in εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία

Ζεύς, ο θεός του βιασμού (όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν βιαστές)

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΕΑΝ μπορούσαμε να ταξιδέψουμε  στο παρελθόν και εκατό (100)  γυναίκες,  από 15 έως 30 χρονών, εξέφραζαν την επιθυμία να βρεθούν στην αρχαία Ελλάδα, στην Αττική, ας πούμε, στην Αθήνα, να ζήσουν εκεί κάποιες μέρες, να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική κοινωνία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, θα προσπαθούσα να τις αποθαρρύνω. Εγώ δεν θα ήθελα να πάω μαζί τους, όλο το χρυσάφι του κόσμου να μου φέρνανε στα πόδια. Κι εάν μετά από πολλά χρόνια αυτό το ταξίδι γίνει εφικτό, προειδοποιώ τις γυναίκες αυτές ότι, από τις εκατό, θα επέστρεφαν καμιά εικοσαριά. Οι υπόλοιπες θα είχαν αυτοκτονήσει μέσα σε λίγες μέρες. Κι αυτές οι είκοσι που θα επέστρεφαν, θα τις έκλειναν σε ψυχιατρικές κλινικές για την υπόλοιπη ζωή τους.

ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ ότι οι γυναίκες επιστρέφουν στην Αθήνα, στην Αττική, εκεί όπου ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός άγγιξε τα όρια του, και όχι στη Σπάρτη, διότι η θέση της γυναίκας στη δωρική κοινωνία του στρατοπέδου της Σπάρτης ήταν διαφορετική. Το γιατί ήταν διαφορετική θα το εξετάσουμε ένα άλλο πρωινό, όταν θα ασχοληθούμε με την ιστορία της εν λόγω κοινωνίας. Όταν λέμε αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν συμπεριλαμβάνουμε την σπαρτιάτικη κοινωνία, μιας κι αυτή δεν μας άφησε ούτε έπος ούτε τραγωδία ούτε λυρική ποίηση ούτε ιστοριογραφία ούτε κωμωδία ούτε φιλοσοφία ούτε αρχιτεκτονική ούτε γλυπτική ούτε ζωγραφική. Αυτό που γνωρίζουμε καλά για την σπαρτιατική κοινωνία συμπυκνώνεται στην παρότρυνση της μάνας στο γιο της, τον Λάκωνα πολεμιστή: ή θα επιστρέψεις νικητής ή θα πεθάνεις, θα σε φέρουν νεκρό (ή τάν [ασπίδα]ή επι τας [ασπίδος]).

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ να σχηματίσετε την εντύπωση ότι υπερβάλλω όταν γράφω ότι από τις εκατό οι ογδόντα γυναίκες θα αυτοκτονούσαν και οι άλλες είκοσι θα επέστρεφαν και θα τις έκλειναν στο ψυχιατρείο μέχρι να πεθάνουν. Όχι, δεν υπερβάλλω. Καθόλου. Η αρχαία ελληνική κοινωνία ήταν μια κόλαση, μια φρίκη για τις γυναίκες. Τις πάντρευαν χωρίς να τις ρωτήσουν μεταξύ 12 και 15 ετών. Μια ανύπαντρη κοπέλλα δεκαοχτώ χρονών θεωρούνταν ήδη γεροντοκόρη. Γεννούσε, κατά μέσον όρο, 10 με 11 παιδιά, από τα οποία  τα μισά έφταναν στην ηλικία των είκοσι ετών. Ήταν μια παιδοποιητική μηχανή. Η ανθρώπινη αυτή μηχανή παρήγαγε αγόρια και κορίτσια, από τα οποία χρήσιμα θεωρούνταν μόνο τα πρώτα –  τα δεύτερα ήταν βάρος. Ακόμα και σήμερα, πόσο χαίρεται ο πατέρας όταν το πρώτο του παιδί είναι αγόρι! Και τι μεγάλος καημός να έχεις μόνο κόρες, να μην έχεις γιο! Τι τα ήθελαν τα αγόρια φίλες και φίλοι, γιατί τα κορίτσια ήταν βάρος και άχρηστα;

ΝΑ σας θυμίσω ακόμα ότι οι Αθηναίοι άνδρες, μάλλον οι Ίωνες, ‘είχαν’ τρεις γυναίκες, όπως μας λέει ο Δημοσθένης. (Όταν θα επανέλθω για να εξετάσω το ζήτημα πιο διεξοδικά, θα παραθέσω όλες τις σχετικές παραπομπές). Είχαν την νόμιμη σύζυγο για να γεννήσει αγόρια, για να κληρονομήσουν την πατρική περιουσία αλλά, εάν ήταν γόνοι μικρών (αυτουργοί) και μεσαίων (ζευγίτες) ιδιοκτητών γης,  και για να εργάζονται στα χωράφια. Και για να πολεμούν, βεβαίως. Η παιδοποιητική μηχανή παρήγαγε κληρονόμους, εργάτες και πολεμιστές. Είχαν τις εταίρες –  για να συζητάνε, για παρέα, και είχαν και τις παλλακίδες για να διασκεδάζουν και για να γαμάνε. Να μην το ξεχάσω: οι εταίρες και οι παλλακίδες ήταν όλες εισαγωγής, όπως είναι σήμερα οι ρωσίδες και οι ουκρανέζες που ‘εργάζονται’ στα κωλόμπαρα.

ΘΕΤΩ το παρακάτω ερώτημα και απαντώ: ποιο ήταν χειρότερο έγκλημα στην αρχαία Αθήνα, η μοιχεία ή ο βιασμός; Εάν ένας σύζυγος έπιανε στα πράσα τη σύζυγό του με άλλον άνδρα, είχε το δικαίωμα να σκοτώσει επί τόπου τον μοιχό, και να διώξει τη γυναίκα. Εάν σκότωνες τον εραστή της συζύγου σου, δεν σε τιμωρούσαν, τουναντίον, επικροτούσαν την πράξη σου. Εάν μια γυναίκα, ανύπαντρη ή παντρεμένη, κατήγγελλε ότι ο δείνα την βίασε, ο βιαστής δεν θα τιμωρούνταν. Μπορούσε μια γυναίκα που είχε βιαστεί να καταγγείλει τον άντρα που την βίασε; Σε ποιον να τον καταγγείλει; Εάν παραπονιόταν ότι την βίασαν, θα την πλάκωνε στο ξύλο ο άντρας της ή ο πατέρας της! Εάν ήσουν γυναίκα και σε βίαζαν, το βούλωνες και σε μιλούσες σε κανέναν. Ακόμα και σήμερα αυτό δεν γίνεται, εν πολλοίς; Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, του ωραίου και του αληθινού!

ΠΩΣ θα μπορούσε, πότε θα μπορούσε ένας άντρας, φίλες και φίλοι, να βιάσει μια γυναίκα, παντρεμένη ή ανύπαντρη; Εάν την συναντούσε στα χωράφια μόνη της, εάν έκανε το λάθος η γυναίκα, ιδίως οι παρθένοι των 12 και 13 και 14 ετών, να απομακρυνθεί από την παρέα των γυναικών ή των οικείων της. Εάν ζούσαμε στην Αττική, σε οποιονδήποτε αιώνα, δεν θα βλέπαμε ποτέ μια έφηβη ή μια νέα να περπατάει μόνη της. Εάν κάποια από τις εκατό γυναίκες, που θα ταξίδευαν στο παρελθόν, έκανε ένα μοναχικό περίπατο κάπου στα Μεσόγαια ή στην Βραυρώνα (Λούτσα), δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να μην την βιάσουν, καμία απολύτως. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι γυναίκες, η σύζυγος με τις κόρες της,  ήταν έγκλειστες  μέσα στον σκοτεινό και κρύο τον χειμώνα γυναικωνίτη. Και τι έκαναν όλη τη μέρα; Έγνεθαν μαλλί, έκαναν το μαλλί νήμα και με αυτό ύφαιναν υφάσματα για ρούχα και σκεπάσματα και στρωσίδια.

ΤΩΡΑ θα θέσω ένα άλλο ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης γης αγόραζε δέκα δούλους, οι οποίοι φυσικά θα ήταν νέοι, από 12  μέχρι 20 χρονών. Δούλοι από την Καρία, τη Λυδία, τον Εύξεινο Πόντο. Τι λέτε, θα τους βίαζαν ο πατέρας και οι γιοι του; Ελάτε, μην ντρέπεστε, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη να καλπάσει στα χωράφια και στα ενδότερα των ένδοξων οίκων της αρχαίας ελληνικής (ιωνικής) κοινωνίας! Δεν υπήρχε καμία απολύτως πιθανότητα να μην τους βιάσουν. Καμία! Εδώ βίαζαν ο ένας τα αγόρια των άλλων (παιδεραστία), δεν θα βίαζαν τους νεαρούς τους δούλους; Πλάκα με κάνετε;

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ βιασμών έχουν διασωθεί πολλές σε αγγεία. Εάν σκεφτούμε ότι από τα αγγεία έχει διασωθεί μόνο το 1 με 3 τοις χιλίοις, αντιλαμβάνεστε ότι οι αναπαραστάσεις βιασμών, αγοριών και κοριτσιών, ήταν πάρα πολλές. Ήταν ένα θέμα που προφανώς άρεσε στούς άνδρες που τις έβλεπαν, ικανοποιούσαν το βλέμμα τους. Είναι προφανές ότι ο άνδρας θεατής, ο πολίτης, δηλαδή ο οπλίτης, ο πολεμιστής, ο ελεύθερος, ταυτίζονταν με τους βιαστές.

Η αρχαία ελληνική κοινωνία ήταν μια κοινωνία στην οποία ο βιασμός ήταν μια συνηθισμένη, μια φυσιολογική πρακτική. Εάν θέλετε να αναζητήσετε την προέλευση της, θα πρέπει να στρέψετε κατ΄ αρχάς την φιλέρευνη  ματιά σας στη μυθολογία. Εκεί να δείτε απαγωγές και βιασμούς! Πόσες γυναίκες έχει βιάσει αυτός ο Ζεύς, ο πιο ισχυρός από τους θεούς, η προσωποποίηση της φυσικής, κοινωνικής και πολεμικής ισχύος! Μόνο ο Ζεύς; Πόσες βιασμένες γυναίκες δεν έγιναν, από τη ντροπή τους, φυτά και δένδρα και πουλιά! Πώς να μην συσχετίσουμε τον βιασμό με την Ισχύ;

ΚΑΙ  τι είναι η μυθολογία;  Δεν είναι συμπυκνωμένη ιστορία; Ασφαλώς και είναι. Εάν θέλετε να αναζητήσετε κι άλλη μαρτυρία για την προέλευση του βιασμού, θα πρέπει να κάνετε μια στάση στην Ιλιάδα και να ακούσετε τον Μενέλαο να λέει στους στρατιώτες του ότι μόλις πατήσουμε την Τροία θα βιάσουμε όλες τις γυναίκες! Δεν βιάστηκε η Κασσάνδρα μέσα στο ναό; Ο πόλεμος είναι άρρηκτα δεμένος με τον βιασμό. Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πολεμούσαν κάθε χρόνο, για πολλούς αιώνες και κάθε φορά που νικούσαν βίαζαν όλες τις γυναίκες των ηττημένων. Η Ιλιάδα μας λέει ότι όταν οι Αχαιοί επέδραμαν σε κάποιο χωριό γύρω από την Τροία, σκότωναν όλους  τους άνδρες, τους γέρους, τα παιδιά, τους έφηβους, τις γριές, τα μικρά κορίτσια και άρπαζαν όλες τις γυναίκες από 12 έως 30 χρονών, τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, άρπαζαν ότι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, ζωντανά (άγειν) και άψυχα (φέρειν –  ρουχισμός, μέταλλα, σκεύη, εργαλεία), έκαιγαν το χωριό και την άλλη μέρα ξανά μανά τα ίδια αλλού. Τα ονόματα της Χρυσηΐδας και της Βρισηΐδας δεν τα γνωρίζουμε –  την πρώτη την άρπαξαν από την Χρύση, κοντά στην Τροία, την δεύτερη από την Βρίση, στη Λέσβο. Και φυσικά τις βίαζαν, κατ΄επανάληψη, με όποιον τρόπο μπορούσαν (τρεις είναι οι τρόποι, όσες και οι οπές).

ΑΥΤΟ το μοντελάκι παραπέμπει σε ποιμενικές κοινωνίες. Διότι αργότερα, από τον 80 και 7ο αιώνα, τους νεαρούς άντρες δεν τους σκότωναν αλλά τους αιχμαλώτιζαν για να τους κάνουν δούλους ή να τους πουλήσουν για δούλους. Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια τα δύο αυτά μοντελάκια συνυπάρχουν, ασφαλής ένδειξη της μετάβασης από τον ποιμενισμό στην καλλιέργεια της γης με δούλους (δουλοκτησία). Γιατί όμως οι ποιμένες ενδιαφέρονταν μόνο για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας;

ΠΡΙΝ απαντήσω, να σας υπενθυμίσω ότι ένα μέρος των αιχμάλωτων γυναικών γίνονταν, τις έκαναν, πόρνες. Εκτός από τις νόμιμες συζύγους, τις εταίρες και τις παλλακίδες (αυλητρίδες, χορεύτριες και άλλες), υπήρχαν και οι πόρνες, και για τους πλούσιες και για τους φτωχούς. Οι αρχαίοι Έλληνες σπάνια συνευρίσκονταν ερωτικά με τις συζύγους τους, μόνο για την τεκνοποιΐα κι αν δεν είχαν δραχμές να πάνε στις πόρνες. Πόρνες γαμούσαν. Πόρ-νη σημαίνει ‘γυναίκα αιχμάλωτη που έχει έρθει απο μακριά, που έχει περάσει τη θάλασσα (πόρ-ος, πέρασμα)’. Η πόρνη είναι μια έκφανση του δούλου-εμπορεύματος –  οι είλωτες δεν ήταν δούλοι-εμπορεύματα. Το εμπόρευμα, το δυτικό εμπόρευμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον δουλοκτητικό τρόπο παραγωγής. Η πορνεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δουλοκτησία. Έτσι, κάθε επίσκεψη σε πορνείο ήταν ένας νόμιμος βιασμός. Και παραμένει –  κάθε επίσκεψη σε μπουρδέλο είναι ένας νόμιμος βιασμός.

Η αρχαία ελληνική κοινωνία, και η σπαρτιάτικη, ήταν κοινωνία πολεμική και πατριαρχία, ποιμενικής πρόλευσης. Η πατριαρχία, ο πόλεμος και ο βιασμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο. Για να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση, για να κατανοήσουμε την προέλευση της πατριαρχίας, του πολέμου και του βιασμού,  θα πρέπει να ανατρέξουμε στον ποιμενικό τρόπο παραγωγής. Δεν θα σας κουράσω, θα διατυπώσω την άποψή μου με τριάντα λέξεις.

ΟΤΑΝ τα ποιμενικά γένη δεν μπορούσαν να επεκταθούν, λόγω έλλειψης βοσκότοπων (στενοχωρία >στενοχώρια! στενός –  στόνος, στεναγμός!), άρχισαν να κλέβουν τα ζώα του γειτονικού γένους και μετά να τα αρπάζουν με τη βία και τον πόλεμο. Λόγω των πολλών θανάτων των ηρώων (ποιμένων πολεμιστών), το γένος μπορούσε να νικήσει και να επιβιώσει μόνο με την συνεχή, απρόσκοπτη γέννηση αρσενικών, που θα πολεμήσουν, θα νικήσουν και θα επιβιώσουν. Να γιατί τα αρσενικά είναι πολύτιμα, να γιατί το πρώτο παιδί πρέπει να είναι αγόρι! Αιχμαλώτιζαν λοιπόν τις γυναίκες μόνο για να παραγάγουν αγόρια, πολεμιστές. Τις βίαζαν –  οι ήρωες είναι γόνοι βιασμών, βιασμένων γυναικών, ας μην το ξεχνάμε. Όταν δεν πολεμούσαν, διοργάνωναν επιδρομές με μόνο στόχο την αρπαγή, την απαγωγή  των γυναικών –  να ισχυροποιηθούν οι ίδιοι, να αποδυναμωθούν οι αντίπαλοι. Πόσες αρπαγές γυναικών έχουμε στη μυθολογία! Η Ευρώπη; Η ωραία Ελένη;

ΣΤΗΝ ποιμενική αλλά και αργότερα στην δουλοκτητική κοινωνία, ο βιασμός είναι και μια πρακτική που αποσκοπούσε στον εκφοβισμό των γυναικών και στον καταναγκασμό του εγκλεισμού τους μέσα στον γυναικωνίτη.  Ο βιασμός στις καπιταλιστικές κοινωνίες, δεν θα λέγαμε ότι δεν είναι συχνός, με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, είναι κατάλοιπο των ποιμενικών και δουλοκτητικών κοινωνιών. Η απειλή και ο φόβος του βιασμού τον ίδιο σκοπό έχει –  τον εγκλεισμό της γυναίκας: στον χώρο, τον χρόνο και τη θέση της.

 

Σχολιάστε ελεύθερα!

48 Comments

  1. Θεωρώ ατυχή την υπόθεση της “μεταφορας” -ταξιδιού των 100 γυναικών πίσω στο χρόνο, γυναικών που γεννήθηκαν, ας πούμε, από το 1980 έως το 2000 κάπου στην Ελλάδα ή και στον δυτικό κόσμο. Δημιουργεί μια φόρτιση και ψυχική ταύτιση του αναγνώστη, προκαταλαμβάνει την ηθική θέση παραβλέποντας τους 20 αιώνες χριστιανικής αγωγής που έχουν μεσολαβήσει και κυρίως εφαρμόζει εξωτερικά (νεωτερικά -δικαιωματοκρατικά) κριτήρια στον υπό εξέταση πολιτισμό. Κατά μια έννοια, περιπίπτει στο σφάλμα του “βιασμού” του.
    Όχι ότι δεν έχουμε την δυνατότητα κριτικής, πρέπει όμως να μας είναι απολύτως σαφείς οι περιορισμοί, οι προυποθέσεις και οι κίνδυνοι που υπάρχουν η κριτική μας να εγκυμονεί κρυφίως την προπαγάνδα.

    Ευχαριστώ για το άρθρο, από την ανάγνωση του οποίου έμαθα αρκετά.

  2. Φίλη paracosmos,

    “Πατώντας” στο σχόλιό σου, το οποίο με βρίσκει σύμφωνο εν πολλοίς, θέλω να πω δυο-τρία λόγια για την ανάρτηση. Θα ήθελα όμως να μου διευκρινίσεις ένα σημείο. Γράφεις στη δεύτερη παράγραφο:

    Όχι ότι δεν έχουμε την δυνατότητα κριτικής, πρέπει όμως να μας είναι απολύτως σαφείς οι περιορισμοί, οι προυποθέσεις και οι κίνδυνοι που υπάρχουν η κριτική μας να εγκυμονεί κρυφίως την προπαγάνδα.

    Ποια προπαγάνδα εννοείς; Δηλαδή τι είδους προπαγάνδα; Διότι, όπως αντιλαμβάνεσαι, προπαγάνδα είναι και η προσπάθεια κάποιου να πείσει τους ανθρώπους ότι η εναλλακτική λύση τού σοσιαλισμού είναι η βαρβαρότητα, προπαγάνδα είναι και οι καμπάνιες τού Υπουργείου Παιδείας που έχουν στόχο την υιοθέτηση της προληπτικής ιατρικής από τον ελληνικό πληθυσμό.

    Φαντάζομαι να αντιλαμβάνεσαι επίσης ότι στο ερώτημά μου αυτό δεν χωρούν απαντήσεις τύπου “Η αμφισημία και η αντίφαση είναι μέρος της ζωής”. 🙂 Απαιτούνται “καθαρές κουβέντες”, που θα ‘λεγε και η Αλέκα… 🙂

    Τα λέμε

  3. Δεν ξέρω τι “φαντάζεσαι ότι αντιλαμβάνομαι” και τι όχι. Κι ούτε διατίθεμαι να το ερευνήσω.
    Θα πω μόνο ότι με μια ευρεία έννοια “προπαγάνδα” είναι η λήψη του ζητουμένου… από εκείνο/νους που έχουν την δυνατότητα να το επιχειρούν και να το πετυχαίνουν.

  4. Φίλη paracosmos,

    Ο ορισμός τής προπαγάνδας που δίνεις θα μπορούσε να διεκδικήσει και το βραβείο Γκίνες στην κατηγορία “ο πιο άκυρος ορισμός”. Λήψη του ζητούμενου είναι λήψη τού ζητούμενου. Πολλές φορές η προπαγάνδα, ειδικά όταν είναι απλουστευτική σε βαθμό χυδαιότητας, καταφεύγει σε αυτό το τερτίπι. Σε κάθε περίπτωση, ο μη αξιολογικός ορισμός τής προπαγάνδας είναι:

    Προπαγάνδα: Η δημοσιοποίηση απόψεων/ιδεών/προτάσεων που αποσκοπεί στη διάδοσή τους και στην αποδοχή τους από τους αποδέκτες της.

    Εντάξει, δεν σου κάνω μάθημα. Τα ξέρεις πολύ καλά όλα αυτά. Αλλά, ξέρεις, είναι προτιμότερο να απαντάς σε ερωτήματα που σε ζορίζουν με ένα “ουδέν σχόλιον” (ή και να μην απαντάς καθόλου), παρά να εκτίθεσαι με προσχήματα που, εκτός άλλων, σε εμφανίζουν και ως άσχετη. Αλλά δική σου είναι η ζωή σου κι ό,τι θέλεις την κάνεις…

    Τα λέμε

  5. Η προϋπόθεση του ζητούμενου (ή “λήψη του ζητούμενου”, Αγλ. begging the question, Λατ. petitio principii,) είναι αυτό που κάνει κάποιος σε ένα επιχείρημα, όταν προϋποθέτει αυτό που θέλει να αποδείξει.

    Ένα επιχείρημα είναι ένα είδος συλλογισμού όπου ένας προτάσει κάποιους λόγους για να υποστηρίξει κάποιον ισχυρισμό. Οι λόγοι αυτοί λέγονται υποθέσεις και ο ισχυρισμός που προσπαθεί να υποστηρίξει, λέγεται συμπέρασμα.

    Αν οι υποθέσεις οδηγούν στο συμπέρασμα και οι υποθέσεις είναι αμφισβητίσιμες, τότε λέγεται ότι προϋποτίθεται η ερώτηση/ζητούμενο.

    Το επόμενο επιχείρημα προϋποθέτει το ζητούμενο.

    Ξέρουμε ότι ο Θεός υπάρχει επειδή μπορούμε να δούμε την απόλυτη
    τάξη στην δημιουργία Του, μια τάξη που υποδηλώνει μια υπερφυσική
    οντότητα για την δημιουργία της.

    Το συμπέρασμα αυτού του επιχειρήματος είναι ότι ο Θεός υπάρχει. Οι υποθέσεις προϋποθέτουν ότι υπάρχει ένας Δημιουργός και Σχεδιαστής του Σύμπαντος, δηλαδή ο Θεός. Σε αυτό το επιχείρημα δεν θα έπρεπε να υποτεθεί ότι το σύμπαν υποδηλώνει έναν ευφυή σχεδιασμό, αλλά να προταθούν λόγοι που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

    Πάνω σε αυτή την πλάνη της προ-υπόθεσης του ζητουμένου , βασίζεται η ουσία της προπαγάνδας, για τουτο κάθε προπαγανδιστικός λόγος περικλείει την φαυλότητα, κατ’αρχήν.
    Τα άλλα επονται.

    Πάνω στην πλάνη αυτή εχουν βασιστεί οικοδομές και οικοδομές και δεν είναι διολου εύκολο να την αντιληφθείς και να την αποφύγεις.

    Και ασφαλώς προπαγάνδα δεν είναι μια δημοσιοποίηση ιδεών , προτάσεων κλπ.!!, διότι τότε κάθε συνταγή μαγεικής που ανταλλάσσουν οι νοικοκυρές μεταξύ τους θα κινδύνευε να καταγγελθεί ως προπαγάνδα και μάλιστα “μαύρη προπαγάνδα” στην περίπτωση που οι συνταγες δεν έβγαιναν πετυχημένες!

    Το ποιός είναι άσχετος και ποιος όχι, είναι μια άλλη υποθεση…..

  6. Φίλη parakosmos,

    Μα τι σοφιστείες είναι αυτές με τον τσελεμεντέ; Ο ορισμός που έδωσα εγώ αφορά στην προπαγάνδα όταν εφαρμόζεται στο πεδίο τής πολιτικής και γενικότερα στο πεδίο τής ανταλλαγής και διαπάλης ιδεών. Έπρεπε να το διευκρινίσω ρητά, από τη στιγμή που συζητάμε σε ένα τσαρδί το οποίο παίζει μπάλα, έστω και κουτσά-στραβά, σε αυτό ακριβώς το πεδίο, και με αφορμή μία ανάρτηση που εντάσσεται στην ίδια κατηγορία; Έλεος!

    Ευχαριστώ πολύ για τις επεξηγήσεις σχετικά με το λογικό λάθος «λήψη τού ζητούμενου», αλλά, να: οι επεξηγήσεις που ζήτησα εγώ ήταν για το είδος τής προπαγάνδας που είχες στο μυαλό σου όταν αναφέρθηκες σε αυτήν στο αρχικό σου σχόλιο. Με φώτισες όσο μια πυγολαμπίδα… 🙂

    Φυσικά και δε κρατάω κακία! 🙂

    Τα λέμε

  7. Έδωσες έναν ορισμό χρησιμοποιώντας με μια ανεμελιά το μυστήριο ρήμα “είναι”…
    Ίσως το ίδιο να πράττεις και σε άλλες περιπτώσεις. Ποιος ξέρει;

    Η “λήψη του ζητουμένου” δεν είναι ενα λογικό σφαλμα με την έννοια της μαθηματικής ανακολουθίας. Είναι τρόπος του νοείν, του κατανοείν, του φέρεσθαι και του λέγειν που ανεπίγνωστα χρησιμοποιούμε, όχι μόνο στην επιχειρηματολογία μας αλλά σε πλείστες άλλες εκδηλώσεις και συμπεριφορές. Για τούτο είναι και πολύ εύχερος. Όσο όμως πιο εύχερο είναι κάτι τόσο και μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί.

    Οσο για τα υπόλοιπα…. που θα σου ήταν χρήσιμα στους διαξιφισμούς σου, δες τα ως homework. ……

  8. Δεν ξέρω, φίλη paracosmos, δεν ξέρω… Εγώ πάντως, σε κάτι παλιά βιβλία τής οικογένειας περί λογικής, ως λογική πλάνη (σφάλμα, λάθος) έχω δει να αναφέρεται ο όρος. Μπορεί ο πατέρας μου να διάβαζε στα νιάτα του μαλακίες, τι να σου πω; Φταίω εγώ για τα λάθη τού πατέρα μου; 🙂

    Κατά τα άλλα: peace bro! 🙂

    Τα λέμε

  9. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο διαφωτιστικό σχόλιο απ’αυτό, αγαπητέ Λευτέρη.
    Σε ευχαριστώ και σε επαινώ δημόσια γι’αυτό.

    Υ.γ. κυριολεκτώ

  10. Φίλη paracosmos,

    Με τη σειρά μου κι εγώ, για να μην υστερήσω κιόλας σε γενναιοψυχία απέναντί σου, να σε επαινέσω δημόσια:

    Πρώτη φορά βλέπω τόσο πολιτισμένη αντίδραση σαν τη δική σου στην ειρωνεία! Chapeau! 🙂

    Τα λέμε

  11. Νομίζω ότι το παλαιότερο σχόλιό μου γίνεται κατανοητό πλέον….

  12. Φίλη paracosmos,

    Κάπου πηγαίνει το μυαλό μου, αλλά με τόσα σχόλια που έχουν διαγραφεί (όχι μόνο δικά μου) έχω χάσει τη μπάλα. 🙂

    Εν πάση περιπτώσει, το σημειώνω το σχόλιό σου και το βάζω από την από ‘δω μεριά, την καλή. 🙂

    Τα λέμε

  13. Και πολύ καλά κάνεις…
    Είμαι σίγουρη, αργά ή γρήγορα θα την βρεις την άκρη.
    Κι αν δεν την βρεις εσύ, θα σε βρει αυτή!
    Θυμήσου με….

  14. Χαίρε και πάλι Αθανάσιε.
    Σε αυτό το άρθρο παρατηρώ 2 προσεγγίσεις οι οποίες σπρώχνουν το άρθρο, έξω από τον κόσμο του Πραγματικού. Το πρώτο είναι εύκολο: Δεν γίνεται ταξείδι στο Χρόνο και δεν γίνεται ΑΡΑ να ξέρει κάποιος τα επακόλουθα του. Το ότι νοιώθω ότι θέλεις να υπερ-τονίσεις την άποψή σου, δεν με κάνει να νοιώθω καλύτερα, καθώς βρισκόμαστε σε έναν κόσμο ο οποίος μιλάει με συνθήκες Φανταστικού+Αδύνατου και απαιτεί να θεωρείται σοβαρός-επιστημονικός-κλπ. Τα δε αποτελέσματα, ολέθρια.
    Το δεύτερο πρόβλημα είναι μια Κομμουνιστική προσέγγιση: Επειδή τόπε ο Β.Ι. Λένιν – ο Μ. Κων/νος του Μαρξισμού- ότι οι Αθηναίοι ήταν καπιταλιστές και οι Σπαρτιάτες Κομμουνιστές, εμείς πρέπει να δεχτούμε αυτήν την “ιστορική” ανάλυση χωρίς σκέψη και κρίση; Αξιωματικά; Για να αναλύσουμε τις απόψεις του Β.Ι. Λένιν (όπως αναφέρεται κάθε 5-10 λέξεις στα βιβλία του ορθόδοξου Μαρξισμού, ως ξόρκι για να μην παλουκωθεί ο συγγραφεύς, από την Κόκκινη Λογοκρισία της Διχτατορίας του Προλεταριάτου για το καλό της Ανθρωπότητας),
    πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι γινόταν στην Αθήνα και στην Σπάρτη τουλάχιστον και να συμφωνήσουμε. Οπότε, προς το παρών,πάμε παρακάτω.
    Στο υπόλοιπο άρθρο σου, αναφέρεις ότι τις καταπιεσμένες γυναίκες τις πάντρευαν 12-15, χωρίς να τις ρωτήσουν. Δηλαδή τους άντρες τους ρώταγαν; Εγώ ξέρω ότι έκαναν στρατιωτικό18-20 χωρίς να ερωτηθούν, 20-30 Πολίτες-Οπλίτες που μόνον παρακολουθούσαν την Εκκλησία του Δήμου, για να είναι ώριμοι να παίρνουν τον Λόγο στα 30. Στα 30 δε, παντρεύονταν. Οι γυναίκες στα 15 και οι άντρες στα 30. Με το ζόρι, γιατί πάνω από όλα ήταν η Πόλις και αυτήν την συνταγή είχαν βρει για το καλό της. Η ζωή του Ατόμου δεν είχε καμμιά αξία, μπροστά στην Πόλιν. Εφόσον όπως λες βίαζαν και τους άντρες και τις γυναίκες από την μικρή τους ηλικία, αυτό σημαίνει ότι δεν καταπίεζαν μόνον τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Δηλαδή όλους. Βέβαια αυτοί μπορεί να μην το θεωρούσαν καταπίεση. Εσύ το θεωρείς και εγώ, γιατί έχουμε άλλη άποψη για το σωστό και το λάθος. Άλλες προσλαμβάνουσες.
    Κάποτε βέβαια πρέπει να θίξουμε το γεγονός ότι αυτοί οι Ίωνες -με όλους αυτούς τους βιασμούς- έφτιαξαν έναν πολιτισμό πολύ ανώτερο από τον σημερινό, θεωρώ. Σήμερα που η γυναίκα δεν είναι παιδοποιητική μηχανή περνάει καλύτερα άραγε; Κάνει δίδυμα με την βοήθεια του γιατρού στα 40 της και παντρεύεται όποιον βρεθεί μπροστά της, γιατί σήμερα έχει καριέρα. Σήμερα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι κακογαμημένη. Αυτό που έχει σημασία είναι να βγάλει λεφτά και να φορολογηθεί. Και τα παιδιά της, δεν της ανήκουν. Τα μεγαλώνει το υπουργείο Παιδείας και η Τηλεόραση-Ιντερνετ.
    Θα κλείσω με μιαν αναφορά στον Μπορνεμαν και το βιβλίο του “Πατριαρχία” γραμμένο το 1974. Εκεί ο Μαρξιστής-Ψυχαναλυτής-κλπ-κλπ δίνει εκτενέστατα και με “επιχειρήματα” περίπου την ίδια εικόνα με εσένα. Κακή Ελληνική Πατριαρχία, η οποία ποδοπατάει την γυναίκα, αλλά θάρθει ο Κομμουνισμός και θα την σώσει. Γιατί, λέει, λόγω τεχνολογίας, θα μπορούν οι άντρες να θηλάζουν και να κυοφορούν και θα είμαστε άφυλοι και θα αποφασίζουμε τι φύλο θέλουμε να είμαστε. Με λίγα λόγια ο Μαρξιστής αυτός, ο οποίος επικαλείται συνέχεια τον Μαρξ και τον Ενγκελς, θέλει να κρεμάμαι στο σκοινί της μπουγάδας, αρχίδια και μουνιά, βυζιά και κώλους και να τα φοράμε κάθε πρωί ανάλογα με τις εργασίες μας. Ζήτω η εργασία του Άφυλου Προλεταριάτου!
    Να σε πληροφορήσω ότι το έργο του “η Πατριαρχία”, εκδίδεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, δηλαδή από την πρώτη τράπεζα των Ρότσιλντ στην Ελλάδα. [Διότι αυτός είχε την Κόκκινη Σημαία πριν τον Μαρξ και τον Λένιν. Αυτοί τον αντέγραψαν.] Οπότε τώρα που βλέπουμε τόσα κινήματα, να υπερασπίζονται τα Νέα Φύλα που έχουν προκύψει, μπορούμε να κρίνουμε πως ξεκίνησαν, με ποιους σκοπούς, με ποιούς υποκινητές και γιατί. Μετά δε, να κρίνουμε τι προτιμάμε ως καλύτερο από 2 πραγματικούς τρόπους ζωής.
    Υ.Γ.: Ελπίζω να συνεχίσουμε τον διάλογο ο οποίος είναι πιο δύσκολος από τον μονόλογο, αλλά αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

  15. Έχει την καλοσύνη ο κ. Ζέρβας, να μας παραθέσει αυτολεξεί τις θέσεις τού Λένιν για την αθηναϊκή και τη σπαρτιατική κοινωνία τής κλασικής εποχής ή τουλάχιστον να μας παραπέμψει στην πηγή του από όπου άντλησε την πληροφορία; Διότι με πολύ δυσπιστία βλέπω τον ισχυρισμό του ότι κατά τον Λένιν “οι Αθηναίοι ήταν καπιταλιστές και οι Σπαρτιάτες Κομμουνιστές”. Αντίθετα, θεωρώ μάλλον βέβαιο να είπε κάτι σαν:

    “Η αρχαία αθηναϊκή κοινωνία είχε σαφώς περισσότερα ατομικιστικά στοιχεία σε σύγκριση με τη σπαρτιατική που, ας πούμε, ήταν πιο κολεκτιβιστική”.

    Εντάξει, το ξέρω ότι ο κ. Ζέρβας δεν μου μιλάει, έχει μάτια μόνο για τον Δάσκαλο. Δεν χρειάζεται, όμως, να μου μιλήσει. Ντοκουμέντα και πηγές τού ζητώ να καταθέσει. Εξ άλλου, δεν θα ωφεληθώ μόνο εγώ από αυτό αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται.

    Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου, μετά τιμής διατελώ.

  16. Δημήτρη, σου γράφω λίγα και βιαστικά γιαί πρόκειται να ταξιδέψω, θα επανέλθω αύριο. Αυτά που γράφει ο Μπόρνεμαν είναι, λίαν επιεικώς, μία βλακεία και μισή. Η μαρξιστική (;) προσέγγιση ότι η ιωνική κοινωνία ήταν καπιταλιστική και η σπαρτιάτικη κομμουνιστιική είναι μία βλακεία και μισή επίσης. Έβαλα ερωτηματικό μετά το μαρξιστική γιατί μια μαρξιστική προσέγγιση βλέπει την αρχαία ελληνική κοινωνία ως δουλοκτητική κοινωνία και έτσι τη βλέπω κι εγώ ως μαρξιστής και μελετάω την γένεση του δουλοκτητικού τρόπου παραγωγής, πώς και γιατί και πότε από τον ποιμενισμό περάσαμε στη δουλοκτησία. Όλα αυτά και πολλά άλλα τα εκθέτω σε μια Εισαγωγή στην Αρχαία ελληνική Ιστορία. Σε ένα άλλο (αθέατες όψεις της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας)εκθέτω κάποιες πτυχές της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας που τις αγνοούμε. Ότι υπήρχε πολύ μεγάλη φτώχεια στην αρχαία Αθήνα, πολύ μεγάλη κοινωνική ανισότητα (το ένα τρίτο του πληθυσμού κατείχε το 85% της γης), ότι πολεμούσαν για να εξοντώσουν τους ακτήμονες (βλ. Σικελική εκστρατεία, ότι οι Αθηναίοι ήταν άπληστοι και άρπαγες και πλιατσικολόγοι, έβριζαν πάρα πολύ, η Αθήνα ήταν ένα βρομερό μέρος που βρώμαγε σκατίλα και άλλα πολλά. Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον βιασμό, ένα άλλο στην παιδεραστία. Με πρωτεργάτη τον Βίνκελμαν, έχουμε κατασκευάσει μια εικόνα της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καμιά σχέση με τις πηγές μας. Θα επανέλθω.
    Να συμπληρώσω μόνο ότι ό,τι γραφτό έχουμε, ανήκει σε πλούσιους αριστοκράτες – οι άλλες κοινωνικές τάξεις δεν μας άφησαν σχεδόν απολύτως τίποτα αλλά τα παράπονα, ας πούμε τον γυναικών, ψιλοακούγονται στην κωμωδία του Αριστοφάνη και του Μεάνδρου.

  17. Η πιο συγγενής με τον ισχυρισμό τού κ. Ζέρβα («τόπε ο Β.Ι. Λένιν – ο Μ. Κων/νος του Μαρξισμού- ότι οι Αθηναίοι ήταν καπιταλιστές και οι Σπαρτιάτες Κομμουνιστές») αναφορά τού Βλαδίμηρου στις αρχαίες κοινωνίες που βρήκα μέχρι στιγμής:

    Ένα άλλο θεωρητικό και πολιτικό λάθος των σοσιαλιστών είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πως οι μορφές της δημοκρατίας, αρχίζοντας από τα έμβρυά της στην αρχαιότητα, άλλαζαν αναπόφευκτα στη διάρκεια των χιλιετιών, παράλληλα με την αντικατάσταση της μιας κυρίαρχης τάξης από μιαν άλλη. Στις αρχαίες δημοκρατίες της Ελλάδας, στις πόλεις του μεσαίωνα, στις προηγμένες δημοκρατικές χώρες η δημοκρατία παρουσίασε διαφορετικές μορφές και εφαρμοζόταν σε διαφορετικούς βαθμούς. (Β.Ι.Λένιν, Για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου)

    «Τόπε ο Λένιν!»

    «Ο μπατζανάκης μου μού ’χει πει ότι είχε παλιά μια γκόμενα που ο αδερφός της ήταν ταξιτζής κι είχε πάρει μια μέρα κούρσα τον Ζαμπέτα από τα Δειλινά και της είπε ότι έκανε μπαμ πως ήταν πούστης!»

    Κουβέντες καφενείου στο Ζεφύρι σε Ανωτάτη Σχολή!

  18. Δημήτρη,
    διαβάζω την αρχαία ελληνική ιστορία με δύο τρόπους, περιγραφικά και αξιολογικά. Η παραπάνω προσέγγιση του βιασμού είναι σαφέστατα αξιολογική. Στο βιβλίο όμως που ετοιμάζω για τις αθέατες όψεις της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας (Αθήνα και Αττική), ο βιασμός προσεγγίζεται περιγραφικά. Δεν γράφω ότι η αρχαία ελληνική κοινωνία ήταν μια κόλαση για τις γυναίκες αλλά καταγράφω απλά τη θέση της γυναίκας βασιζόμενος στα κείμενα. Η αξιολογική προσέγγιση γίνεται μέσω αξιολογικών κρίσεων και εκφράσεων, τις οποίες μπορούμε να αποσιωπήσουμε και να έχουμε μια περιγραφική προσέγγιση. Εάν διαβάσει μια γυναίκα αυτό το μη αξιολογικό κείμενο, θα φρικάρει και θα αναρωτηθεί, και θα πει, πω πω, πώς ζούσανε τότε οι γυναίκες; Εκ των υστέρων θέλουμε δε θέλουμε την αξιολογική προσέγγιση θα την κάνουμε, βασιζόμενοι στην περιγραφική. Η δική σου κρίση ότι ο ιωνικός πολιτισμός είναι ανώτερος από τον δικό μας είναι αξιολογική, όπως και η δική μου που λέει ότι η αρχαία ελληνική κοινωνία αν δεν είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει πάνω στη γη, είναι μία από τις τρεις χειρότερες (μαζί με την ρωμαϊκή και αυτή της ναζιστικιής Γερμανίας).
    Δυστυχώς και αναποτρέπτως δεν υπάρχει πλήρης και απόλυτη περιγραφική προσέγγιση, μάλλον τείνουμε με πολλή προσπάθεια προς την περιγραφική προσέγγιση. Δύο είναι οι δυσκολίες αυτές. Η πρώτη είναι οι μαρτυρίες. Ξέρουμε ότι όλα τα κείμενα και τα μνημεία είναι έργο των δουλοκτητών ισχυρών γαιοκτημόνων, με τα μάτια τους βλέπουμε την αρχαία ελληνική κοινωνία. Η φράση ‘αρχαίος ελληνικός πολιτισμός’ είναι κενού νοήματος – αυτό που γνωρίζουμε είναι η αροτοκρατική γαιοκτημονική δουλοκτητική πτυχή της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Η δεύτερη είναι η θεωρητική τοποθέτηση του ιστορικού. Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι μαρξιστής και οι επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος μαρξιστής ιστορικός ρίχνουν μια αξιολογική σκιά στην υπό μελέτη πραγματικότητα.
    Η επιδίωξή μου είναι να καταστρέψω μια εικόνα της αρχαίας Ελλάδας που έχει επικρατήσει και είναι αποτέλεσμα του κλασικισμού, της κλασικιστικής ιστοριογραφίας, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν και πολλές μαρξιστικές – η προσέγγιση του Κορδάτου προκαλέι τον γέλωτα – σε μένα. Θα περιγράψω άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας και νομίζω πως θα δούμε την αρχαία ελληνική ιστορία διαφορετικά. Στο πρώτο κεφάλαιο θα επισημάνω ότι οι Αθηναίοι πολεμούσαν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ και θα αναρωτηθώ γιατί.
    Τα ξαναλέμε

  19. ΜΑΣΤΙΓΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΣ ΛΑΓΟΥΣ

    Είναι ευτύχημα που στο τελευταίο (για την ώρα που γράφω εγώ τώρα) σχόλιό του ο Δάσκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Ζέρβα, έγραψε μεταξύ άλλων και αυτή τη φρασούλα:

    Η επιδίωξή μου είναι να καταστρέψω μια εικόνα της αρχαίας Ελλάδας που έχει επικρατήσει και είναι αποτέλεσμα του κλασικισμού, της κλασικιστικής ιστοριογραφίας, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν και πολλές μαρξιστικές – η προσέγγιση του Κορδάτου προκαλέι τον γέλωτα – σε μένα.

    Γιατί το χαρακτηρίζω «ευτύχημα»; Γιατί, απλούστατα, με έβγαλε από τον κόπο να τεκμηριώσω αυτό που με την πρώτη ανάγνωση ένιωσα από την κορυφή μέχρι το μικρό μου δαχτυλάκι τού αριστερού ποδιού: ο Δάσκαλος μας παρέδωσε ένα μάθημα με σκοπό να απομυθοποιήσει στα μάτια μας τους αρχαίους ημών προγόνους και ειδικά τους προγόνους που κατοικούσαν στην αρχαία Αθήνα.[1] Ο ΑΝΣΚ (αντικειμενικός σκοπός, κατά τη στρατιωτική ορολογία) προφανής: να πλήξει τον εθνικισμό που πιθανόν εμφιλοχωρεί σε κάποιους από τους μαθητές του, μέσω της απαξίωσης των μακρινών προπατόρων μας και της συνεπακόλουθης εξάλειψης της προγονολατρείας, συστατικό φαινόμενο κάθε εθνικισμού οπουδήποτε και αν εμφανίζεται. Ειρήσθω εν παρόδω, με έβγαλε και από έναν παραπάνω κόπο. Να πείσω τον κ. Ζέρβα ότι η φεμινιστική προσέγγιση τού Δασκάλου ήταν απλώς το όχημα αυτού τού «αντιεθνικισμού» κι ότι αδίκως τον έπνιξε το δίκιο τού άντρα που ξεχνούν να μνημονεύουν τα διαχρονικά βάσανα του δικού του φύλου –δικαίως όμως επαναστάτησε για την επιχείρηση «κόψτε τα πουλάκια σας για να καταργήσουμε τα φύλα», αν και έχω κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Μπόρνεμαν υποστήριξε αυτά ακριβώς για τα οποία μας πληροφορεί· η περίπτωση του Λένιν, που κατά τον κ. Ζέρβα είχε πει ότι «οι Αθηναίοι ήταν καπιταλιστές και οι Σπαρτιάτες Κομμουνιστές», με κάνει να κουμπώνομαι μέχρι τα φρύδια! 🙂

    Έχοντας απαλλαγεί από τη μισή δουλειά, καταπιάνομαι ευθύς αμέσως με την άλλη μισή (αν εξαιρέσουμε ένα συμπερασματικό επίλογο). Δηλαδή να εξετάσω σκεπτόμενος φωναχτά τις τροπικότητες που μετέρχεται ο Δάσκαλος, προκειμένου να πετύχει το στόχο του όσο γίνεται πιο κοντά στο bullseye.

    «Τροπικότητες»; Πολύ σοβαρός και επιστημονικός όρος για την περίσταση. «Τερτίπια» ταιριάζει να χαρακτηρίσει κανείς τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί ο Δάσκαλος να πετύχει τον ΑΝΣΚ του. Και μάλιστα, επειδή πρόκειται για χοντροκομμένα τερτίπια, πολλά από αυτά καταρρίπτονται μέσα από τα ίδια τα λόγια τού Δάσκαλου –που έχει και μία τάση προς την αυτοακύρωση, να το πούμε κι αυτό. 🙂

    Τερτίπι πρώτο: Ο τίτλος. Τι διαβάζουμε στον τίτλο: Διαβάζουμε αυτό:

    Ζεύς, ο θεός του βιασμού (όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν βιαστές)

    «Ο Ζευς θεός τού βιασμού» Από πού κι ως πού; Αν κάτι μπορεί να αποκληθεί ο Δίας ως προς τη σχέση του με το άλλο φύλο είναι «θεός-μουνάκιας» ή «θεός τού κερατώματος» και τα συναφή. Η μυθολογία κάνει λόγο για κάνα-δυο ντουζίνες γυναικών με τις οποίες πήγε. Χρησιμοποιούσε την εξαπάτηση (μέσω της μεταμόρφωσης) για να σαγηνεύσει τη μια ή την άλλη, σύμφωνοι. Να ’χε κάνει και κάνα-δυο απαγωγές; Και πάλι σύμφωνοι. Αλλά βιαστής; Ακόμα και στην περίπτωση της ακούσιας απαγωγής με τη βία και το έτσι θέλω, ποιος τού είπε του Δάσκαλου ότι η απαχθείσα δεν κάθισε μετά στον Δία με τη θέλησή της; Ήταν παρών και κράταγε φανάρι; 🙂

    Έπειτα: «όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν βιαστές». Μπα; Ο Δάσκαλος αφιερώνει το μάθημά του στο τι γινόταν (κατά την άποψή του και τις ερμηνείες του) στην αρχαία Αθήνα (άλλο αν μπαινοβγαίνει όποτε τον βολεύει στην «αρχαία ελληνική κοινωνία»). Η Αθήνα ήταν το όλον τής αρχαίας Ελλάδας; Η Σπάρτη, στην οποία οι γυναίκες είχαν «διαφορετική» θέση, μας λέει αιδημόνως ο ίδιος ο Δάσκαλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν πατριαρχική κοινωνία και αυτή, δεν αποτελούσε πόλη-κράτος από τις σημαντικότερες της αρχαίας Ελλάδας; Ήταν πόλη τού αρχαίου Κρύπτονα, της πατρίδας τού Σούπερμαν, κι εγώ ο βλάκας 😉 δεν το ’χω πάρει χαμπάρι ακόμα; Να μην παραλείψω να σημειώσω ότι και σε όλο το κείμενό του ο Δάσκαλος πηγαινοέρχεται κατά το δοκούν και συμφέρον μεταξύ τής «αρχαίας Αθήνας» και της «αρχαίας ελληνικής κοινωνίας» συνολικά όποτε τον βολεύει. Για τέτοια σιδερένια επιστημονική πειθαρχία μιλάμε! 🙂

    Σούμα επί τού τίτλου: παραπληροφόρηση, αυθαιρεσία, προπαγάνδα (στη χυδαία της μορφή και με την αρνητική έννοια) με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων στον επιπόλαιο αναγνώστη ή σε αυτόν που δεν έχει το χρόνο και τη διάθεση να ψειρίσει αυτό που διαβάζει, κι Άγιος ο Θεός. Με δυο λόγια: αέρας κοπανιστός!

    Τερτίπι δεύτερο: Είναι αυτό που επισήμανε και η φίλη μας και συμμαθήτριά μας paracosmos. Αυτή η πρόσκληση προς τους αναγνώστες και ειδικά τις αναγνώστριες σε ένα «ταξιδάκι στο χρόνο», έγκλημα καθοσιώσεως για κάθε ιστορικό μελετητή, καθ’ ότι με αυτόν τον τρόπο μηδενίζει εποχές, αντιλήψεις, συνθήκες και βλέπει το παρελθόν με τα γυαλιά τού παρόντος, αποσπώντας το από το χωροχρόνο. Κάτι σαν να χαρακτηρίζεις τον Βλαντ Γ´ τον επονομασθέντα Ανασκολοπιστή «εγκληματία πολέμου» (στα σοβαρά, όχι στην καθομιλουμένη ενός καφενείου στο Ζεφύρι Αττικής 😉 ). Η κινούσα αιτία αυτής τής πρόσκλησης; Η paracosmos μας την αποκάλυψε και αυτήν. Δεν έχω να προσθέσω άλλο τι.

    Τερτίπι τρίτο: Η στατιστική/τοπολογία τών βιασμών. Λίγο μπερδεμένα μας τα λέει ο Δάσκαλος. Υπάρχουν σημεία τού κειμένου που σου δίνουν την εντύπωση ότι έτσι και ξεμύταγε από το σπίτι της ακόμα και θηλυκή γάτα για να κάνει τσίσα της, την πήδαγαν κατά συρροή και επανάληψη. Και υπάρχουν άλλα σημεία που σου δίνουν την εντύπωση ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο αν κάποια γκόμενα «έκανε ένα μοναχικό περίπατο κάπου στα Μεσόγαια ή στην Βραυρώνα (Λούτσα)» –αν συνυπολογίσουμε την εποχή, «μοναχικός περίπατος στα Μεσόγαια» ισοδυναμεί με σημερινή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη! Διαλέξτε και πάρτε. Βοηθάω, όσο κι αν στενοχωρήσω τον Δάσκαλο που πολύ θα ήθελε να διαλέξετε το πρώτο: Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά μάς λέει ότι οι φτωχές Αθηναίες, σε αντίθεση με τις μεγαλοκυράδες που έπλεκαν ή τα έξυναν κλεισμένες στο σπίτι τους, κυκλοφορούσαν για βιοποριστικούς λόγους, δουλειά δηλαδή, καθημερινά εκτός οικίας.

    Τερτίπι τέταρτο: Περί βιασμών ο λόγος, αλλά το μόνο που δεν μάθαμε από τα άλλα βάσανα των γυναικών τής αρχαίας Ελλάδας ήταν ότι δεν τους αναγνώριζαν το δικαίωμα να μην κάνουν δουλειές τις μέρες τής περιόδου!

    Τερτίπι πέμπτο: Οι Αρειανοί που θα επισκεφτούν τον πλανήτη μας και θα ενημερωθούν από τις παραπάνω γραπτές σημειώσεις του Δασκάλου, επηρεασμένοι από τα μελανά χρώματα της διήγησής του, θα σχηματίσουν την εντύπωση ότι στον υπόλοιπο γνωστό κόσμο τής εποχής οι γυναίκες ζούσαν τη ζωή τής Βασιλοπούλας τών παραμυθιών. 🙂

    (Θα συνεχίσω αργότερα)

  20. Πώς να διαβάσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;
    Μιλάω για πολιτισμό και όχι για αρχαια ιστοριογραφία.
    Το ερώτημα μας δεσμεύει ως προς τις δυνατές απαντήσεις.
    Σημαίνει κατ’αρχήν ότι έχουμε κάτι να διαβάσουμε : μνημεία, αρχαιολογικά ευρήματα, κείμενα…
    Ξέρουμε ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν πολλοί πολιτισμοί, όσες και οι κοινωνικές συνομαδώσεις των ανθρώπων.
    Το γεγονός ότι τα τεκμήριά τους είναι χαμένα στον χρόνο, μας λέει (τουλάχιστον σε μένα) ότι οι πολιτισμοί αυτοί βασίζονταν στον εφήμερο, αέναο κύκλο του μοχθείν. Τον τόσο οικείο στην έμβια ανθρώπινη κατάσταση. Οι παραδόσεις τους (σώματα πεποιθήσεων και ερμηνειών του κόσμου) υπηρετούσαν αυτόν τον καθημερινό επίπονο μόχθο που κατέβαλαν οι άνθρωποι προκειμένου να θεμελιώσουν τον βηματισμό του είδους και περιέγραφαν ακριβώς αυτές τις χιλιάδες χρόνων που χρειάστηκαν έως ότου η ανθρωπότητα κατακτήσει το επίγειο ενδιαίτημά της. Τα “βήματα” αυτά απηχούν στις λαϊκές παραδόσεις ως βήματα Γιγάντων, ανθρώπων με μυθικές δυνάμεις κλπ.
    Έως τα Ομηρικά έπη….
    Όπου πλέον οι ιστορίες, αν και στερεοτυπικά επαναλαμβανόμενα σώματα προφορικών και μετέπειτα γραπτών κειμένων, παύουν , χωρίς να στοχεύουν σε αυτό (κι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο) να αποτελούν θεμελιωτικούς άξονες του μοχθείν που χάνεται δίχως να αφήσει ίχνη
    [το λέει ωραία, αν και σε άλλα συμφραζόμενα ο αστός ποιητής Γ. Σεφέρης :
    Τόσα κορμιά ριγμένα
    στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης·
    τόσες ψυχές
    δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.]
    Τι γίνεται τότε; Και γιατί στα έπη αυτά και στον πολυσχιδή αναγνωστικό τους ορίζοντα η ευρωπαϊκή (τουλάχιστον) ανιχνεύει τις αφετηρίες της;
    Αποτελούσαν μόνο εξιστορήσεις καποιου πολέμου, καποιων περιπετειών, βιασμών, εξαπατήσεων κλπ;
    Ακόμα κι αν γι αυτούς που άκουγαν τις απαγγελίες τους για εκατοντάδες χρόνια, είχαν αυτή ακριβώς την λειτουργία της επανάληψης και της ηδονής που αυτή προσφέρει μέσω του οικείου ακούσματος, τα ίδια αυτά κείμενα λειτούργησαν με έναν εντελώς άλλο και απροσδόκητο τρόπο: άνοιξαν το πεδίο του αναστοχασμού, δηλαδή την δυνατότητα που είχαν οι άνθρωποι όχι μόνο να ζουν την ζωή τους πολεμώντας, τρώγοντας,πίνοντας, σκάβοντας, σκοτώνοντας, γεννώντας και πεθαίνοντας, εγκλωβισμένοι σε μια αναπόδραστη κυκλικότητα, αλλά αναστοχαζόμενοι από μια απόσταση για όλα τούτα, για την τάξη ή την αταξία τους, για την αξία και το νόημά τους. Ήταν ουσία παιδευτικά.
    Έτσι γεννιέται ο λ/Λόγος στην αρχαία Ελλάδα, ως αναστοχαστική δυνατότητα.
    Εκτοτε συμβαίνει μια τεράστια σε όγκο και πρωτοτυπία παραγωγή – εφαρμογή αυτής ακριβώς της δυνατότητας.
    Αυτού του λ/Λόγου έχουμε και μελετούμε τα μνημεία, γιατί αυτός αφήνει τέτοια σημεία στον χρόνο.
    Ασφαλώς η αρχαία ελληνική κοινωνία ήταν μια ταξική κοινωνία, ασφαλώς και οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στον γυναικωνίτη κι ασφαλώς οι άνθρωποι τρώγανε πολλά κρεμμύδια και σκόρδα και μυριζαν οι δρόμοι των πόλεων σκατό.
    Θα οφειλαν να είναι αλλιώς τα πράγματα;
    Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μαζί με την απάντηση, που ασφαλώς δεν αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα αλλά μόνο τις ερμηνείες που έχουμε γι αυτά, πρεπει να καταθέσουμε την δεοντο-λογία που ασπαζόμαστε. Μια θεωρία του Δέοντος, του οφείλειν να….
    Κι εκεί μπορούμε να έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις.

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα.

  21. Ρε βλάκα, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (235.000 τον 50 αιώνα) της πόλεως της Αθήνας ήταν διασκορπισμένος σε όλην την Αττική, σε 139 δήμους, ρε βλάκα, σε ισάριθμα χωριά, κι αυτό σημαίνει πώς κάθε πέντε εξι χιλιόμετρα υπήρχε κι ένα χωριό, ρε βλάκα.Οι Αχαρνής, στους πρόποδες της Πάρνηθας, πολλοί δήμοι των Μεσογείων (σημερινό Κορωπί, Σπάτα κλπ), η Βραυρώνα, ρε βλάκα, ήταν από τις μεγαλύτερες κώμες – οι τελευταίες λόγω εύφορου εδάφους, ρε βλάκα. Εκεί, ρε βλάκα, στα Μεσόγαια, υπήρχαν και τα μεγαλύτερα και τα πλουσιότερα αγροκτήματα, ρε βλάκα, διάβασε το Κατά Φαινίππου του Ψευδο-Δημοσθένη, να πάρεις μια ιδέα για τα αγροκτήματα των Μεσογείων, ρε βλάκα. Κι αφού το τελειώσεις, ρε βλάκα, διάβασε και τους Επιτρέποντες του Μεάνδρου, σε βλάκα, την υπόθεση των οποίων θα σου παραθέσω γιατί είσαι τόσο βλάκας και οκνηρός στο σώμα και στο μυαλό που δεν θα το κάνεις. Η κόρη του Αθηναίου Σμικρίνη, ρε βλάκα, πολύ νέα και πολύ όμορφη, πηγαίνει με φίλες της στη Βραυρώνα, ρε βλάκα, για να λάβει μέρος στα Ταυροπόλια, γιορτή της Άρτεμης, και κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέκοψε από τις φίλες της και φυσικά τη βίασαν, ρε βλάκα. Δεν ξέρεις, ρε βλάκα, ότι ένα από τα μοτίβα της Νέας Κωμωδίας είναι ο βιασμός κοριτσιών κατά τη διάρκεια γιορτής τη νύχτα, ρε βλάκα; Όλα τα ξέρεις, ρε βλάκα, όλα τα ξέρεις;

  22. Προς LeftG700.
    Ο λόγος που δεν απάντησα στο πρώτο σου σχόλιο, είναι γιατί ήσουν εκτός θέματος. Εκτός πραγματικότητος για την ακρίβεια.
    Σου δίνω ένα μικρό παράδειγμα: Όταν λέω ότι ο Μαρξ πουλάει ελπίδα, δεν εννοώ ότι είναι μαλάκας. Αυτό είναι δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα και λίγο με νοιάζει αν το κάνεις επίτηδες ή κατά λάθος. Μπορεί κάποιος που πουλάει ελπίδα, να το κάνει επίτηδες για τους .. που θα τον πιστέψουν [μέσα στους οποίους μπορεί να έχω βρεθεί και εγώ].
    Γενικότερα η στάση σου είναι της παιδικής χαράς. Δεν σε κατακρίνω, αλλά δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Με ενδιαφέρουν απόψεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε εργασίες και βελτιώσεις των θέσεων. Εσύ αντιμετωπίζεις τις τοποθετήσεις σαν χούλιγκαν. Ή χειρότερα σαν Εγγονός του Μαρξ και Υιός του Λένιν. Όσο για τις πηγές που ζητάς, αν τις βρω θα σου τις παράσχω και αν βρω ότι έχω λάθος θα ζητήσω συγγνώμη και από εσένα και από τον Β.Ι.Λένιν.
    Όμως η πρόθεσή μου είναι να κάνω διάλογο με όντα τα οποία κατανοούν.
    Εξηγούμαι: Εάν ο Κομμουνισμός έχει στις επίσημες τοποθετήσεις του (καθώς υπάρχουν αρκετές αιρέσεις) αυτήν την θέση για την αρχαία Αθήνα και Σπάρτη και τις διαχέει με την περίφημη προπαγάνδα του διεθνώς, ίσως είναι λίγο μίζερο να μου ζητάς τις πηγές για κάτι τόσο ολοφάνερο. Ίσως είναι και μίζερο εκ μέρους μου να ασχοληθώ. Γιατί έχει γράψει πολλά ο λεγάμενος. Επειδή το μένος σου, μπορεί να σε εμποδίσει να καταλάβεις τι σου λέω θα σου δώσω το ίδιο παράδειγμα με άλλη θρησκεία [κι αν ανήκεις και σε αυτήν, …]. Ο Δάντε Αλιγκέρι, περιέγραψε την Κόλαση και το Καθαρτήριο, ως ποιητής. Αυτό έδωσε μια ώθηση στην Χριστιανική Εκκλησία, στην Χριστιανική Τέχνη κλπ και καθιέρωσε αυτές τις έννοιες στις συνειδήσεις πάρα πολλών γενεών. Δεν φαίνεται γελοίος ο χριστιανός ο οποίος αποποιείται αυτήν την επίδραση -την οποία υιοθέτησε η επίσημη εκκλησία- επειδή δεν την έγραψε ο Μωυσής, ή ο τάδε Ευαγγελιστής κλπ;
    Συμπέρασμα: Όταν δεν ταιριάζει το παπούτσι, ας μην επιμένουμε να το φορέσουμε.

  23. Συμπληρώνω γιατί μου διέφυγε.
    Από το βιβλίο “η Πατριαρχία”, στο τέλος κλείνει με μια πλήρη κατ’αυτόν ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του στο Vorgange:
    Σελ.926: «Το θεωρώ απόλυτα διανοητό, για να μην πω λογικά αναμφισβήτητο, ότι μια μέρα, σε έναν αταξικό πολιτισμό,θα αναπτύξουμε ερμαφρόδιτες καταβολές, έτσι ώστε ο καθένας μας θα μπορεί να αποφασίζει ανάλογα με τις ψυχικές τάσεις του αν θα γίνεται πατέρας ή μητέρα, αν θα ζήσει ως γυναίκα ή ως άνδρας».
    Σελ.927: «Ως πριν από λίγο καιρό οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι είναι αναπόφευκτο και αξεπέραστο μειονέκτημα της γυναίκας να θηλάζει το μωρό της. Από αυτή την δήθεν «οργανική», «βιολογική» αναγκαιότητα δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι μόνον η μητέρα μπορεί να θρέψει το βρέφος και ότι, επομένως, ολόκληρη η ανατροφή του βρέφους είναι αποκλειστικά δουλειά της γυναίκας. Σήμερα μπορεί και ο πατέρας να θρέψει το παιδί. Ό,τι λοιπόν οι άνθρωποι θεωρούσαν ως χτες αναπόσπαστο στοιχείο της μητρότητας έγινε υπόθεση της τεχνολογίας. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με τον τοκετό, είτε μας αρέσει είτε όχι. Τα όσα λέω λοιπόν δεν έχουν τον χαρακτήρα συνηγορίας, παρά είναι ΑΠΛΩΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ μερικών ιστορικο-υλιστικών συλλογισμών που διατυπώθηκαν από τους Haldane, Needham, Prenant. Seve, Hollitscher, αλλά προπαντός από τους V.P. Denikhow and V.A. Negowskij πριν από πολύ καιρό».
    Σελ. 931: «Δόξα τω Θεώ, ή μάλλον δόξα τω Μαρξ, δεν είναι έτσι»………………. «Αν θέλουμε να χειραφετήσουμε τα φύλα –αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός τούτου του τεύχους του Vorgange-, μπορούμε να το πετύχουμε μόνον με την βοήθεια μακροπρόθεσμων ιστορικών προοπτικών, όπως αυτές που βρίσκουμε στον Μαρξισμό και στα έργα των σοσιαλιστών ψυχολόγων, που ασχολούνται κριτικά με την ψυχανάλυση, για να ξεπεράσουν τις ανιστορικές, αστικές πλευρές της και να αντιπαρατάξουν σ’αυτές μια ιστορικο-υλιστική ψυχολογία».

    Επειδή τα έχω πρόχειρα, στα αποστέλλω για να ξεκουμπωθείς και να σκεφτείς, εάν αυτή η προπαγάνδα η οποία ξεκίνησε από το 1974, μπορεί με παρόμοιες συνστρατευμένες κομμουνιστικές (και αναρχικές) προπαγάνδες να είναι οι πρόγονοι της μόδας των υπόλοιπων φύλων τα οποία δεν υπήρχαν ως φύλα και τώρα ΑΠΑΙΤΟΥΝ μια θέση στο συλλογικό ασυνείδητο. Είναι αυτό μια φυσική εξέλιξη λόγω προόδου και ελευθερίας, η μια συντονισμένη προπαγάνδα η οποία ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ;

  24. Ο Δάσκαλος, επιδίδεται πάλι στο αγαπημένο του άθλημα. 🙂 Έχει την εντύπωση, ο καημένος, ότι με τις κραυγές θα σκεπάσει τις «αντιεθνικιστικές» παπαριές που μας αράδιασε. Δεν εννοεί να καταλάβει ότι ούτε με πιτσιρίκια έχει να κάνει ούτε με πρεζάκηδες, αλλά με κάποιον που τον δένει φιόγκο πριν το καταλάβει και τον στέλνει πακέτο στο πλησιέστερο εφημερεύον συνεργείο προς αποκατάσταση των βλαβών. Χαρά μου να τον ξαναδέσω: 🙂

    Είναι τόσο μπουμπούνας, που νομίζει ότι με την υπενθύμιση του γνωστού ακόμα και στα νήπια γεγονότος της ύπαρξης των δήμων (χωριών) τής Αττικής (μένω σε έναν από αυτούς 😉 ) ξεφεύγει από την παρατήρηση ότι για τους βιασμούς μάς τα λέει τη μια έτσι και την άλλη γιουβέτσι. Ας του δώσω κατ’ αρχήν την πρέπουσα απάντηση στο επιχείρημα με το οποίο νομίζει ότι με αποστόμωσε, ο αφελής:

    Κατ’ αρχήν, κατάλαβε γιατί έγραψα εγώ ότι «αν συνυπολογίσουμε την εποχή, ‘μοναχικός περίπατος στα Μεσόγαια’ ισοδυναμεί με σημερινή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη»; Για να του πω ότι αποκλειόταν σχεδόν απολύτως κοπελιά από το άστυ και τους δήμους τού άστεως να βρεθεί σε περίπατο στα Μεσόγαια στη Βραυρώνα. Ένα αυτό.

    Ένα δεύτερο: Έκανα μια αναφορά στον Αριστοτέλη και στα Πολιτικά του που την πέρασε στο ντούκου. Του την ξαναλέω: Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του αναφέρει ότι οι φτωχές Αθηναίες (το συντριπτικό ποσοστό τού γυναικείου πληθυσμού) έβγαινα κάθε μέρα από το σπίτι τους για βιοποριστικούς λόγους. Αυτό δεν μπορεί να ίσχυε μόνο για το άστυ και τους δήμους τού άστεως. Πρέπει να ήταν γενικό φαινόμενο για όλη την Αθήνα. Άρα, ούτε στα Μεσόγαια ή στη Βραυρώνα φαίνεται να ισχύει για τις ντόπιες η απολυτούρα που μας εκτόξευσε ο Δάσκαλος (αν ίσχυε δεν θα μας έλεγε ο Αρίστος ότι οι Αθηναίες που έπρεπε να εργάζονται έβγαιναν κάθε μέρα από το σπιτάκι τους):

    ΠΩΣ θα μπορούσε, πότε θα μπορούσε ένας άντρας, φίλες και φίλοι, να βιάσει μια γυναίκα, παντρεμένη ή ανύπαντρη; Εάν την συναντούσε στα χωράφια μόνη της, εάν έκανε το λάθος η γυναίκα, ιδίως οι παρθένοι των 12 και 13 και 14 ετών, να απομακρυνθεί από την παρέα των γυναικών ή των οικείων της.

    Ένα τρίτο και τελευταίο. Αφού σε όλη την Αθήνα (Αττική) γινόταν της κακομοίρας από βιασμούς, πώς και μας πήγε περίπατο στα Μεσόγαια και στη Λούτσα και παρέλειψε να μας πάει και σε κάποιο δήμο σαν τον Κολωνό ή την Αλωπεκή, ας πούμε (για να μην του πω το Κυδαθήναιον και μας πάθει τίποτε! 🙂 ); 😉 🙂

    Τελειώσαμε με τη στρακαστρούκα τού Δάσκαλου. Ας ανανεώσω το ερώτημα που κατέθεσα στο προηγούμενο σχόλιο, βάζοντας αυτή τη φορά μπροστά τον Αριστοτέλη για να δω αν θα τον αποκαλέσει κι αυτόν βλάκα: 🙂

    Τελικά, έχει δίκιο ο Αριστοτέλης όταν λέει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες πηγαινοερχόντουσαν στις δουλειές τους κάθε μέρα ή όχι; Κι αν έχει δίκιο πρέπει να υποθέσουμε ότι κάθε μέρα υφίσταντο ένα βιασμό στο πήγαινε κι ένα στο έλα;

    ΥΓ Έχει κι άλλα κακά νέα για τον Δάσκαλο το σχόλιό μου. Γι’ αυτά θα μας πει τίποτε, ή του έφαγε η γάτα του τη γλωσσίτσα; Να περιμένει και το δεύτερο τμήμα, για να απαντήσει συνολικά. Και μετά, να τον δέσω φιόγκο μια και καλή! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  25. Αγαπητέ κ. Ζέρβα,

    Χαίρομαι που απαντήσατε κι έτσι εγκαινιάζετε την απ’ ευθείας συνομιλία μεταξύ μας. Είμαι όμως υποχρεωμένος να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι μου απαντήσατε λίγο επιπόλαια και στο πόδι. Δεν μπορώ να ξέρω αν είστε επιπόλαιος, δεν μπορώ να ξέρω αν την ώρα που γράφατε είχατε πίεση χρόνου δεν μπορώ, ακόμα, να ξέρω αν την ώρα που μου γράφατε λέγατε από μέσα σας «έλα μωρέ, ακόμα με τα Babylino είναι το νιάνιαρο!». Εκείνο που ξέρω είναι ότι αν συνεχίσετε με αυτό το στιλ, θα σας κοπανήσω άσχημα (δεν εννοώ τους άξεστους και αβλαβείς τρόπους τού Δάσκαλου· μιλάμε για ξεδόντιασμα με το σεις και με το σας 🙂 ). Και μετά θα παρεξηγηθείτε. Και μετά θα λέτε στον Δάσκαλο «ρε Αθανάσιε, ακόμα το έχεις εδώ αυτό το μαλακισμένο και το καμαρώνεις; πλάκωσέ το στις διαγραφές των σχολίων του για να μας αφήσει ήσυχους, που μας ζάλισε τ’ αρχίδια!».

    Τούτων διευκρινισθέντων, προχωρώ στη απάντησή μου.

    1. Για τα όσα αναφέρετε σχετικά με το πρώτο μου σχόλιο στην ανάρτηση της 15ης Δεκεμβρίου με τίτλο «όταν το παρελθόν ελέγχει τους Υποτελείς και ο Κύριος αποικίζει το μέλλον» θα περιοριστώ να δηλώσω ότι τα θεωρώ εντελώς τελείως άκυρα και θα σας προσκαλέσω, αν ενδιαφέρεστε για διάλογο επί τού συγκεκριμένου, να μεταφέρετε το σχόλιό σας στη σχετική ανάρτηση για να το κουβεντιάσουμε εκεί. Γιατί (και μου προξενεί εντύπωση που δεν το προσέξατε) αν το σχόλιό μου εκεί ήταν εκτός θέματος (που δεν ήταν, βέβαια), η απάντησή σας εδώ, σε ένα άσχετο ποστ, μια βδομάδα μετά, μού φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου.

    2. Δεν χρειάζεται να ζητήσετε καμία συγγνώμη, κ. Ζέρβα. Ούτε από εμένα (Θεός φυλάξοι!) ούτε από τον Λένιν. Μόνο να φροντίσετε να ενημερωθείτε για κάποια στοιχειώδη τού μαρξισμού, άσχετα αν διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη κοσμοθεωρία. Να ξέρετε όμως τουλάχιστον τι πραγματικά εισάγει στην πολιτική θεωρία. Όχι να φαντάζεστε πράγματα.

    3. Συγγνώμη; Μπα. Σαν να αλλάξατε γνώμη πάλι. Διότι τέσσερις αράδες παρακάτω βλέπω να γράφετε:

    Εξηγούμαι: Εάν ο Κομμουνισμός έχει στις επίσημες τοποθετήσεις του (καθώς υπάρχουν αρκετές αιρέσεις) αυτήν την θέση για την αρχαία Αθήνα και Σπάρτη και τις διαχέει με την περίφημη προπαγάνδα του διεθνώς, ίσως είναι λίγο μίζερο να μου ζητάς τις πηγές για κάτι τόσο ολοφάνερο.

    Κοιτάξτε: Ούτε σε επίσημες τοποθετήσεις ούτε σε αιρετικές θα βρείτε τη θέση ότι «οι [αρχαίοι] Αθηναίοι ήταν καπιταλιστές και οι Σπαρτιάτες Κομμουνιστές» (σας έγραψα στο αρχικό μου σχόλιο τι είναι πολύ πιθανόν). Αυτή την άποψη μπορείτε να τη βρείτε μόνο στα γραπτά ή τους ισχυρισμούς κάποιου παράφρονα, μαρξιστή ή μη. Τόσο απλά. Κι επειδή βλέπω ότι ακόμα δεν έχετε πειστεί για το τερατώδες τού ισχυρισμού, κι επειδή ασφαλώς και δεν είστε παράφρων, να σας πω ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι προφανές ότι έχετε βασικές γνωσιακές ελλείψεις επί του συζητούμενου θέματος. Αυτό όμως έχει κόστος. Όπως έχω πει ήδη εμφανίζεστε να αμολάτε παρόλες καφενείου υποβαθμισμένης συνοικίας. Δικαίωμά σας, αλλά μην πείτε ότι δεν σας ενημέρωσα.

    4. Τις πολιτικές αιχμές σας για την αφεντομουτσουνάρα μου, φανερές ή καλυμμένες, τις αφήνω ασχολίαστες. Για την ώρα.

    5. Επίσης αφήνω ασχολίαστη και τη διαφαινόμενη πολιτική σας φιλοσοφία. Περιμένω να βεβαιωθώ.

    6. Οι αποδείξεις που προσκομίσατε για τους ισχυρισμούς τού Μπόρνεμαν είναι υπεραρκετές. Με πείσατε ότι όντως ισχυρίστηκε αυτά που μας είπατε. Τι να σχολιάσω από δαύτα; Περιορίζομαι να προσυπογράψω την άποψη του Δάσκαλου για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Αυτά που γράφει ο Μπόρνεμαν είναι, λίαν επιεικώς, μία βλακεία και μισή.» Παρ’ όλα αυτά, η δυσπιστία μου σε κάθε μεταφορά απόψεων τρίτων από εσάς παραμένει στο ακέραιον. Αν μπορούσατε να υποπτευθείτε τι κοτσάνα είναι αυτή που αμολήσατε για τον Λένιν, ότι τάχα είπε πως οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν …καπιταλιστές και οι Σπαρτιάτες …κομμουνιστές, θα με καταλαβαίνατε… 🙂

    Τα λέμε

  26. Μήπως μπορείς να μας βρεις, να μας παραθέσεις και να μας μεταφράσεις το εδάφιο όπου ο Αριστοτέλης γράφει ότι οι ‘εργαζόμενες γυναίκες πηγαινοερχόντουσαν στις δουλειές τους κάθε μέρα’; Κάτι μου θυμίζει αλλά αυτό που θυμάμαι είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που λες ότι έχει γράψει ο Αριστοτέλης. Εγώ ξέρω σε ποιο βιβλίο των ‘Πολιτικών’ είναι αυτό που θυμάμαι και σε ποια παράγραφο και σε ποιον στίχο – για πες μας κι εσύ να μάθουμε!

  27. Με πρωτεργάτη τον Βίνκελμαν, έχουμε κατασκευάσει μια εικόνα της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καμιά σχέση με τις πηγές μας και η επιδίωξή μου είναι να καταστρέψω μια εικόνα της αρχαίας Ελλάδας που έχει επικρατήσει και είναι αποτέλεσμα του κλασικισμού, της κλασικιστικής ιστοριογραφίας, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν και πολλές μαρξιστικές – η προσέγγιση του Κορδάτου προκαλέι τον γέλωτα – σε μένα γράφει ο Δάσκαλος. Ειλικρινά δεν βρίσκω τίποτα κακό σε αυτό. Ούτε με ξενίζει το υποθετικό ταξίδι στο χρόνο. Ούτε ξέρω αν ο Δάσκαλος προβάλλει την αντιεθνιστική του μανία. Η προσπάθεια να αποκαλυφθεί ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός στην πραγματική του εκδοχή δεν με απωθεί αλλά με βρίσκει σύμφωνο. Δυστυχώς μαζί του καταρρέει και το οικοδόμημα της δημοκρατίας, της λαικής κυριαρχίας ή τελος πάντων το αγιογράφημα του κυριαρχούμενου λαού. Καταρρέει Δάσκαλε και η αντίθεση Κυρίου – Υποτελούς. Πράγματι έχουμε διδαχθεί μιά εξωραισμένη εκδοχή του παρελθόντος με κορυφαίο ανάγνωσμα αυτό της δημοκρατίας, που ποτέ δεν υπήρξε. Εγώ θα πρόσθετα πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν όλοι τους ΖΩΑ. ΄Οπως ζώα είμαστε κι εμείς. Ζώα αναπόσπαστα από το φυσικό τους περιβάλλον και από την φύση τους. Νομίζω πως από κει πρέπει να ξεκινήσουμε. Γειά σου left.

  28. Γεια σου και σένα gianni! Το σχόλιό σου δίνει κάμποσες αφορμές για ένα καλό “κοπάνημα” (με την καλή έννοια! 🙂 ). Αλλά είναι παραμονή Χριστουγέννων και θα στη χαρίσω! 🙂 Χρόνια Πολλά και Καλά! 🙂

  29. Ρε βλάκα, σου ζήτησα την παραπομπή, το κείμενο και τη μετάφραση του εδαφίου από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, έτσι μας είπες, στα Πολιτικά παρέπεμψες, δίνοντας την εντύπωση ότι τα έχεις διαβάσει, ότι τα έχεις μελετήσει. Τώρα μας λες ότι σε δοκίμιο τη διάβασες την μνεία. Αφού η μνεία υπάρχει στο βιβλίο που αναφέρεις, δες την παραπομπή, βρες το κείμενο (πέντε έξι λέξεις είναι) και μετάφρασέ το. Θα έχεις τα Πολιτικά στο σπίτι σου, δεν μπορεί. Εάν δεν το κάνεις σε τρεις μέρες, θα αποβληθείς για ένα χρόνο. Για να μάθεις να βασίζεσαι κατ΄αρχάς στα αρχαία κείμενα, να τα σέβεσαι ευλαβικά και κριτικά, για να μάθεις τι είναι εντιμότητα και συνέπεια. Ένας χρόνος είναι αρκετός για να σκεφτείς και μετά τα ξαναλέμε. Εάν το επαναλάβεις το έγκλημα, θα αποβληθείς για τρία χρόνια και μετά δια παντός. Μόλις έγινες μάρτυρας της διαμόρφωσης ενός από τους κανόνες λειτουργίας της Ανωτάτης Σχολής Κακών Τεχνών. Περιμένω. Η προθεσμία λήγει στις 27 Δεκεμβρίου 2016, στις 2 το μεσημέρι. Επαναλαμβάνω: έγραψες ότι ο Αριστοτέλης έγραψε ότι ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

  30. ΚΑΡΤΠΟΣΤΑΛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Είναι χιλιάδες τα χρόνια
    Στους δρόμους του δίκιου
    Βαδίσανε πάντα χιλιάδες στρατοί
    Κι οι στρατηγοί τους μπροστά ντυμένοι
    Άλλοτε με παράσημα ανδρείας
    Αλλοτε με αμφια ιερά
    Κι άλλοτε με της γνώσης την μάχαιρα
    Ματοκύλισαν τους δρόμους
    που διάβηκαν
    Τους δρόμους της Γης.

    Όμως απόψε
    Χριστός γεννάται δοξάσατε….

    Το δίκιο ήταν πάντα μια ωραία υπόθεση
    Για να πεθαίνουν οι άνθρωποι….

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

  31. ΚΙΑΛΛΗ ΚΑΡΤΠΟΣΤΑΛ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΑΛΙ

    Αν σε ενδιαφέρει το δίκιο
    Και για ορκισμένος εχθρός του άδικου περνιέσαι
    Ξεκινά να ψάχνεις το δίκιου του άλλου
    Ψάξε παντού για το δίκιο του
    Ψάξε καλά
    Ότι απομείνει
    Στο ψάξιμο
    Είναι το πολύτιμο
    Δικό σου δίκιο.

  32. ΚΑΡΤΠΟΣΤΑΛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η ΕΣΧΑΤΗ

    Εγώ
    Θα σου μιλώ με προσευχές
    Στη νύχτα που κοιτάζεις.

  33. Δάσκαλε, ο left έχει δίκιο. Δεν γνωρίζω τι έχει προηγηθεί μεταξύ σας ώστε να φτάσετε σε αυτό το σημείο. Ομολογώ πως από σένα διδάχτηκα με εξαιρετικό τρόπο την θεωρία της σχέσης κυρίαρχου – κυριαρχούμενου, θεωρία την οποία ασπάστηκα και προτιμώ έναντι της θεωρίας της πάλης των τάξεων. Έχω προσπαθήσει κάποιες φορές να σου τονίσω πως σε αυτή τη σχέση δεν υπάρχουν σταθεροί ρόλοι και όλοι είμαστε εν δυνάμει κυρίαρχοι αλλά και κυριαρχούμενοι. Δεν είναι κάτι πέραν της ανθρώπινης φύσης, δεν είναι ανήθικο, δεν είναι αμαρτωλό, είναι απλά νόμος της ζωής σε προσπάθεια αποφυγής του θανάτου. Σε αυτή την διαδικτυακή επαφή που έχουμε εδώ , χάρη στα δικά σου γραπτά, προσπαθούμε όλοι να ταυτιστούμε , να νοιώσουμε την χαρά της συνύπαρξης απέναντι στην μοναξιά μας, αλλά και να κυριαρχήσουμε ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ο καθένας μια δική του πολεμική μέθοδο. Νομίζω λοιπόν πως έστω και άθελά σου έφτασες στο σημείο που περιγράφει ο left. Παρά τον πόνο που μπορεί να προκαλεί μια τέτοια συνειδητοποίηση, αν όντως ισχύει, είναι πρόοδος προς την αλήθεια. Αν ο Κύριος είναι μέσα μας, αν είμαστε ο Κύριος, τότε όσους εχθρούς και να σκοτώνουμε, πάντα θα φυτρώνουν κι άλλοι. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Γιατί φυσικά ούτε εδώ που είμαστε μπορούμε να κάτσουμε, ούτε στην ψευδή ουτοπία μπορούμε να πάμε. Την ονομάζω ψευδή, είτε χριστιανική, είτε αναρχική, είτε κομμουνιστική είναι, γιατί παραβλέπει ή προσπαθεί να αποκρύψει αυτό ακριβώς το παραπάνω. Αποκρύπτει, παραβλέπει, απονομιμοποιεί την φύση. Αυτή ήταν η δική μου προσπάθεια κυριαρχίας. Καλές γιορτές παιδιά και θυμηθείτε ότι τώρα που μιλάμε κάποιοι φεύγουν από τη ζωή ουρλιάζοντας από τους πόνους. Αυτή είναι η ζωή, τίποτα παραπάνω από μη θάνατος.

  34. ΓΙΑΤΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ “ΔΙΚΙΟ”.
    (παρακαλώ το παρακάτω σχόλιο να διαβαστεί open mind, παρότι στον τίτλο του αναφερεται ένα όνομα)

    Το “δίκιο” είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι καταγωγές και οι προεκτάσεις της υπόθεσης αυτής θα μας πήγαιναν πολύ μακριά…Προσωπικά έχω ενα ιδιαίτερο ερευνητικό, θα το έλεγα, ενδιαφέρον….
    Θα πω μόνο, για να καταλάβουμε το εύρος της, ότι η “Πολιτεία” του Πλάτωνα φέρει τον υπότιτλο “περί δικαίου” και ότι η κατοχή και η χρήση πυρηνικών όπλων και ενέργειας στο όνομα του “δίκιου” υπάρχουν.
    Συνεπώς το δίκιο δεν είναι μια απλή υπόθεση στάθμισης κάποιων επιχειρημάτων υπέρ ή κατά, τα οποία με κάποιον τεχνικό-αλγοριθμικό τρόπο θα μας οδηγούσαν στο να είμαστε δίκαιοι ή να βρίσκουμε σε κάθε περίπτωση το δίκιο το δικό μας ή των άλλων.
    Όμως, παρότι δεν είναι τέτοιας υφής υπόθεση εμείς συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια.
    Δυο ερωτήματα προκύπτουν : 1.γιατί το κάνουμε; τι μας δεσμεύει να κάνουμε αυτό κι όχι κάτι άλλο. 2. τί να κάνουμε;

    Δεν θα αναλωθώ, αναλώνοντας τον χρόνο και τον χώρο της σελίδας σε μακροσκελή ανάλυση.
    Ούτε είναι εδω ο πρόσφορος (όπως αποδεικνύεται) τόπος, για να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά.
    Ως ερέθισμα για σκέψη για τον καθένα ξεχωριστά, θα πω μόνο ότι : Σήμερα, περισσότερο καθαρά από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, προβάλλει η ιδέα ότι το δίκιο δεν μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τις σχεσεις μεταξύ τους.

    Μια συστράτευση υπό την σημαία ενός κάποιου δίκιου που ισοπεδώνει και εξαχρειώνει το ανθρώπινο πρόσωπο, οδηγεί αναπόφευκτα σε μικρές ή μεγαλύτερες “σφαγές”. Τυπικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
    Το Τι σημαίνει “ανθρωπινο πρόσωπο” (για το οποίο ο φιλος Λευτέρης έδωσε μια ετυμολογική απάντηση) είναι ένα επισης μεγάλο θέμα, με το οποίο μια “επαναστατική” θεωρία του μέλλοντος θα πρέπει επίσης να αναμετρηθεί.
    Προσωπικά, γνωρίζοντας και όντας εξοικειωμένη με τις ελλείψεις, τις αυταπάτες και τα λάθη μου, ξέροντας ότι είμαι ικανή τόσο για το καλό όσο και για το κακό, προσπαθώ να μην κάνω το κακό, συνειδητά τουλάχιστον, διαφυλάσσοντας αυτήν την έννοια του προσώπου, τόσο του δικού μου όσο και των άλλων, εξάλλου τα δυο αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους.

    Συνεπώς, αν η ” κατίσχυση” του φίλου Λευτέρη φέρει τα στίγματα της εξαχρείωσης ενός οποιουδήποτε προσώπου, εμένα ούτε με εντυπωσιάζει ούτε με πείθει ότι γίνεται για κάτι “δίκαιο” ούτε ότι από αυτή θα προκύψει κάτι καλό για όλους εμάς που παρακολουθούμε την διαμάχη, εμπλουτίζοντας την οπτική που έχουμε για τον κόσμο και τον τρόπο που διάγουμε τον καθημερινό βίο μας.

    Τέλος, θα πω ότι η τελευταία επισήμανση του gianni , για τους ανθρώπους που πεθαίνουν ουρλιάζοντας από πόνο, εμένα με συγκλόνισε, γιατί είναι το μόνο πραγματικό που ειπώθηκε εδώ και μέρες….

  35. gianni, με έχει αποκαλέσει δειλό, ασχημομούρη, πούστη, ότι μαλακίζομαι και ότι θα αυτοκτονήσω όπου νάναι γιατί μου αμφισβήτησε την αυθεντία μου κι έχω πάθει ζημιά! Δεν τα διαβάζετε όλα αυτά γιατί τα σβήνω αμέσως. Αρκετά τον ανέχτηκα. Ήρθε στη Σχολή για να με ταπεινώσει, να με εξευτελίσει και να με πικράνει. Δεν ήρθε ούτε να μάθει ούτε να διδάξει. Δεν μπορεί να συζητήσει, το τεράστιο ΕΓΩ του δεν τον αφήνει.Εσύ βέβαια μπορείς να συνεχίσεις να πιστεύεις πως έχει δίκιο. Εγώ τόνισα από την πρώτη στιγμή ότι η εξουσία υπάρχει (γονέας/παιδί, γιατρός/ασθενής, συγγραφέας/αναγνώστης, δάσκαλος/μαθητής, εραστἠς/ερωμένη και άλλα πολλά) αλλά η εξουσία είναι ταυτόσημη με τη ζωή, δεν είναι Κυριαρχία.

  36. Προσωπικά εχω δηλώσει “μαθήτρια” πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων, μετριούνται μετά βιας στα δάκτυλα ενός χεριού και μαζί τους και μόνο, ανέπτυξα την σχέση δασκάλου -μαθητή, η οποία πόρρω απέχει από την ανθρωποφαγία των δικτύων, των συναλλαγών,των αγορών, των δικαστών, των κριτών, των “κακών” πλουτοκρατών και των πούρων επαναστατών και όλων αυτών που θέλουν να “ασχοληθούν” (για τους δικούς τους σκοπούς) με εμένα και τις ιδέες μου….

    Υπολείμματα μιας εποχής που σαπίζει αργά αργά και βασανιστικά, μπερδεμένη στα προσωπικά παραληρήματα αυτών που την κατήγγειλαν και δεν έχει το θάρρος να πεθάνει… παρά μονάχα σέρνεται εδώ και κει.

  37. Κριμα το μπόι σου, καλέεεεε..
    Έτσι τελειώνει το λαικόν ασματίδιον.

  38. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΏΤΗΣΗ ΕΑΝ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Η ερώτηση περί του αν υπάρχει Θεός

    Κάποιος ρωτούσε τον κύριο Κ. αν υπάρχει Θεός. Ο κύριος Κ. είπε: «Σε συμβουλεύω να σκεφτείς αν η συμπεριφορά σου θα άλλαζε ανάλογα με την απάντηση που θα λάμβανες στην ερώτηση αυτή. Αν δεν θα άλλαζε, τότε μπορούμε να μην ασχοληθούμε περαιτέρω με το ζήτημα. Αν θα άλλαζε, τότε μπορώ να σου φανώ χρήσιμος τουλάχιστον σε ένα πράγμα: να σου πω ότι έχεις ήδη αποφασίσει πως χρειάζεσαι έναν Θεό.

    ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ, Από τις ιστορίες του κ. Κόινερ

  39. Ανακατασκευάζω (κοινώς κάνω ψιλά) το κείμενο του Μπ.Μπ. του προηγούμενου σχολίου.

    […….] κι ο κ. Κ. είπε: “Σε συμβουλέυω να σκεφτείς εαν η συμπεριφορά σου θα άλλαζε προκειμένου να γίνει δυνατή μία συζήτηση. Αν δεν θα άλλαζε, τότε μπορούμε να μην ασχοληθούμε περαιτέρω με συζήτησεις και τα τοιαύτα. Αν θα αλλαζε, τότε έχω να σου πω ένα πράγμα: βρες τον τρόπο να κάνεις την ουσιαστική συζήτηση που πραγματικά σου χρειάζεσαι.

    Ευτυχές το νέο έτος.

  40. Δάσκαλε σε αγαπάω, το ίδιο όμως και τον left. Χέσε τον πόλεμο και γέλα. Κόφτε την διαμάχη, το παρατραβήξατε. Αγάπη.

  41. gianni, ο φίλος μας σου έστειλε ένα μήνυμα μέσω σχολίου, το οποίο έσβησα βεβαίως. Εάν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του υπάρχει και το blog του. Εδώ, του φίλου μας σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από ένα χρόνο, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, στις 2 το μεσημέρι. Έφαγε κόκκινη.

  42. αδιανοητο ως αρθρο
    γενικα οι ελληνες ειχαν διατηρησει την βεβαιοτητα οτι οι γυναικες
    ηταν εμφανως ισχυροτερες στο ερωτικο απο τους ανδρες
    αντιθετα απο αλλους βαρβαροφρονες λαους γυρω γυρω
    αυτο που λεμε εμεις βιασμο τωρα δεν υπηρχε σαν εννοια
    χριστιανοιουδαιοισλαμικη ειναι η απολυτη και αναχρονιστικη απαγορευση
    του ερωτα
    λοιπον στην αρχαια ελλαδα ολοι γαμουσαν οπου και οποτε μπορουσαν
    αν εβγαιναν οι γυναικες απ το σπιτι καιτην παραγωγη
    επεφτε ολο το συστημα
    δεν ειχαν σουπερ μαρκετ και αλλες βλακειες
    οι γυναικες ηταν οι μανατζερ παραγωγης
    (οσες ηθελαν)
    ειχαν ολες δονητες και στην τελικη οποιος παει να παρομοιασει
    τις τρομακτικα εκεινες προηγμενες κοινωνιες
    με ταξιδακια στον χρονο απο γυναικες και αντρες ευνουχισμενες-νους
    της εποχης μας θελει ..θεραπεια
    τελος παντων αλλο ο κωδικας του χαμουραμπι
    αλλο ο χριστιανισμος
    και αλλο αλλοι πολιτισμοι
    Η ΓΥΝΑΙΚΑ στην αρχαια ελλαδα ειναι ο μανατζερ παραγωγης
    ο αντρας μανατζερ παραγωγης τεχνης και πολιτικης
    πολεμου και αλλων σχετικων
    δεν ηταν κοινωνιες ερμαφροδιτες απομακρυσμενες απ την φυσικη
    διαδικασια
    με συγχωρειτε αλλα ολοι εσεις λογω απουσιας κλασσης
    ειστε ποιμενες αλλως πως καραβλαχοι
    η ερωτικη πραξη συνηθως ηταν ενα ειδος βιασμου
    ετσι το γλενταγε η γυναικα
    το γλενταγε κι ο αντρας
    οποιος καταλαβε καταλαβε τα αλλα ειναι ελειψη φρουστρεσιον αγγλιστι
    αφηστε ρε παιδια τις βλακειες
    ηταν ελευθερες κοινωνιες γαμουσαν βιαζαν τον επαιρναν
    καναν οτι γουσταραν τα αλλα ειναι βλακιες
    αν τα αρσενικα γαμουσαν δουλους (οχι σκλαβους ρε = υπηρετες )
    δουλεια το λεμε παντα τα θυληκα εκαναν τα ιδια και χειροτερα
    αφηστε την ανατολη στην ελλαδα το αρχαιοτερο δικαστηριο
    ηταν το δελφινιο θεματα τιμης και πολεμων
    το γαμισι δεν απαγορευοταν οπως στις κοινωνιες μας
    αρα ο βιασμος τι ρολο ειχε ?
    ::αααααααα μπορει να μην αρεσε στην κοπελα ?
    καλα συζητιεται αυτο (οποιος καταλαβε καταλαβε)
    ειχαν σκοτωσει παρα πολλους οι κοπελες γι αυτο
    τωρα αν ειχαν αφησει ανετες τις γυναικες οπως στα προτερα χρονια
    μεχρι την χαλκολιθικη πολιτισμος και παραγωγη ΤΕΛΟΣ
    δευτερον ανδικη πορνεια ??
    τωρα θα σκασουμε στα γελια
    οπως με το αδυνατο !!!!!!!!!!!!!!!!
    ρε παιδια τι ιερη ανδρικη πορνεια ποσεςφορες το κανει ενας αρσενικος ?
    γραφω για διεισδυση
    αφηστε τις κουταμαρες επιτελους
    ανετα θα πηγαιναν και γυναικες και αντρες σε κεινες
    τις εποχες ισως οι μυρωδιες ναταν αλλοιως
    και ο αντισυπτικος πολιτισμος μας
    αν ολοι ειχαν καταλαβει οτι οι γυναικες θα τον επαιρναν συνεχως παντου
    (αν δεν το θελανε ας σκοτωναν τον τυπο)
    λυπαμαι αλλα αυτες γενικως το θελανε παντου και παντα
    αν ησουν ομοφυλοφιλος ησουν
    απλα δεν πηγαιναν τους γυναικωτους
    τοτε ησουν αντρας και τον καρφωνες Η γυναικα και τον ετρωγες
    ηξεραν λογω ελευθεριας οτι οι γυναικαες θα το εκαναν παντου
    μεχρι να το ευχαριστηθουν και να δουσκωσει η δελφυς
    δυστυχως αυτη ειναι η φυση
    τα σερνικα οτι μπορουσαν κανανε
    αλλα βεβαια το 1ο καθηκον ηταν η οικονομια και ειναι λογικο
    οπως τα αρσενικα τον πολεμο …..ενδιαμεσα
    επαιζε το γαμησι παντου και παντα δεν σημαινει τιποτα για αυτους βιασμος
    ολοι το χαιπονται και το γλεντανε
    αν λοιπον
    καναμε ταξιδακι τωρα
    δεν θα ειχαμε καμια σιγουρια για τις ΣΜ ασθενιες
    αλλα ως γυναικες θα μας γαμουσαν οι παντες αλλοτε εν κρυπτω
    αλλοτε φανερα αλλα και θα δουλευαμε πολυ
    ως αρσενικα θα γαμουσαμε οποτε μπορουσαμε
    αρα 100% λιγοτερο απ τις γυναικες
    και θα δουλευαμε πολυ
    αν ομοφυλλοφθλοι το ιδιο
    αλλα με παρουσιαστικο αντρα σε ολα
    για γυναικες με γυναικες ηταν πολυ φυσιολογικο επισης
    αλλα να εμεναν γυναικες
    ΑΦΗΣΤΕ ΠΙΑ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΥΣ
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
    Η “ΚΛΑΣΣΗ” Η ΕΛΕΓΕΙΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
    ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΡΑΒΛΑΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ
    ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΘΡΗΣΚΙΩΝ
    ΠΟΥ ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΘΑ ΤΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ
    ΟΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ = ΑΓΑΠΗ
    ΑΓΑΠΑΜΕ ΛΙΓΟ
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΙΣΤΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ
    ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΠΟΛΥ
    ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ
    ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΒΙΑΣΜΟ
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΥ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΑΓΑΠΗ
    ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
    99% ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΜΕΝΟΙ
    ΤΟ ΝΑ ΧΥΝΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
    ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ
    ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
    ΤΟΤΕ ΗΣΟΥΝ “ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ” ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ Σ ΕΦΑΓΕ
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΑΛΛΟ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ
    στις γελοιες ψευτικες και ανελευθερες κοινωνιες που ζουμε
    ντροπη μας απεναντι τους διοτι ο “πολιτισμος”
    δεν ειναι η απαγορευση της φυσης οπως κανουμε εμεις
    πολιτισμος ειναι κατα ποσο ποιοτικο εναι το τι αφησες πισω
    σεβασμος ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΑΣΜΟΣ
    ΜΟΝΟ ΦΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ ΣΥΝΗΘΩΣ
    ΑΡΑ ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙ ΒΙΑΣΜΟ ΜΙΛΑΜΕ ?
    ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΗΓΑΝ ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ?
    ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
    ΝΑ ΚΡΕΜΑΜΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΟΥΣ

    ΧΕΣΤΕ ΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ τις χαζες συγκρισεις και τουσ αναχρονισμους
    δεν σκοτωναν ομοφυλοφυλους αυτοι
    που για να εξιλεωθουν
    θα μπερδευαν την συμβιωση με τον γαμο οπως εμεις
    δεν ειχαν σκλαβους να κουβαλανε ενοχεσς
    και να ξεκινησε ο ανθρωπος απ την
    αφρικη και την στεπα
    ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΙΘΗΚΟΙ ΑΡΑ ΟΧΙ ΔΙΠΟΔΟΙ
    ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
    ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΠΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
    ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ ΞΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ
    Τ ΑΠΟΒΡΑΔΟ ΔΕΝ ΧΕΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΤΟΥΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
    Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΦΤΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΙΟ ΚΛΙΜΑ
    ΚΑΙ η θαχουμε ελευθερους ανθρωπους Η θα γραφουμε
    λιβελους
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ
    ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΘΕΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ 1700
    ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ
    ΩΣ ΤΟ ΙΣΛΑΜ !!!!!!!!!!!!!!
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΝΤΑΝ
    ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΕΣ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ !

    ΑΛΛΟ ΜΥΔΙ ΑΛΛΟ ΣΤΡΕΙΔΙ
    ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ
    ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ γραφουμε οτι ναναι
    ευχαριστω αλλα διορθωσε ΠΑΡΑΚΑΛΩ

  43. ΟΣΟΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΥΘΩΝ ΔΙΟΣ ( γενικη που χρησιμοποιει ολος ο κοσμος για να πει ΘΕΟ !)
    ΝΤΙΟ ΔΙΟΣ ΝΤΙΕ ΓΟΔ
    ΓΙΑΧΒΕ κτλ κτλ
    βενους βεδες απο το Β οιδω = γνωριζω και γυναικα
    επειδη η γυναικα γνωριζει !!! τα παντα και ειναι ιερο ον
    γιατι ελευσις και ερχομενος και ελευθερια
    τεκνοποιει δηλαδη αν θελει…..
    και δεν την τεκνοποιουμε εμεις οι σερνικοι
    ΚΑΛΟ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
    ΕΛΛΑΔΑ = ΜΑΡΙΟΛΑΚΟΣ

  44. ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΣΜΟ
    ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΗΘΙΚΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ
    ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ
    ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
    ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
    ΕΙΝΑΙ ΤΙΓΚΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ
    ΣΤΗΝ ΓΕΛΟΙΑ ΜΑΣ ΕΠΟΧΗ
    ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΙ ΑΠ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΗΘΙΚΗ
    ΤΟΥ ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  45. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ
    ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΑ
    ΚΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ
    (ΜΕΝΩ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)
    ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΛΛΑ

    ΟΜΩΣ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ σε ολους σας
    ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
    ΜΟΡΦΩΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
    μονο αυθαιρετα καμια υποληψη διοτι δεν αφηνουν τους ανθρωπους
    ουτε να χτισουν για να προστατευθουν
    αλλα αληθινα τετοια αρθρα δεν ισχυουν λυπαμαι
    πρεπει να γνωριζουμε σφαιρικα τα πραγματα οσο το δυνατον
    περσοτερο για τα ταξιδια στον χρονο
    αφου πολυ γρηγορα θα ερθουν τα ολογραμματα
    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑ
    ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ (το κοσμημα το στολιδι)
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    25 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
    ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΗ
    ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΠΙΣΗΣ
    ΟΜΩΣ
    οπως λεει κι ο ελυτης
    της δικαιοσυνης ηλιε ….ΝΟΗΤΕ !!!
    ΝΟΥΣ ΚΑΙ αμεταγραφτη λεξη των ελληνικων
    αλλο ερμηνεια και αλλο διερμηνεια

    αρχιστε να ψαχνετε τα λεξικα
    ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
    ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ
    ΜΟΝΟ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ
    ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΑΛΑΘΗΤΟΥ μονο μεγαλειου
    μπορει να “σωσει” τον κοσμο απ την τυραννια την ολιγαρχια και το ψεμα
    απο την απολυτη σηψη
    ΑΝ ΠΟΤΕ ΒΓΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ
    ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
    ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ οπως αυτοι τοτε θα τους κρινουμε
    ο καταμερισμος εργασιας πρεπει να ακολουθει την εποχη
    που ζει ο ανθρωπος
    αρα οι θρησκειες απετυχαν διοτι στα βαρβαρικα λεγονται ΡΕΛΙΚΑ = λειψανο
    θεοποιησεις και λατρειες του θανατου δηλαδη
    οχι κατα το ελληνικον θανατος = μιασμα
    και καθαρμος
    η συσωρευση πλουτουειναι απονεκρωση
    δεν χρειαζεται να ζεψεις βοδια σε αλετρι χωρις λογο
    για να παραγεις 100 φορες περσοτερο απο οτι χρηζεις
    εκει τα ανθρωπινα ειδη χασαν το “μανατζμεντ”
    παντα στην ιστορια του κοσμου ο πολιτισμος και η οικονομια
    ασχολουνταν με τις υπηρεσιες τριτογεννης τομεας
    αλλοιως γινονταν δουλοπαρικοι για την παραγωγη αχρηστω προιοντων
    και πανακριβων (δεστε ανανεωσιμες πηγες ενεργιας και αν ειναι)
    δεν ειναι διοτι το γκαζι δεν στοιχιζει τιποτα πραγματικα
    αλλα φωτοβολταικα αιολικες και αλλες αχρηστες βλακειες
    απομιζουν την μοιρασια που θα μπορουσαμε να ειχαμε δωσει στους ανθρωπους
    πληρωνωντας αχρηστες και ενεργοβορες κατασκευες για το τιποτα
    τελος παντων ειναι πολυπλοκο
    ομως μια μερα μ αυτες τις βλακειες ισως να πεθαινουμε πριν γεννηθουμε
    ισως να κοιμωμαστε και να τρωμε επι παραδιεγματι μπαταριες
    και αλλα πρωτογονα συστηματα σαν τα πυρηνικα
    η ενεργεια και οι υπηρεσιες παραγωγης ρυθμιζουν τα παντα
    πρεπει πρωτα να οριοθετησουμε τι χρειαζομαστε για να μην διοικουν
    τα φαουντ !!!!! ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ
    ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ Ν ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ
    ΩΣΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
    ηθικος κανιβαλισμος μετα τον πραγματικο
    ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ “ΘΕΑΖΟΥΜΕ” ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
    ΠΡΟΣΕΧΩΝΤΑΣ ΕΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ

    Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ
    ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ
    ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
    ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΕ ΑΘΑΝΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
    Ο ΑΝΤΡΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΛΦΕΙΝ = ΑΛΦΩ = ΛΕΥΚΟ , ΓΟΝΟΣ , ΣΠΕΡΜΑ
    ολα ειναι λευκα οταν φτανουν να πα να ζησουν
    φυτα ζωα τα παντα
    μετα δεν ειναι ο πολεμος ειναι η ΑΡΧΗ== ωθοριτυ αγγλιστι
    δεν ειναι οι τριχες της εξουσιας που αλλαζουν
    (δειτε αντιγονη …….. ΣΟΦΟΚΛΗΣ) αλλο αρχη αλλο εξουσια
    ο πλατωνας ειχε εξηγησει την ετυμολογια του ανθρωπου
    και ας μην συμφωνει ο μπαμπινιωτης και οι φραγγοι και αλλοι γερμανοι
    ΑΝΑ – ΘΡΩΣΚΩ απο το ισως αμαρτυτο θρωσκω
    που ισως να μην ειναι απλα στα ιωνικα περασε σε αχρηστια
    ΔΗΛΑΔΗ ΞΑΝΑΒΛΕΠΩ ΑΝΑΠΑΡΑΤΗΡΩ
    δεν πεφτω στην παγιδα αλλων ειδων και νοοτροποιων ανθρωπων
    να περνω την βλακεια μου ως την μονη αληθεια
    διοτι το συμπαν δεν λειτουργει ετσι
    πρεπει να τα αναπαρατηρησεις ολα και να τα ξαναδεις
    να αναλυσεις δηλαδη πριν……συνθεσεις
    αλλο ποιηση αλλο μυθιστορημα
    η ποιηση ειναι συνθετικη προς δημιουργικη αναλυση απο τον πασα ενα
    ο οποιος απαρτιζει την πολιν
    το αλλο ειναι σαν την κονσερβα στα εξηγει ολα και τα ανοιγεις
    και τα τρως (οτι σου δινουν δηλαδη ετοιμο) καποιοι τολενε προπαγανδα
    αλλα αφου πλεον η προπαγανδα εγινε ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
    ισως πρεπει να εναπροσδιορησουμε την λεξη
    ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ειναι αχρηστο στην πολη διοτι δεν εμπεριεχει την συνθεση
    αρα την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ επομενως τι το θελει η παλια ελληνικη
    ΚΟΙΝΩΝΙΑ μεσα απ αυτο δεν κοινωνεις ουτε παρουσιαζεις
    πρωτοτυπια και επομενως οι γυναικες της αρχαιας ελλαδας
    ως προισταμενοι παραγωγης παρουσιαζαν πολυ ψηλη καινοτομια
    και αναλογα ισως πιο μεγαλα επιτευγματα απ τους αντρες
    ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ η ΟΧΙ ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ ΙΣΟΤΙΜΑ
    αλλα με περιορισμο στον πολεμο
    και στο γαμησι (υποτιθεται)
    αφου μια γυναικα αν θελει παει και εχει οργαμο 100 φορεςτην μερα
    το οικονομικο συστημα πεφτει διοτι θα κανει μονο αυτο
    και αν οι αρσενικοι κανουν μονο αυτο παλι το οικονομικο συστημα πεφτει
    αλλα χρειαζονται και περισοτεροι αντρες για να αντεπεξελθουν
    ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΕΘΟΣ ΚΑΙ
    ΗΘΙΚΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
    “ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ”
    ειναι κατ αναλογια με το ερως και ηρως = ταυτοσημα περιπου ελληνιστι
    επομενως ισοποπουμε μιαν κοινωνια της ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ
    ΑΝΑΜΕΣΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ και ΑΝΔΡΕΣ
    ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ πχ
    ο παρθενωνας οπως και τα πολυ παλιοτερα δειγματα του ελληνικου
    πολιτισμου δεν ξεπερνουν το ανθρωπινο μετρο
    οπως κανουν ολοι οι αλλοι πολιτισμοι με την αποψη =
    οσο πιο μεγαλο τοσο πιο καλο και χεστηκαμε για την αισθητικη
    ΑΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟΣ
    πιστευει κανενας οτι βγηκανε πεντε ξυπνιοι
    (εξωγηινοι) και στο πιτς φιτιλι φτιαξαν την αρχη του πολιτισμου
    που ολοι προσπαθουμε να συνεχισουμε κακην κακως ??
    ΟΧΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΕΣ
    ΙΣΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΙΣ
    ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ “ΣΥΝΕΧΕΙΑ”
    ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
    και η παρθενογεννηση ειναι … μαλλον θρησκοληπτη
    ΑΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ “ΟΙΚΟ”
    ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΡΝΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΥ ΑΛΛΑ
    ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ
    ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    105,000 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΕΙΣ
    ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ
    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟ ΚΑΜΠΥΛΟ
    ΤΡΟΜΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ
    ΕΤΣΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ
    ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
    ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥΧΕ ΤΥΧΗ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΥΣΙΚΟ
    ΠΛΟΥΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ !
    ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΤΟΛΗ
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΙ ΕΒΡΑΙΣΜΟΙ ΒΟΥΔΙΣΜΟΙ κτλ κτλ
    στειλαν την γυναικα στο σπιτι σαν σκλαβα πλεον
    χωρις αποφαση και καινοτομιες = οργανο
    αυτοι πουχαν και πλουτο τις βαλαν να το ξυνουν
    διοτι ηθελαν πουτανες μονο για παρτη τους
    τα υπολοιπα γυναικες και αντρες τα ξερουμε
    δεν αλλαξε κατι για την ωρα
    ειμαστε σε μεσοπεριοδο
    θα δουμε αν οι γυναικες θα γινουν παλι
    το πρωτο καινοτομο τμημα Η θα το κανουμε “ισλαμικα” χαμουραμπι
    δηλαδη εκει δεν ξεχαστηκαν ποτε οι νομοι του μαλακα
    προγονων και απογονων του ποναει κεφαλι= κοψει κεφαλι

    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ?
    νομιζω ως ελληνες που κατανοουμε τον κωδικα και το βαθος του χρονου
    τον οποιο αντιπροσωπευει για να “δημιουρηθει”
    καλο ειναι να αντιληφθουμε οτι ολοι οι αλλοι περασαν ως δια κονσερβας
    απ την τρωγλη στη φεουδαρχια δυτικα και ανατολικα
    και απο κει στην βλακεια της “αντιπροσωπευτικης” νεορωμαικης ΡΕΣ ΠΟΥΜΠΛΙΚΑ
    οσο κιαν απαγορευονται ολα οπως και το γαμησι
    ε τι να κανουμε μπορει να εχουμε και εξαιρεσεις !!!!!!!!!!!!

    ΜΗΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ?
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ Α ΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΔΕΝ περι αριστερας και δεξιας
    διοτι χεστηκαμε που καθεστε ?
    αλλο προοδος αλλο στασιδι
    αλλο χειραφετηση και συμετοχη κι αλλο βαρβαρικες “δηθεν” και αμπελοφιλοσοφιες

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ δυστυχως καμια προοπτικη αρνητικου χωρου και χρονου
    δεν εχουν παρελθον χειραφετησης πραγματικου (ρεαλιστικου) και αγωνες
    αντιληψης του τι ειναι η γνωση για να μην τρεμεις τον θανατο και να λατρευεις
    τα λειψανα
    λυπη σιγουρα αλλα οχι απολυτο τρομο για να μην τσαντιστεις με τον θανατο
    και να επιφερεις καθαρση

    δεν καταλαβαν οι περισσοτεροι βαρβαροι
    οτι πηραν Η φτιαξαν κονσερβα με ξενα υλικα
    η κονσερβα κονσερβα μενει μεχρι να μαθεις να φτιαχνεις φαι “ΟΙΚΟΥ”

    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΛΟΙ ?
    ΑΡΑ ΑΣ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑς ΣΥΓΧΑΙΡΩ

    …. γιατι ποτε δεν ηταν ποιητες το χωμα που πατουν να προσκυνουνε ….

    ο μονος λαος στον πλανητη που ασυνειδητα τραγουδησε τετοιους
    υμνους στην υπαρξη και στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ
    και ο ελληνικος κοσμο-πολιτισμος
    ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ
    η θα ζουμε και μεις με κονσερβες?

    ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΟΜΙΖΩ
    συμβαλομαστε με τις συνθηκες και συνεχιζουμε το ψαξιμο (ερευνα)

    ΔΙΟΤΙ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ
    ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑ
    στην γη μαλλον τραγωδια

  46. ξεχασα να γραψω επισης οτι ολοι οι πολιτισμοι
    και ακομα περισσοτερο ο δικος μας λογοκρινουν
    οι ναοι χωρις αισθητικη και χαρη χωρις κιτς και ταματα
    οι περισοτεροι με ακομα και απαγορευση εικονας
    και οι αποθηκες γεματες απο κρυμενα γαμισια ολων των πολιτισμων
    και ποια δεν θα μπορουσε να ζησει αν ηταν ελαστικη- ος
    στην κλασσικη αθηνα
    αν δεν μπορουσε θα ηταν μαλλον απο δυσεντερια
    οχι απο ελειψη ελευθεριας και αρχων
    και στην τελικη
    ποιος απο τα κοριτσια εδω
    και τ αγορια θελει να πα να κανει τον εχετλαιο ?
    εδω μας απαγορευσαν και τους μυθους
    λεγοντας οτι ειναι παραμυθια
    αλλα χωρις το “ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ” το συμβολικο
    και την αληθινη ελλειψη λογοκρισιας και ανοητης προπαγανδας
    περι ποιας προοδου ομιλουμε και ποιας επιστημης
    ναναι καλα η σαπφω η λαιδα και η ξανθιπη
    διοτι
    η σε χαρεμια θαμασταν η στο χωμα η στις φυλακες !

  47. χωρις κωδικοποιηση του φαντασιακου δεν εχουμε τιποτα
    μονο ζωωδες κενο
    οπως χωρις αλφαβητο ( φοινικες ειναι της βιβλου με τον νωε και τον αβρααμ)
    οι αρχαιολογοι ξερουν την φοινικη ως επαρχια των ασσυροβαβυλωνιων και των περσων
    που οι ελληνες λεγαν φοινικη) δεν εδωσε τιποτα στον πολιτισμο
    αλωστε στα “φοινικια” γραφεται Π Λ Τ Σ
    και ειστε σιγουροι οτι το πλτς ειναι πολιτισμος και οχι παπαρες λαγνες τ-αλανιαρες
    στιβαρες ??
    φαντασθειτε να μην ειχαμε το ελληνικο αλφαβητο
    και να δω τι θα θελαμε το ιντερνετ
    μονο φαξ για να στελνουμε κινουμενα σχεδια
    ετσι λοιπον με τις γυναικες

  48. και σιγα μην βγηκε στην αρχαια ελλαδα κανενας ζωντανος απο βιασμο που δεν του αρεσε
    γυναικα Η αντρας
    ΚΟΒΑΝΕ λαρυγγια ολοι
    εκτος βεβαια απ τους μυθους των θεων
    γενικως αυτοι ειναι αθανατοι
    και κομματια να τους κοψεις
    ερχεται η συντεχνια των υπολοιπων θεων
    και τους κολλαει απ την αρχη