in Σχετικά με τη Σχολή

αυτοί που μπορούν, φοβούνται· αυτοί που θέλουν, δεν φοβούνται αλλά δεν μπορούν

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΩ τον τραχανά που είναι απλωμένος πάνω στο γραφείο και εκθέτω κάποιες σκέψεις για τις δημοσκοπήσεις θέτοντας και απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα. Μήπως ο κόσμος δουλεύει τις εταιρείες που κάνουν τις δημοσκοπήσεις; Μήπως η μέθοδος των εταιρειών είναι ακατάλληλη να εντοπίσει τις διαθέσεις των ψηφοφόρων; Μήπως τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πειραγμένα, συνειδητά αλλοιωμένα; Μήπως τα αποτελέσματα είναι κοντά στην πραγματικότητα αλλά δεν θέλω να το παραδεχτώ; 

ΘΑ βάλω τις σκέψεις μου σε κάποια τάξη. Αυτοί που μπορούν να αποκρούσουν την καπιταλιστική επίθεση (‘να καταργήσουν τα μνημόνια’) είναι μόνο το βιομηχανικό προλεταριάτο αλλά δεν το κάνει γιατί φοβάται (μη χάσει μεροκάματα, μην απολυθεί)  – εάν δεν φοβόταν, θα το έκανε. Ως ένα από τα λιγότερο πληττόμενα κοινωνικά στρώματα, ενώ δεν τα θέλει τα μνημόνια, σε γενικές γραμμές αδιαφορεί. Είμαι βέβαιος ότι το 98% του βιομηχανικού προλεταριάτου ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που  έγραψε ιστορία. Όλα τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από την ανηλεή καπιταλιστική επίθεση, τα ανήκοντα στην εργατική  και την μικρομεσοαστική τάξη, ενώ δεν θέλουν να χάσουν χρήματα και διακαιώματα και ελευθερίες (μνημόνια) είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να τα αποτρέψουν, να αποκρούσουν την καπιταλιστική επίθεση – εάν μπορούσαν θα το έκαναν· προσπάθησαν αλλά απέτυχαν, έφαγαν τα μούτρα τους.  Όσο περνάει ο χρόνος και τα αποτελέσματα της επίθεσης είναι ορατά και αισθητά, τόσο η ένταση και η σφοδρότητα της απροθυμίας αυξάνει, με συνέπεια να φοβούνται όλο και λιγότερο, να μην φοβούνται σχεδόν καθόλου, σε σύγκριση με το βιομηχανικό προλεταριάτο. Γνωρίζουμε ότι το 65% του πληθυσμού είναι μισθωτοί της εκτέλεσης αλλά ένα 15-20% θέλουν τα μνημόνια – κυρίως κρατικοί και δημόσιοι υπάλληλοι (όχι όλοι ασφαλώς) και μισθωτοί σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις· το υπόλοιπο 45-50% σφοδρώς, σφοδρότατα δεν θέλει τα μνημόνια. Το 30% του πληθυσμού είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και η μικρομεσοαστική τάξη· από αυτούς το 15-20% δεν θέλουν με σφοδρότητα τα μνημόνια. Συνολικά, αυτοί που δεν θέλουν σφοδρά τα μνημόνια είναι το 60-70% του πληθυσμού, των ψηφοφόρων έστω – ο βαθμός της  θέλησης και της αποφασιστικότητας ποικίλει. Το δε 30-40% τα θέλουν διακαώς.

ΑΥΤΟ  ακριβώς έδειξε και το δημοψήφισμα! Το δε 61,5% του ΟΧΙ θα ήταν πάνω από 65% εάν το ΚΚΕ σήκωνε το κεφάλι του και σταματούσε να γλείφει τον μπούτσον του – από τα ίδια του τα χύσια θα πνιγεί μια μέρα. Τι παρατηρούμε τώρα στις δημοσκοπήσεις; Παρατηρούμε ότι μόνο το πολύ 20% δεν θέλει τα μνημόνια και τα μέτρα (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα), ενώ πάνω από το 76%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ή με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις,  θέλουν μνημόνια και μέτρα- περικοπές μισθών και συντάξεων και νέους φόρους. Να εικάσουμε ότι νομίζουν πως δεν θα εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο και ότι δεν θα υπερψηφιστούν νέοι νόμοι; Ότι το αγνοούν; Δε νομίζω! Να εικάσουμε ότι η σφοδρότητα της θέλησής του και της αποφασιστικότητάς τους αμβλύνθηκε, μειώθηκε; Δε νομίζω. Να εικάσουμε ότι έχουν πειστεί πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή; Δε νομίζω. Διότι κι ακόμα θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είναι τόσος ο θυμός τους που δεν τους ενδιαφέρει εάν υπάρχει εναλλακτική λύση ή όχι. Αυτό που θέλουν είναι να εκφράσουν την θέλησή τους αφού δεν μπορούν να καταργήσουν μνημόνια και νόμους.

ΘΑ μου πείτε ότι ψηφίζουμε για σχηματισμό κυβέρνησης. Ναι, αλλά αυτή η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα και το γνωρίζουν. Να ψηφίσουν για σχηματισμό κυβέρνησης αυτοί που θέλουν μνημόνια και μέτρα το καταλαβαίνω. Αλλά να ψηφίσουν κόμματα που θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο και θα υπερψηφίσει νέους νόμους που θα αυξήσουν την λιτότητα δεν το καταλαβαίνω. Το ότι κάποιοι που ψήφισαν ΟΧΙ θα ψηφίσουν κόμματα μνημονιακά το θεωρώ βέβαιο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως εάν θα είναι λίγοι ή πολλοί. Να ψηφίσουν κόμματα μνημονιακά το μισό του 61, 5 (για να μη πω 65%) το θεωρώ απίθανο. Να συγκεντρώσουν συνολικά 78% το θεωρώ παντελώς απίθανο, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση (ΝΔ. 31, ΣΥΡΙΖΑ. 31, ΠαΣοΚ, 5, Ποτάμι, 5, ΑΝΕΛΛ. 2,  Λεβέντης 4).

ΚΑΤΙ λοιπόν δεν πάει καλά. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι. Θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι θα είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα εάν αυτό το 78% το περιορίσουμε στο 58-60%. Σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ δεν θα περάσει το 30% (ή ελάχιστα), ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί μεταξύ του 17-23% και το υπόλοιπο 8-10% να το μοιραστούν ΠαΣοΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛΛ και Λεβέντης. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της, και το ΚΚΕ, ενώ η Λαϊκή Ενότητα θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5% (εγώ λέω ότι θα αγγίξει το 10%), ενώ κοντά στο 3% μπορεί να βρεθεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΣΤΑ  ερωτήματα που έθεσα στην αρχή του σημειώματος απαντώ καταφατικά. Ναι, ο κόσμος κάνει πλάκα και δουλεύει ψιλό γαζί τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων. Ναι, η μέθοδος τους (τηλέφωνα σε σταθερά μόνο)  αφήνει έξω τη νεολαία και όχι μόνο. Ναι, είναι ικανοί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Κατά συνέπεια, οι ενστάσεις μου δεν οφείλονται  μάλλον στο ότι δεν θέλω να παραδεχτώ τα αποτελέσματά τους.

ΣΕ λίγες μέρες όλες οι αμφιβολίες, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις θα αρθούν: θα αφήσουμε την κινούμενη άμμο των βάσιμων εικασιών και των εύλογων υποθέσεων  και θα εισέλθουμε στο στέρεο έδαφος της βεβαιότητας. Με μια νέα βεβαιότητα μπροστά στα μάτια μας θα μπορέσουμε να σκεφτούμε διαφορετικά.

 

 

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Αυτοί που εκφράζονται ανοικτά με το ευρώ πάση θυσία ΝΔ,Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ με το ζόρι θα πάρουν 30% συνολικά.
    Αυτοί που θέλουν έξοδο από ευρώ ανοιχτά χα, Λαε, ανταρσυα θα πάρουν μαζί 15%. Αυτά τα νούμερα, αυτοί δηλαδή που είναι σίγουροι για το τι θέλουν είναι σταθεροί εδώ και χρόνια.
    Όλα τα αλλά είναι ρευστά, αλλά και χωρις ιδιαίτερη σημασία γιατί στο τέλος απορροφουνται από την πλειοψηφία (30%).
    Το ΚΚΕ δεν το βάζω στο β μπλοκ καθώς μας τα γύρισε και λέει τώρα ότι η έξοδος από ευρώ δεν μας συμφέρει….
    Αλλά σε οποίον δεν αρέσει αυτή η αναγωγή ας βάλει το ΚΚΕ στη θέση του Λαε και δεν αλλάζουν πολλά…

    Ο Σύριζα ακόμη πείθει αρκετούς ότι μπορεί να αλλάξει κάτι οπότε θα βγει άνετα πρώτος, με Μεϊμαράκη απέναντι και Αλέφαντο να είχε αρχηγό θα κέρδιζε.
    Τώρα το εάν τα νούμερα δεν βγάζουν νόημα, θα βγάλουν τη Δευτέρα. Όταν θα τα μετρήσουμε σε ψήφους και όχι σε ποσοστά. Και λαμβάνοντας υπόψιν την αποχή σε σχέση με Ιανουαρίο και δημοψήφισμα θα βγει καλό συμπέρασμα πιστεύω.

  2. Έχει δίκιο ο PapaChango ότι τα νούμερα καλύτερο θα ήταν να τα μετρήσουμε σε απόλυτους αριθμούς ψήφων και όχι σε ποσοστά. (Θυμίζω ότι το Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 2,2 εκατ. ψήφους, έναντι 1,7 εκατ. ψήφων της Ν.Δ.) Εκτιμώ ότι, αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα πάρει πάνω από 1,5 εκατ. ψήφους, πράγμα που -αν επαληθευτεί- θα σημαίνει ότι δε θα τον έχει ψηφίσει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του. Αν το δούμε από αυτή τη σκοπιά, θα πρόκειται για μια μίνι εκλογική κατάρρευση. Θα εκφραστεί αυτή η κατάρρευση και σε ποσοστά; Πολύ αμφιβάλλω. Δε βλέπω δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει από το 36% στο 24%. Η αυξημένη αποχή θα δείξει ένα πλασματικά υψηλό ποσοστό για όλα τα κόμματα, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει στα μαλακά. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, αλλιώς ακούγεται να πέσεις στο 1,5 εκατ. ψήφους και να παίρνεις 24% και αλλιώς (τελείως αλλιώς!) το να πέσεις στο 1,5 εκατ. ψήφους και να παίρνεις 28,29, ή και 30%.

    Μονάχα σε ένα σημείο διαφωνώ με τον PapaChango: Η Χ.Α., αν και “αντιμνημονιακή” τάχατες, δεν είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Το εδήλωσε με πάσα σαφήνεια ο αρχηγός της. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η Χ.Α. δεν τάχτηκε υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Από την άλλη μεριά, η κοινωνική βάση της Χ.Α. είναι μοιρασμένη. Η ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος δείχνει ότι οι μισοί περίπου ψήφισαν ΟΧΙ, ενώ οι άλλοι μισοί ψήφισαν ΝΑΙ.

  3. Φιλίστωρ αυτό για την ΧΑ δεν το ήξερα αλλά δεν με εκπλήσσει, μάλλον η φυλακή τους μαλάκωσε..
    Όπως και να έχει Κυριακή κοντή γιορτή!