in Ανθρωποβοσκητική

το ΚΚΕ ως ιδεολογικός και κατασταλτικός μηχανισμός του Κράτους

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

Μια μέρα των ημερών το ΚΚΕ θα γίνει κυβέρνηση.  Δεν το λέω εγώ, το ΚΚΕ το λέει. Πότε; Δεν το γνωρίζουμε, δεν μπορούμε καθορίσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία – μετά από ένα χρόνο, δέκα, είκοσι, πενήντα. Πως; Με εκλογές. Θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αυταπασχολούμενοι, ο λαός. Υπάρχει άλλος τρόπος; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μόνο να περιμένουμε, να μην βιαζόμαστε  και να υπομένουμε. Μπορούμε να αντιδράσουμε, να λάβουμε κάποια μέτρα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους; Να αντικρούσουμε την επίθεση των καπιταλιστών; Όχι, δεν μπορούμε. Το μόνο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά, να κάνουμε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και να ψηφίζουμε το ΚΚΕ για να το ενισχύσουμε στη Βουλή, έως ότου μια μέρα το ΚΚΕ γίνει κυβέρνηση. Ποια είναι η προϋπόθεση για να γίνει κυβέρνηση το ΚΚΕ; Να ξυπνήσει ο λαός και να το ψηφίσει μαζικά. Γιατί κοιμάται ο λαός; Ο λαός κοιμάται διότι τον έχει αποκοιμίσει η προπαγάνδα των αφεντικών, των πολιτικών του συστήματος, των μαζικών μέσων ενημέρωσης, των διανοουμένων.

Αυτή είναι η στρατηγική του ΚΚΕ, αυτό είναι το ΚΚΕ, φίλες και φίλοι. Δεν θα θέσουμε το ερώτημα εάν είναι εφικτή αυτή η στρατηγική πολιτική επιδίωξη.  Θα θέσουμε ένα άλλο ερώτημα, για να αποκαλύψουμε τις πραγματικές επιδιώξεις του ΚΚΕ: Θέλει να γίνει κυβέρνηση;

ΟΧΙ, κατηγορηματικά ΟΧΙ! Ο πυρηνικός σκοπός του ΚΚΕ δεν είναι να γίνει κυβέρνηση, είναι κάποιος άλλος – θα δούμε ποιος είναι. Το  ‘δεν θέλει να γίνει κυβέρνηση’ είναι μια διαπίστωση δική μου, δεν είναι του ΚΚΕ. Πως όμως φτάνω σε αυτό το κατηγορηματικό συμπέρασμα; Μου το επιτρέπει η αντίφαση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα του ΚΚΕ. Ναι, αλλά αυτή η αντίφαση δεν είναι απάτη;

Ναι, είναι απάτη! Είναι εξαπάτηση! Είναι απάτη πρώτου μεγέθους. Τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, οι Κύριοι του ΚΚΕ,  είναι οι μεγαλύτεροι και ικανότεροι απατεώνες της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας: το ΚΚΕ είναι ο βασικός μοχλός ανατροπής του συσχετισμού ισχύος μεταξύ του Κυρίου καπιταλιστή και των υποτελών Παραγωγών σε βάρος των τελευταίων.

Να η αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων, να η απάτη: από τη μια διακηρύττουμε την ανυπακοή, διατυπώνουμε διαπιστώσεις για την δεινή κατάσταση των υποτελών τάξεων, διαπιστώνουμε την επιδείνωση της κατάστασης των μισθωτών, εκφράζουμε την εργατική αγανάκτηση και τις αντικαπιταλιστικές διαθέσεις κι από την άλλη εκφράζουμε την αντίθεσή μας ειρηνικά, διαμαρτυρόμαστε περπατώντας και συλλαλώντας σε σχηματισμό κοπαδιού, αναβάλλουμε τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους εργαζομένους, καταστέλλουμε κάθε τέτοια πρακτική και διάθεση, περιμένουμε να γίνουν εκλογές να δυναμώσουμε το ΚΚΕ.

Μήπως όμως αυτή η αντίφαση είναι η αντίφαση που χαρακτηρίζει ένα ρεφορμιστικό σταλινικό κόμμα που έχει διαποτιστεί από την αστική ιδεολογία, μήπως ο εκλογικισμός και ο κυβερνητισμός είναι ένα λάθος ενός εργατικού κόμματος; Όχι, φίλες και φίλοι, το ΚΚΕ δεν είναι ένα εργατικό ρεφορμιστικό κόμμα που καταφεύγει στον εκλογικισμό και στον κυβερνητισμό. Τι είναι τότε;

Μας λέει το ίδιο τι είναι. Μας το λέει όταν διαρρηγνύει τα ιμάτιά του περί της διατεταγμένης υπηρεσίας των κουκουλοφόρων, περί του αντικειμενικού προβοκατόρικου ρόλου των διαφωνούντων, περί του δεκανικιού του συστήματος των άλλων κομμάτων και οργανώσεων της ιστορικής Αριστεράς. Όλοι αυτοί οι οργίλοι ισχυρισμοί δεν είναι παρά μια ομολογία: αποδίδει στους άλλους αυτό που το ίδιο είναι. Η συμπεριφορά του θυμίζει την συμπεριφορά έναντι των Σκοπίων: θέλουν να μας πάρουν την Μακεδονία – ενώ  είμαστε εμείς που έχουμε ήδη κατακτήσει οικονομικά τα Σκόπια, που τα έχουμε κάνει επαρχία μας,  σε σημείο να ορίζουμε εμείς το όνομα τους.  Πρόκειται για έναν κοινότατο ψυχικό αμυντικό μηχανισμό τόσο των ατόμων όσο και των ομάδων ή των πληθυσμών, ιδίως των όχλων.

Η απάτη έχει όμως και μια άλλη διάσταση. Οι Κύριοι του ΚΚΕ γνωρίζουν ποια είναι τα προβλήματα και πως θα αντιμετωπιστούν και επιλυθούν. Ο λαός δεν γνωρίζει, οφείλει να ακολουθεί τους επαΐοντες, τους ειδικούς, τα κομματικά στελέχη, τους Κυρίους. Ο λαός, οι εργαζόμενοι οφείλουν να δουλεύουν, να υπακούουν, να έχουν εμπιστοσύνη στους σοφούς ηγέτες, να εκτελούν τις διαταγές τους και όλα θα πάνε καλά. Τα προβλήματα δεν θα τα αντιμετωπίσει και θα τα επιλύσει ο λαός, όχι, αυτή είναι δουλειά των ηγετικών στελεχών. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη και η διαιώνιση των προβλημάτων είναι ένας αναγκαίος λόγος ύπαρξης των στελεχών και του ΚΚΕ. Όσο πιο πολλά και άλυτα προβλήματα, τόσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ! Εάν από τη κρίση βγαίνουν κερδισμένοι κάποιοι καπιταλιστές, είναι βέβαιο ότι κερδισμένο θα βγει και το ΚΚΕ: θα αποκτήσει περισσότερους ψηφοφόρους, περισσότερους πελάτες καταναλωτές των εμπορευμάτων που πουλάει. Περισσότερα ανώτατα στελέχη θα γίνουν βουλευτές, θα αυξήσει τα κέρδη του. Για να υπάρχει το ΚΚΕ, ισχυρό στη βουλή και στο λαό, πρέπει να υπάρχουν πολλά και άλυτα προβλήματα, κι αυτά τα προβλήματα πρέπει να διαιωνίζονται, να μπορεί να εμφανίζεται ως εκφραστής, ως υπερασπιστής, ως υπέρμαχος  των συμφερόντων των υποτελών τάξεων, ως προστάτης, ως σωτήρας.

Αλλά, φίλες και φίλοι, η απάτη δεν είναι μια ανεξάρτητη σταθερά, δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Ένας απατεώνας δεν μπορεί να είναι μόνο απατεώνας. Και το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι μόνο απατεώνας. Ο απατεώνας είναι καταρχάς ένας άρπαγας, ένας καταστροφέας, ένας εξοντωτής. Δεν μπορεί να μην καταφεύγει στο ψέμμα, στη συκοφαντία, στον εκφοβισμό, στην απειλή και ασφαλώς και στην άσκηση της φυσικής βίας. Το σημερινό είναι ένα απομεινάρι, ένα κατάλοιπο του πάλαι ποτέ ένδοξου και κραταιού ΚΚΕ που είχε το ψέμμα ΄καραμέλα στο στόμα του, που συκοφάντησε, απείλησε, εκφόβισε, φυλάκισε και εξόντωσε όποιον και όποια διαφωνούσε με τα ηγετικά στελέχη. Είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης. Δεν είναι θλιβερό απομεινάρι, είναι ένα κόμμα που έχει μετεξελιχτεί σε μια καπιταλιστική κερδοφόρα επιχείρηση, που έχει μετεξελιχτεί σε ένα ακραιφνές αστικό κόμμα, που έχει μετεξελιχτεί σε ένα ιδεολογικό και κατασταλτικό μηχανισμό του Κράτους. Είναι καπιταλιστική επιχείρηση, είναι Κράτος, ασκεί Κυριαρχία. Το ΚΚΕ είναι ένας μακρύς βραχίονας του καπιταλιστικού συστήματος και του Κράτους. Τα στελέχη του δεν είναι  διαποτισμένα από την αστική ιδεολογία, δεν μιμούνται τον Κύριο, σκέφτονται και συμπεριφέρονται όπως οι Κύριοι της παραγωγής και του χρήματος, είναι τα ίδια Κύριοι.

Το ΚΚΕ παίρνει μια θέση δίπλα στους βασικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς του Κράτους – την πυρηνική οικογένεια, το σχολείο, την Εκκλησία, τον στρατό, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, την απονομή της δικαιοσύνης, την τέχνη, τον αθλητισμό (ειδικά το ποδόσφαιρο), το αυτοκίνητο,  τη διαφήμιση, τα πολιτικά κόμματα. Εάν συγκρίνετε τις απόψεις και τα ιδεολογήματα του ΚΚΕ με αυτά των κομμάτων των Κυρίων θα παρατηρήσετε την στενότατη συγγένειά τους. Μονογαμία, πατριαρχία, σεξισμός, υποχρεωτική εκπαίδευση, φυλακές και σωφρονισμός, θητεία, σεβασμός προς τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αποθέωση του ποδοσφαίρου, λατρεία του αυτοκινήτου. Αρπακτικότητα, ανταγωνισμός, εργατοπατερισμός, κτητικός ατομικισμός, εθνικισμός, πατριωτισμός, αυταρχικότητα – αυτά είναι το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να υπερασπιστεί τον καπιταλισμό και την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία γιατί είναι τι ίδιο οργανικά ενταγμένο μέρος του καπιταλιστικού συστήματος. Σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, από την κρατική διοίκηση μέχρι τους χώρους εργασίας, τα στελέχη του, όλων των βαθμίδων, είναι κώλος και βρακί με τα στελέχητου ΠΑΣΟΚ, συνεργάζονται άψογα, αλληλοϋποστηρίζονται, τα έχουν μάλιστα και ως πρότυπα και ινδάλματα. Δεν έχω δουλέψει σε εργολάβο που οι μάστοροι και αρχιμάστοροι κουκουέδες να μην είναι ρουφιάνοι ή κολλητοί του! Μα την Παναγία! Η στάση του στους χώρους εργασίας, η στάση του στις ταραχές του Δεκέμβρη του 2008, η περιφρούρηση της Βουλής από το ΠΑΜΕ τη μέρα της συζήτησης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η προστασία της Βουλής δηλαδή από μια ενδεχόμενη και αναμενόμενη επίθεση από τους διαδηλωτές, προεικονίζουν με απόλυτη βεβαιότητα τον κατασταλτικό ρόλο που έχει αναλάβει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η διάλυσή του. Το ότι το ΚΚΕ θα διαλυθεί μια μέρα, γίνει δε γίνει κυβέρνηση, το θεωρώ βέβαιο. Δεν γνωρίζω όμως με ποιο τρόπο θα διαλυθεί. Βλέπω δυο τρόπους. Πιθανόν η εξαφάνισή του να είναι αποτέλεσμα μιας αργής, σταδιακής, μακροχρόνιας διαδικασίας, κατά την οποία θα συρρικνώνεται και θα αποσυντίθεται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί όταν θα πάψει να βγάζει βουλευτές. Αυτό θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της αποσύνθεσής του που θα επιφέρει την ολοσχερή εξάλειψή του.

Ο δεύτερος τρόπος: πιθανόν η διαδικασία της συρρίκνωσης και της ολοκληρωτικής αποσύνθεσης να αρχίσει και να επιταχυνθεί με την εμφάνιση μιας Αριστεράς η οποία θα είναι ένα δίκτυο αυτόνομων και συνεργαζόμενων συμβιωτικών ομάδων, που θα εκλάμβάνουν τον κομμουνισμό, την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ισότητα ως σημεία εκκίνησης, ως πρακτικές που ασκούνται και επιβεβαιώνονται, που θα διεξάγουν τον κοινωνικό πόλεμο με νέους τρόπους, που θα επιχειρήσουν ένα πέρασμα στη πράξη ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα πιο οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε – την πολύμορφη φτώχεια, την πολύωρη εργασία, την ανεργία, τη θητεία, την υποχρεωτική εκπαίδευση, το ποδόσφαιρο, το αυτοκίνητο, την παθητικότητα, τον ανταγωνισμό, τον κτητικό ατομικισμό. Θεωρώ ότι η σύμπηξη αυτού του δικτύου από τις εκατοντάδες ομάδες που υπάρχουν σήμερα είναι δυνατή και εφικτή και δεν απαιτείται καμιά προγραμματική συμφωνία:

είναι αναγκαία για να τη βγάλουμε καθαρή για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Ειδάλλως, το πούτσο κλαίγανε που το μουνί παντρεύανε.


Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. τι μαλακιες λετε μωρε , πότε και και σε που θα γίνει κυβέρνηση το ΚΚΕ ? σε ποιο κρατος , στο ελληνικό που ,ευτυχως διαλυθηκε?

  2. Γιώργο, η Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών μπορεί να εμφανίζεται ως μπλογκ ή ως σάιτ αλλά είναι αυτό που λέει το όνομά της: Σχολή, σχολείο. Έχω την εντύπωση ότι διάβασες μόνο την πρώτη πρόταση. Κατανοώ ότι είναι κουραστικό να διαβάζει κανείς όλο το κείμενο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό το οποίο υποστηρίζω είναι ότι το ΚΚΕ, σε αντίθεση με αυτά που λέει, δεν θέλει να γίνει κυβέρνηση. Το μόνο που επιδιώκει είναι η αναπαραγωγή του μηχανισμού του, της καπιταλιστικής επιχείρησης-κόμματος, ο οποίος είναι ένας ιδεολογικός και κατασταλτικός μηχανισμός του Κράτους, παράρτημα του Κράτους, υπηρέτης του Κυρίου καπιταλιστή της παραγωγής και του χρήματος. Εάν εννοούμε το ίδιο πράγμα, το ελληνικό Κράτος δεν διαλύθηκε και δεν χρεωκόπησε – το αντίθετο, ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο.