in Καταστροφική, Κυριαρχική, Νεκροζώντανη Αριστερά, Απατητική

η ανεργία θα αυξηθεί με την ανάπτυξη, δεν θα μειωθεί!

    φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

     Έχω υποστηρίξει, το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι μέχρι το 2021 η  ανεργία θα πλησιάσει και θα ξεπεράσει το 40% – σήμερα ξεπερνάει το 30%.  Θα φτάσουμε σε αυτό ποσοστό ακόμα κι αν υπάρξει ανάπτυξη –  υποστηρίζω μάλιστα ότι όσο πιο μεγάλη θα είναι η ανάπτυξη τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων. Οι απόψεις αυτές είναι παντελώς διαφορετικές με αυτές που υποστηρίζει τόσο ο Κύριος καπιταλιστής της παραγωγής και του χρήματος όσο και οι μικροαστικής και μεσοαστικής καταγωγής μικροί  Κύριοι της ιστορικής Αριστεράς που θέλουν να γίνουν μεγάλοι. Τί υποστηρίζουν όλοι αυτοί;  Υποστηρίζουν ότι η θα υπάρξει ανάπτυξη και ότι η ανάπτυξη αυτή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έτσι θα μειωθεί η ανεργία. Εγώ όμως ως τρισμέγιστη πουτάνα οφείλω να αναρωτηθώ: τα πιστεύουν αυτά που υποστηρίζουν. Και απαντώ πως όχι, δεν τα πιστεύουν. Και γιατί τα λένε;  Μα για να εξαπατήσουν τους Υποτελείς. Κάτι άλλο λοιπόν έχουν στο μυαλό τους! Ακριβώς, κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Τί έχουν; Έχουν αυτό που υποστηρίζω εγώ εδώ πέρα αλλά και πολλοί άλλοι και πολλές άλλες:  όσο πιο μεγάλη ανάπτυξη, τόσο πιο μεγάλη ανεργία.

     Οι  εν λόγω Κύριοι, φίλες και φίλοι,  διαφωνούν ως προς το πως θα υπάρξει ανάπτυξη, συμφωνούν όμως ότι με την ανάπτυξη η ανεργία θα μειωθεί. Ποιά είναι η διαφωνία τους;  Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί εννοούν με τον όρο ανάπτυξη. Ανάπτυξη είναι η αύξηση της κερδοφορίας μέσω της αύξησης της παραγωγής. Πως μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή; Εάν φύγουν από την αγορά οι ανταγωνιστές, αυτοί που παράγουν το ίδιο εμπόρευμα. Ποιοί είναι αυτοί;  Είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Εάν φύγουν από τη μέση αυτοί, η παραγωγή των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων θα αυξηθεί, άρα και τα κέρδη. Να ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχε χωριό και κωμόπολη και πόλη που να μην έχει τους δικούς τους μαραγκούς που παρήγαγαν έπιπλα και κουφώματα. Σήμερα, το 90% έχουν κλείσει. Αύξησε την παραγωγή της η ΙΚΕΑ; Την αύξησε! Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας; Εάν δημιουργήθηκαν, θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χάθηκαν. Αλλά ούτε αυτές οι λιγοστές νέες θέσεις δημιουργήθηκαν, κι αν δημιουργήθηκαν,  θα χαθούν λόγω της τεχνολογίας και της ρομποτοποίησης της παραγωγής.

     Αυτή είναι η στρατηγική του Κυρίου καπιταλιστή σήμερα: να κλείσει τις πολύ  μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Είναι ένα πολύ σωστό πρόγραμμα, πάρα πολύ σωστό, καθόλου λάθος: λάθος είναι γι αυτόν που κλείνει η επιχείρησή του –  αλλά ποιός τον γαμάει αυτόν;  Κάποιοι διακηρύσσουν ότι όχι μόνο θα σταματήσουν  αυτή την εν πλήρει εξελίξει διαδικασία της απαξίωσης των αδύναμων κεφαλαίων αλλά και θα τιμωρήσουν κιόλας αυτούς που την εκκίνησαν. Ποιοί είναι αυτοί οι κάποιοι; Η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια λένε; Όχι, βέβαια –  θα ασχοληθούμε αύριο το πρωί με αυτό το ζήτημα.

    Το αποτέλεσμα λοιπόν της αύξησης της παραγωγής μέσω της εξόντωσης των ανταγωνιστών είναι η αύξηση της ανεργίας  – έφτασε στο 30%, το ζούμε καθημερινά. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, μέχρι το 2021, η ανεργία θα αγγίζει το 40%. Η κερδοφορία θα σταθεροποιηθεί διότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο η παραγωγή. Μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία με άλλους τρόπους;  Ασφαλώς και μπορεί:  να μειωθούν οι μισθοί –  κι αυτό το ζούμε. Να ένας άλλος τρόπος: να μειωθούν οι φόροι των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων –  κι αυτό το ζούμε. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα:  για να μειωθούν δραστικά οι φόροι, θα πρέπει να συρρικνωθούν οι δαπάνες του Κράτους – οι κοινωνικές και ο αριθμός των κρατικών υπαλλήλων. Σήμερα, οι κρατικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών υπαλλήλων, είναι 800.000. Πόσοι θα είναι το 2021;

Θα είναι οι μισοί –  400.000!  Π0λλοί θα συνταξιοδοτηθούν και πάρα πολλοί θα απολυθούν. Μέχρι το 2021 θα απολύονται συνεχώς κάθε χρόνο δημόσιοι υπαλληλοι, μέχρι να φτάσουμε στους 400.000. Και αυτό εννοούν μεταξύ των άλλων  τα τσιράκια του Κυρίου όταν λένε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι πολύ  δρόμο μπροστά μας, ότι πρέπει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα;  Τι εννοούμε με τον όρο κανονική;  Εννοούν (και) ότι οι κρατικοί υπάλληλοι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων, όπως στη Γερμανία –  στην Ελλάδα είναι 20%! 

     Η μία ανάπτυξη, η  αύξηση της κερδοφορίας μέσω της αύξησης της παραγωγής αυξάνει την ανεργία –  την οποία αυξάνει και η εφαρμογή της τεχνοεπιστήμης στην παραγωγή. Η άλλη ανάπτυξη, η αύξηση της κερδοφορίας χωρίς αύξηση της παραγωγής αλλά μέσω της μείωσης του μισθού και της μείωσης των φόρων αυξάνει κι αυτή την ανεργία. Το 2021 δεν είναι πολύ μακριά –  εάν η ανεργία ξεπερνάει το 40% θα επιβεβαιωθεί η ορθότητα του τρόπου σκέψης μας. Κάθε χρόνος που θα περνάει όμως κάτι θα μας λέει. Εάν η ανεργία το 2021 είναι 10% θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πάρα πολλά –  εκτός εάν όλες ή σχεδόν όλες οι θέσεις πλήρους εργασίας (οχτάωρο) γίνουν θέσεις μερικής απασχόλησης. Αυτή είναι η τάση στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες. Η πρόκριση όμως αυτής της λύσης παρουσιάζει άλλα προβλήματα καιδυσκολίες για τον Κύριο –  θα το εξετάσουμε ένα άλλο πρωινό.

  Χιόνισε! 

Περίπατο στο βουνό, διάβασμα και ύπνο –  χειμώνα, σ’ αγαπάω σε λέω!

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Δέχομαι τη διόρθωση, Γιωργάκη. Σε δυο τρία χρόνια θα είναι κάτω από 600.000 και ο αριθμός θα τείνει να μειώνεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στους 400.000. Πολλοί θα συνταξιοδοτηθούν αλλά και πολλοί (150.000) θα απολυθούν. Και η ανεργία θα αυξηθεί.

  2. πάντως στην Γερμανία οι “κρατικοί υπάλληλοι”, ασχέτως καθεστώτος απασχόλησης είναι πολύ πιο πάνω από 10%.

    γενικά αυτές οι συγκρίσεις, πλην της σύγκρισης Κεντρικής Κυβέρνησης κατά ΟΟΣΑ, δεν έχουν νόημα.

    η Ελλάδα δεν έχει πολλούς κρατικούς υπαλλήλους. απλά είναι άνισα κατανεμημένοι και δεν είναι αποδοτικοί. και για αυτό ευθύνονται ΚΑΙ αυτοί.