in Θεολογία του ποδοσφαίρου

13. ”μες το κώλο νιώθεις ένα βάρος, …”

“Ο ενθουσιασμός μας που μας κυρίευσε στα γήπεδα της Πορτογαλίας ήταν κάτι ανεπανάληπτο. Το ελληνικό στοιχείο πλημμύρισε κατά χιλιάδες τις εξέδρες και τους δρόμους της Ιβηρικής χώρας στην άκρη του Ατλαντικού και βροντοφώναξε με πάθος αμίμητα συνθήματα. Ίσως οι φίλοι μας Ευρωπαίοι να μην κατάλαβαν ποτέ τι ξεστόμιζαν οι τρελαμένοι Έλληνες, όμως ως πρωταθλητές είχαμε κάθε δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Η αποκομιδή μεγάλη. Η έμπνευση ατελείωτη.  Τα αποτέλεσμα απολαυστικό. Συνθήματα που ακούστηκαν στο Euro 2004 από τους Έλληνες φιλάθλους …”  (1)

Τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους Έλληνες φιλάθλους στα γήπεδα της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια του Euro 2004 δεν ήταν αμίμητα, η αποκομιδή δεν ήταν μεγάλη, η έμπνευση δεν ήταν ατελείωτη. Όσο για το αποτέλεσμα, για πολλούς είναι όντως απολαυστικό, όχι όμως και για όλους! Οι οπαδοί της Εθνικής Ελλάδος συναντήθηκαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας ως οπαδοί τοπικών συλλόγων και επανέλαβαν, αυτούσια ή τροποποιημένα, τα κοινά ή τα ιδιαίτερα συνθήματά τους που φωνάζουν στις κερκίδες των γηπέδων κατά τη διάρκεια των αγώνων μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων που υποστηρίζουν. Στη περίπτωση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο εχθρός ήταν κοινός, επομένως και ο στόχος. Τα συνθήματα που ακούστηκαν δεν εξέφρασαν μόνο την ποδοσφαιρική ομόνοια που επετεύχθη αλλά και συμπύκνωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ιδεολογία αυτών που τα διατυπώνουν και τα υποστηρίζουν. Η μελέτη των συνθημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος να επισημάνουμε τα κομβικά σημεία αυτής της ιδεολογίας, δηλαδή να εξακριβώσουμε πως βλέπουν το ποδόσφαιρο οι ίδιοι οι οπαδοί, και με αυτό το ζήτημα θα ασχοληθούμε σε αυτό το κεφάλαιο.

Από τα συνθήματα μαθαίνουμε ότι όταν νικάμε τον αντίπαλο, όταν δηλαδή επιτυγχάνουμε περισσότερες διεισδύσεις από αυτόν, τον γαμάμε (2).  Γαμήσαμε τους Γάλλους και πάμε τελικό, εοεεε, εοοο! Τώρα οι Γάλλοι είναι τάβλα, πως γαμά-, πως γαμάμε στην Ελλάδα! Ουλελέ κι αμάν αμάν, τα Γκρέκια γαμήσαν τον Ζιντάν. Σας γαμάμε όλοι παρέα, με αρχηγό τον Χαριστέα. Με σαμπάνια και χαβιάρι, σας πηγαίνουμε γαμιώντας ως τον Αρη. Χαριστέα, στα παιχνίδια, βάλε μέ-, βάλε μέσα και τ’ αρχίδια. Ζιντάν Ζιντάν, απ’ το γαμήσι τ’ αρχίδια μας πονάν. Έπαιξες το ρόλο του Γκουσκούνη, Καραγκούνη, Καραγκούνη. Ζαγοράκη σούβλισες αρνί, τον Ανρί, τον Ανρί. Με το Ζήση, με το Ζήση, θα τρελάνουμε το Φίγκο στο γαμήσι. Δε βάλατε μυαλό, δε βάλατε μυαλό, πούτσα στη πρεμιέρα και στο τελικό. Έριξες μια πούτσα τελευταία, Χαριστέα, Χαριστέα. Και στο τελικό θα έχει πάρτι, με το Φίγκο στο κρεβάτι.

Τα συνθήματα μας λένε ότι αυτός που νικάει, δηλαδή αυτός που γαμάει, έχει μεγάλη πούτσα (3)  Ελλαδάρα είσαι μία, τέτοια πούτσα δεν ξανάδε η Γαλλία. Είναι βαριά, είναι βαριά, η πούτσα του τσολιά. Σήκωσή τη τη φουστανέλα, να φανεί η μορταδέλα. Είναι μεγάλη και ωραία, η ψωλή, η ψωλή του Χαριστέα. Είναι ωραία η πούτσα του Χαριστέα. Βρε πως κουνιέται μεσ’ στο σορτσάκι η ψωλή, η ψωλή του Ζαγοράκη. Έχεις μια ψωλή σαν του Ψινάκη, Ζαγοράκη, Ζαγοράκη.

Τα συνθήματα μας λένε ότι όταν νικάμε τον αντίπαλο τον γαμάμε και από πίσω και από μπρος. Ο αντίπαλος είναι και άνδρας και γυναίκα (4).  Τους έβαλες στον κώλο τη μορταδέλα, γεια σου Δέλλα, γεια σου Δέλλα. Έχεις μες το κώλο ένα βάρος, Μίλαν Μπάρος, Μίλαν Μπάρος. Σε εννιά μήνες το παιδάκι θα είναι Ελληνάκι.

Τα συνθήματα μας πληροφορούν ότι όποιος ηττάται στα γήπεδα, όποιος δηλαδή υφίσταται την διείσδυση της μπάλας, όποιος γαμιέται, υποβιβάζεται στη κατάσταση της γυναίκας (5): Πήρες του Ζιντάν το κιλοτάκι, Ζαγοράκη, Ζαγοράκη. Πήρες και του Φίγκο το στρινγκάκι, Ζαγοράκη, Ζαγοράκη.

Τα συνθήματα μας λένε ότι όποιος υφίσταται τη διείσδυση, όποιος δηλαδή γαμιέται, ηττάται, είναι άξιος εξευτελισμού, χλευασμού, ταπείνωσης και περιφρόνησης, είναι υποχρεωμένος να προσκυνήσει τον νικητή, τον γαμιά, και να πραγματοποιήσει όλες του τις επιθυμίες (6). Χόρεψες τον Κόλερ στο ταψί, σε καψή, ρε καψή. Φέρτε μου να πιω να ξημερωθω, πω πω πω πω πω πω, τι τσιμπούκι ήταν αυτό! Πάρτε πίπες τώρα από τον Όττο, μες στο Πόρτο, μες στο Πόρτο. Και μετά την πίπα στη Γαλλία, τσιμπουκάκι Πορτογαλία.

Τα συνθήματα μας λένε ότι η πολυπόθητη διείσδυση ταυτίζεται με την εκσπερμάτιση (7). Τους γέμισες με χύσια το πηγούνι, Καραγκούνη, Καραγκούνη.

Από τα συνθήματα μαθαίνουμε ότι αυτός που νικάει, δεν γαμάει μόνο τον αντίπαλο αλλά όσους και όσες σχετίζονται με αυτόν. Μάνα, σύζυγος, αδελφή, σπίτι, πόλη, ομάδα, τα πάντα, δεν μένει τίποτα αγάμητο (8). Έχουμε μπύρες, έχουμε ούζα, φέρτε μας Τσέχες να κάνουμε παρτούζα.

Η νίκη, η διείσδυση, επιτυγχάνεται μόνο με βία και όποιος την υφίσταται πονάει (9). Το πειρατικό με το έτσι με το θέλω/ κάνει το Ντα Λούζ μπουρδέλο. Με το έτσι με το θέλω/ το Παρίσι το κάναμε μπουρδέλο. Τώρα τα Γαλλάκια είναι τάβλα, πω πω κάβλα, πω πω κάβλα..

σημειώσεις

1.Ηλίας Γκάρλας, Που είναι το σύνθημα,οέο; www.synthima.gr., σελ. 259. Όλα τα συνθήματα του κεφαλαίου προέρχονται από αυτή τη συλλογή.

2. ΑΕΚ: Μόνο για πλάκα μόνο για πλάκα/ θα γαμήσουμε τους γαύρους στο ΟΑΚΑ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θρύλε σ’ αγαπώ κι ας μου κάνεις γκέλες/ μόνο σε παρακαλώ γάμα τους βαζέλες. ΑΙΓΑΛΕΩ: Σίτυ γάμα, Σίτυ γάμα/ της Ευρώπης την καλύτερη πουτάνα [Σίτυ: Αιγάλεω, πουτάνα: ο Ολυμπιακός που την εποχή της εμφάνισης του συνθήματος έχανε συνεχώς στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πανιωνάρα μου γαμώ το γαύρο/ θα πιω για σένανε ένα καράβι μαύρο. ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ούζο-μπύρα γαμάμε το Φωστήρα/ κόκα-μαύρο γαμάμε και τον Ταύρο. ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εεε οοο γαμώ το Ηράκλειό.

3. Κοινά: Αλλάξτε κανάλι, η πούτσα είναι μεγάλη [προς τους ηττημένους που έχουν υποστεί πολλές διεισδύσεις]. ΑΕΚ: Ντέμη, γδύσου, να δούμε τη ψωλή σου. Είναι βαριά, βαριά, η πούτσα του Οκκά. Φτύνει σκάγια η πούτσα του Κετσπάγια. ΠΑΟ: Μανωλάκη εεε βγάλτην έξω οοο/ να τη δούνε εεε και να πούνε πω πω πω! [ Μανωλάκης, παρατσούκλι του Εμάνουελ Ολιζαντέμπε από τη Νιγηρία]

4. ΑΕΚ: Έχετε στο κώλο ένα βάρος, Φερετσβάρος, Φερατσβάρος. Την άλλη Κυριακή θα έχουμε γιορτή στη σκεπαστή/όταν ο Ντέμης θα γαμεί του γαύρου το μουνί.Τη γυναίκα σου γαμάμε κάθε μέρα, Ντούσαν δειλέ σέρβικο σκυλί. Στων βάζελων τον κώλο μπαινοβγαίνει, η ψωλή του Μαλαδένη. Κωλόγαυροι είστε μουνιά γαμώ τη θύρα την εφτά/ Κόκκαλη πουσταρά, γαμώ τον Πειραιά. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πάρτι, πάρτι στου βάζελου το κώλο/ θα σας γαμάμε μες τη Λεωφόρο. Ξέσκισέ τους το μουνί, Λεμονή, Λεμονή. Λέσα για λέσα ΑΕΚ πριγκιπέσσα/ άνοιξε τα μπούτια σου να μπει ο Θρύλος μέσα. ΠΑΟ: Γαύροι μουνιά, μουνιά/ γαμώ τον Πειραιά. Γαύροι, μουνιά, γαμιέται η εφτά. ΠΑΟΚ: ΟΦΗ: Κι αν ήρθατε να πάρετε παιχνίδι μες τη Κρήτη/ στο κώλο θα σας χώσουμε όλο το Ψηλορείτη.

5. Τζιοβάνι, Τζιοβάνι, βγάλε το φουστάνι και φύγε από το λιμάνι.

6. Κοινά: Ελάτε κούτσα-κούτσα και γλείψτε μας τη πούτσα. Πω πω πω πω πω πω, τι τσιμπούκι ήταν αυτό. Γαμιέται ο θρύλος και ο Πειραιάς. Γαμιέται ο ΠΑΟ και η λεωφόρος. Γαμιέται η ΑΕΚ και η Τουρκία. Γαμιέται ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη. Γαμιέται η Ρόδος κι ο Κολοσσός. Γαμιέται ο Άρης στου Χαριλάου. ΑΕΚ: Προσκυνάτε αετό γαμώ τον Ολυμπιακό. ΠΑΟΚ: Θρύλε γαμήσου εδώ είναι βορράς/ εμείς θα σε γαμάμε και σύ θα προσκυνάς. Γαμιέται για μια πάστα/ η μάνα του Κυράστα. Γαμιέται η μανούλα του Βαμβακούλα.

7. Σπόρτιγκ: Πατήσια, Πατήσια, σκουπίστε μας τα χύσια. ΠΑΟ: Μιχαλάκη είσαι τρέλα με τα χύσια στη φανέλα. Αργύρη καψούρη, τη γκόμενά σου βρήκαμε/ τη χύσαμε στη μούρη. ΑΕΚ: Τιμούρ, τιμούρ, χύσ’ τους μες τη μούρ’. ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Ψιχαλίζει, ψιχαλίζει και ο Άρης/ το τσιμπούκι συνεχίζει.

8. Κοινά: Άντε γεια σας, άντε γεια σας/ άντε σπίτι που γαμιέται η μαμά σας. ΑΕΚ Τις μάνες σας γαμάμε μέρα με τη μέρα/ σε λίγο όλοι θα ‘χετε original πατέρα. Είναι αρρώστια και μαλακία/ να είσαι βάζελος σε αυτή την κοινωνία/ να σε βαράνε να σε γαμάνε/ και το μουνί της μάνας σου να το γλεντάνε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τις μάνες σας γαμάμε στη Γλυφάδα/ τις αδελφές σας σε όλη την Ελλάδα/ και ο πατέρας σας τον παίρνει από το κώλο/ γαμιέται ο ΠΑΟ και η Λεωφόρο. Με κάνα-δυο, με κάνα-δυο χιλιάρικα/ γαμάμε τις, γαμάμε τις πουτάνες/ κι άμα δε έχουμε λεφτά των Βάζελων τις μάνες. ΠΑΟ: Ολυμπί- Ολυμπί- Ολυμπιακέ ομάδα ομαδάρα/ σας γαμώ το Πειραιά σας και το μουνί της μάνας σας. Τις μάνες σας γαμάμε στο λιμάνι/ τις αδερφές σας στο Πασαλιμάνι/ και ο πατέρας σας ο παλιοπουσταράς/ γαμιέται ο θρύλος και ο Πειραιάς. Αντριάνα, Αντριάνα, είσαι η μεγαλύτερη πουτάνα. Αντριάνα, Αντριάνα, εσύ είσαι η μεγαλύτερη πουτάνα/ η γυναίκα του βρομιάρη/ αυτού του ξεκωλιάρη. ΠΑΟΚ: Ο πιο καλός ο Παοκτσής έχει μεγάλη τρέλα/ τη μάνα κάθε βάζελου γαμάει στα μπουρδέλα. Γαμιέται το σπίτι, του κάθε ενωσίτη. Κάθε πατέρας αρειανός έχει πουτάνα κόρη/ έχει κι ένα πούστη γιο που τον γαμάνε όλοι.

9. Κοινά: Εδώ θα γίνει ο τάφος σας: Εδώ θα φάτε το ξύλο που ζητάτε. Ένα και να τσούζει. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσούζει και πονάει, ο Πειραιάς γαμάει. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:Σκίστιτς, γαμίστιτς, περι-κυ-κλώστιτς [σκίστε τους, γαμήστε τους, περικυκλώστε τους]. ΠΑΟ: Αίματα αίματα αίματα παντού/ σπάει η παρθενιά του Ολυμπιακού. Τώρα όλοι οι γαύροι είναι τάβλα, πω πω κάβλα πω πω κάβλα. Γκολ και ξύλο στον πουσταρά το Θρύλο. ΑΕΚ: Ο πιο καλός ο βιαστής είναι ο Χάρης Κοπιτσής. Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά/ το τρόπαιο θα πάρουμε με το τσαμπουκά.

Σχολιάστε ελεύθερα!