in Σχετικά με τη Σχολή

από Παρασκευή, 4 Ιουλίου, βγάζουμε πατάτα καθαρή για να τη φάμε και να τη φάτε με τη φλούδα

    φίλες και φίλοι,

    γείτονας-φίλος μου παραχώρησε χωράφι έξι στρεμμάτων, ακαλλιέργητο πάνω από δέκα χρόνια,  στο οποίο μισό φυτέψαμε πατάτα, του χρόνου στο άλλο μισό. Δεν ρίξαμε λιπάσματα και φυτοφάρμακα· εδώ στο χωριό μας κοροϊδεύουν για τα αγριόχορτα που έχουν καλύψει τις πατάτες· μας κοροϊδεύουν γιατί δεν ξέρουμε να καλλιεργούμε πατάτα· μας χλευάζουν γιατί νομίζουν δεν θα πάρουμε τίποτα, ότι δουλεύουμε τζάμπα. Όταν τους εξηγούμε και δεν καταλαβαίνουν, κλείνουμε τη συζήτηση με ένα χαμόγελο κι επειδή μπορούμε να τους συγχωρέσουμε τους τιμωρούμε με αδιαφορία.

    Η ποσότητα που θα πάρουμε θα είναι το ένα δέκατο της αντίστοιχης με λιπάσματα και φυτομάρμακα αλλά  είναι πατάτα, δεν  είναι  τροφή-συσσωρευτής δηλητηρίων!  Τη τρώμε με τη φλούδα,  όπως και να τη μαγειρέψουμε. Κλίνω το γόνυ και σας ικετεύω: μην τις ξεφλουδίσετε, πετάτε χρήσιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι παράλογη σπατάλη! Θα πουλήσουμε κάποια ποσότητα για να εξασφαλίσουμε ένα μικρό ποσό για λογαριασμούς (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, νερό) κι αν περισσέψουν για άλλα έξοδα, κυρίως για τα παιδιά. Όποιος και όποια, ως πρόσωπο ή ως ομάδα θέλει να αγοράσει, απευθύνομαι σε φίλους,  και φίλους των φίλων, και φίλους των φίλων των φίλων  της Θεσσαλονίκης,  ας τηλεφωνήσει στο σταθερό, που θα βρει στην Επικοινωνία, το βράδυ, μεταξύ 9 και 11, ή ας στείλει μέιλ για να δούμε πως θα το ρυθμίσουμε. Μπορεί να έρθει εδώ στην Καστανούσα, να τη βγάλουμε, αν θέλετε, μαζί από το χώμα, να πιούμε και κάνα τσιπουράκι, κι αν δεν γνωριζόμαστε, να γνωριστούμε, ή να τη φέρουμε εμείς στη Θεσσαλονίκη. 

   Η τιμή της είναι 1,50 εβρό το κιλό (τόσο πουλιέται η πατάτα βιολογικής καλλιέργειας), σε πεντόκιλα τσουβαλάκια. Είναι ακριβή σε σύγκριση με την πατάτα της χημικής γεωργίας αλλά μεταξύ ενός κιλού χρυσού κι ενός κιλού αυτής της πατάτας, προτιμώ την πατάτα.

    Από τα τέλη Ιουλίου, κάθε Τετάρτη απόγευμα, θα είμαι στο παζάρι του κοινωνικού χώρου Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου 27 και Μπιζανίου γωνία, περιοχή Μακεδονία Παλλάς, Φάληρο) με προϊόντα δικά μας (λαχανικά, ψωμί, σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, αλεύρι ολικής, μαρμελάδες από δέντρα αδέσποτα, κεραλοιφές, κτλ) κι αργότερα, από φθινόπωρο-χειμώνα και με άλλα προϊόντα (μπίρα, τραχανά, μεταποιημένα λαχανικά [πιπεριές φλωρίνης!], σαπούνια, και άλλα). 

   Καλή συνάντηση, καλά τσίπουρα, καλές συζητήσεις, καλές συγκρούσεις!

Αθανάσιος Τριανταφυλλιά Δρατζίδης

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Υπουργέ μου, δυο τσουβαλάκια παρακαλώ, από βδομάδα θα ‘ρθω/με να τις βγάλουμε μαζί.

    Καλως ορίστε στο παζάρι του Σχολείου.