύει –  για να επιδείξει την ισχύ του, για να εκφοβίσει τον αντίπαλο αλλά και τους Υποτελείς. Τα πυρηνικά ή απειλή ή η πιθανότητα χρήσης τους χρησιμοποιούνται σήμερα για τον εκφοβισμό των Υποτελών, όχι των αντιπάλων! Εάν δεν εκφοβίσεις τον αντίπαλο, δεν μπορείς να τον νικήσεις. Και όταν μπορείς και τον εκφοβίζεις, είσαι εσύ ο νικητής. Οι πρώτοι χαμένοι στον πόλεμο είναι τα μάτια, γράφει ο Τάκιτος στη ΄Γερμανία’ του.

ΑΣ υποθέσουμε ότι δικαίως ανησυχείτε και ότι θα γίνει γενικευμένος πυρηνικός πόλεμος. Τι λέτε, μπορούμε να τον αποτρέψουμε;  Με διαδηλώσεις, με διαμαρτυρίες, με πορείες, με συγκεντρώσεις;  Μπόρεσαν ποτέ οι Υποτελείς να αποτρέψουν πόλεμο που αποφάσισαν οι Κύριοι; Ποτέ! Δεν ανησυχώ ότι θα γίνει πυρηνικός πόλεμος, σκέφτομαι ότι η ύπαρξη των πυρηνικών πέταξαν στα σκουπίδια τους τρόπους με τους οποίους πολεμούσαμε τους Κυρίους μας. Και σκέφτομαι ακόμα εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι.

Προτιμώ να σκέφτομαι παρά να ανησυχώ. Όσο ανησυχούμε, δεν σκεφτόμαστε.

Σχολιάστε ελεύθερα!