in indices

indices: ευρετήρια λέξεων αρχαίων ελληνικών κειμένων της μυκηναϊκής, αρχαϊκής και πρώιμης κλασικής εποχής

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα.

Από σήμερα θα αρχίσω να δημοσιεύω ευρετήρια λέξεων (indices)  αρχαίων ελληνικών κειμένων της μυκηναϊκής, της αρχαϊκής και της πρώιμης κλασικής εποχής. Συγκεκριμένα: θα αναρτηθούν ευρετήρια λέξεων των κρατικών αρχείων της μυκηναϊκής Πύλου, της Ιλιάδας, της Οδύσσειας, των Ομηρικών ύμνων, της Θεογονίας, των Έργων και Ημερών, της λυρικής ποίησης (κατά ποιητή, μέχρι και τον Πίνδαρο), των προσωκρατικών (κατά φιλόσοφο) και του Αισχύλου.

Τα ευρετήρια λέξεων (indices)  είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθάει όχι μόνο να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε τα κείμενα αλλά και να ερευνήσουμε  πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής κατά την οποία συντάχτηκαν. Ένα παράδειγμα: εάν θέλετε να μελετήσετε την εξέλιξη της λέξης  αγορά ή λόγος ή δίκη ή εργάτης κατά τη μυκηναϊκή και αρχαϊκή εποχή, τα  ευρετήρια λέξεων θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε χωρίς κόπο τη λέξη, να κατανοήσουμε τη σημασιολογική της εξέλιξη  και να πραγματοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη του αντικειμένου που ερευνούμε.

Τα περισσότερα ευρετήρια έχουν συνταχθεί από μένα – πρόκειται για ευρετήρια λέξεων σύντομων κειμένων, π.χ. της Θεογονίας, της Σαπφούς, του Παρμενίδη, κλπ.  Για τη σύνταξη των άλλων ευρετηρίων έχω στηριχθεί σε ευρετήρια λέξεων που είναι πολύ δυσεύρετα και κάποια από αυτά έχουν ελλείψεις, ενώ δεν είναι και λίγες οι αβλεψίες.

Θα αρχίσω με το ευρετήριο λέξεων των κρατικών αρχείων της μυκηναϊκής Πύλου, μιας και τα αρχεία αυτά είναι το πάθος μου (τα άλλα πάθη είναι η Ιλιάδα, ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου και η Πολιτεία του Πλάτωνα) και της Ιλιάδας. Το πρώτο έχει συνταχθεί από μένα. Για την σύνταξη του δευτέρου βασίστηκα στο, αναθεωρημένο (1962)  από τον Benedetto Marzullo,  ευρετήριο A complete concordance to the Iliad of Homer του Guy Lushington Prendergast.  Σε ένα μελλοντικό σημείωμα, θα δείξω τις προσθήκες και τις βελτιώσεις που έχω κάνει.

Το ευρετήριο λέξεων των κρατικών αρχείων της μυκηναϊκής Πύλου και της Ιλιάδας θα δημοσιευτούν κατά γράμμα της αλφαβήτου: το πρώτο με τις λέξεις που αρχίζουν με το a.  Το δεύτερο, της Ιλιάδας, με τις λέξεις που αρχίζουν με το ζ, Ζ.

Σχολιάστε ελεύθερα!