in κοινωνικός πόλεμος

η φυγή του καναδού πρωθυπουργού την εποχή του πολέμου κατά του αόρατου εχθρού

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό φυγαδεύτηκε χτες (προχτές;) από την πρωτεύουσα Οτάβα και κρύβεται μαζί με την οικογένειά του σε μυστικό καταφύγιο. Πότε θα επιστρέψει; Όταν δεν θα φοβάται πια, όταν φύγουν οι 50.000 φορτηγατζήδες που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, διαμαρτυρόμενοι για την ολιγοήμερη καραντίνα που επιβλήθηκε να υποβάλονται, κάθε φορά που θα επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στον Καναδά. Η αιφνίδια φυγή του καναδού πρωθυπουργού με ώθησε να σκεφτώ κάποια πράγματα. Να σκεφτώ – να θέσω ερωτήματα και να αποπειραθώ να διατυπώσω κάποιες απαντήσεις. Η φυγή ήταν μια παρορμητική κίνηση, μια κίνηση πανικού που θεωρήθηκε αναγκαία εξ αιτίας της απειλής και του κινδύνου για τη ζωή του και των άλλων μελών της οικογένειας; Ποια άλλη εναλλακτική λύση υπήρχε; Οι σύμβουλοί του δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες που θα έχει στην πολιτική του σταδιοδρομία η εικόνα ενός δειλού ηγέτη που φυγαδεύεται και κρύβεται σε μυστικό καταφύγιο; Θα φυγαδευόταν, εάν διαμαρτύρονταν δημόσιοι υπάλληλοι; Εάν όχι, και μάλλον όχι, ποια είναι η ιδιαιτερότητα των οδηγών των φορτηγών;  Θα υποστηρίξω, μεταξύ των άλλων,  ότι δεν φοβήθηκαν για τη ζωή του –  κάτι άλλο φοβήθηκαν. Και δεν ήταν μόνο ένα.

ΕΦ΄ όσον προκρίθηκε η φυγή, αποκλείστηκε η πάλη, η σύγκρουση. Τι θα μπορούσε να γίνει, εάν προκρινόταν η σύγκρουση; Θα έσπευδε στρατός και αστυνομία να φρουρήσουν την πρωθυπουργική κατοικία και να προστατεύσουν τον ίδιο και την οικογένειά του. Δεν προκρίθηκε η πολιτική της σύγκρουσης αλλά της φυγής και της προστασίας που παρέχει το μυστικό καταφύγιο. Γιατί; Δεν πρέπει να αναρωτηθούμε; Ασφαλώς και πρέπει.

ΠΟΤΕ, φίλες και φίλοι, ο ισχυρός Κύριος δεν προκρίνει την πολιτική της σύγκρουσης; Όταν γνωρίζει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, της γενίκευσης της σύγκρουσης. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο; Η αποφυγή της σύγκρουσης και η πρόκριση της φυγής αποτελεί σαφή ένδειξη ότι δεν έχουν καμιά αμφιβολία: η κλιμάκωση και η γενίκευση της σύγκρουσης και της κοινωνικής αναταραχής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει πολύ ξερό χορτάρι στο λιβάδι και μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Ποιο είναι αυτό το ξερό χορτάρι; Η έκβαση του πολέμου κατά του αόρατου εχθρού, οι συνέπειες της διαχείρισης της πανδημίας. Η διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων στον Καναδά είναι μια πρώτη ένδειξη της αμφιβολίας του πληθυσμού ως προς την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας. Η αμφιβολία δεν πρόκειται να κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί.

Η αμφιβολία είναι προανάκρουσμα, μια πρώτη ένδειξη ανυπακοής. Αμφι-βάλλω: δεν ξέρω προς τα που να βάλω, προς τα που να προσανατολιστώ, τι να πιστέψω, δεν ξέρω τι να κάνω, ποιο είναι το σωστό. Η αμφιβολία του Υποτελούς είναι ο εφιάλτης του Κυρίου. Ο Κύριος επιχειρεί διαρκώς και με κάθε τρόπο να αποσπάσει την αφοσίωση και την πίστη του Υποτελούς. Δεν το κάνει με τη βία, το κάνει με την πειθώ. Κάποτε. όταν είχε δούλους, το έκανε με τη βία. Όταν η δουλεία άρχισε να παραπαίει, λόγω έλλειψης δούλων αρχικά, ο δεσπότης (αρχική σημασία: ιδιοκτήτης δούλων), ο Κύριος (-πότης) του οίκου (δεσ-,<δεμ-. δόμος) άφησε στην άκρη τη βία και το έριξε στην αγάπη. Μιλάμε για πολλή αγάπη! Μέχρι τότε υπήρχε μια εναλλαγή βίας και πειθούς –  η ρητορική (η πειθώ) είναι θυγατέρα της βίας και του πολέμου. Η βία δεν εγκαταλείφθηκε, απλά απομακρύνθηκε από το κοινωνικό προσκήνιο. Καιροφυλακτεί! Άγρυπνη! Ο επίγειος Κύριος είναι αγαθός και φιλάνθρωπος, είναι πανάγαθος και ελεήμων –  ελεήμων σημαίνει: δεν θα σου κόψει το κεφάλι, εάν αμαρτάνεις, εάν δεν είσαι υπάκουος, θα σε συγχωρέσει, άμα θέλει ας κάνει κι αλλιώς  (δεν υπάρχουν πολλοί δούλοι!). Είναι δίκαιος και στοργικός! Και εγένετο χριστιανισμός, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε!

Η αμφιβολία μεταξύ του πληθυσμού θα ενισχυθεί και θα κλιμακωθεί. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μερικούς μήνες και θα κορυφωθεί όταν οι μόνοι που θα πεθαίνουν θα είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι, όχι μόνο με την τρίτη δόση αλλά και με την τέταρτη και με την πέμπτη. Αυτό που γίνεται σήμερα στο Ισραήλ θα γίνεται σε όλες τις κοινωνίες που ο εμβολιασμός θα φτάσει το 99%! Τις τελευταίες μέρες, εδώ στην Ελλάδα, πεθαίνουν κάθε μέρα πάνω από εκατό (100), χτες 119, και το 20% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ένας στους πέντε. Θα γίνει ένας στους τέσσερις, ένας στους τρεις, ένας στους δύο, μέχρι που θα φτάσουμε στο σημείο η πλειονότητα, ή και όλοι, να είναι πλήρως εμβολιασμένη! Σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζονται αυτοί που πέθαναν ενώ είχαν κάνει τις δύο δόσεις.

ΤΙΘΕΤΑΙ το ερώτημα: θα είχε φύγει ο πρωθυπουργός του Καναδά, εάν διαμαρτύρονταν, λόγου χάριν,  δημόσιοι υπάλληλοι; ‘Οχι, δεν θα  είχε φύγει. Ο λόγος δεν είναι ότι οι φορτηγατζήδες είναι πιο αποφασιστικοί και πιο βίαιοι. Ξέρετε τις συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία που θα είχε η  ακινητοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της όξυνσης και της γενίκευσης πιθανόν της σύγκρουσης,  50.000 φορτηγών; Τα φορτηγά, οι νταλίκες,  μεταφέρουν εμπορεύματα, η κυκλοφορία των φορτηγών είναι ταυτόσημη με την κυκλοφορία του κεφαλαίου, με την κερδοφορία· είναι η βάση της λεγόμενης εφοδιαστικής αλυσίδας, η προϋπόθεση του εφοδιασμού των πόλεων. Ο οποίος εφοδιασμός, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να εμφανίζει δύο σοβαρά προβλήματα. Το ένα είναι εποχιακό –  οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, Το άλλο είναι η φυγή των φορτηγατζήδων. Συνταξιοδοτούνται πολλοί και οι νέοι το αποφεύγουν το επάγγελμα –  λόγω συνθηκών εργασίας και χαμηλών αμοιβών. Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν. Η αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως βλέπουμε πολύ συχνά χιλιάδες φορτηγά για μέρες ακινητοποιημένα στους χιονισμένους αυτοκινητόδρομους. Το δεύτερο πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης –  φορτηγά χωρίς οδηγό, νομίζω πως κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ. Η εφαρμογή αυτή είναι εφικτή και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φορτηγατζής ούτε για δείγμα. Η κοινωνία της αεργίας επεκτείνεται!

“ΟΤΑΝ ο εχθρός μάς καταδιώκει, εμείς φεύγουμε· όταν στρατοπεδεύει, εμείς τον παρενοχλούμε· όταν φεύγει, εμείς τον καταδιώκουμε” –  το έχει γράψει ο Μάο Τσε Τούνγκ, μετά από προσεκτική μελέτη του Σεν Τζου (η Τέχνη του Πολέμου). Η φυγή του καναδού πρωθυπουργού σε μυστικό καταφύγιο, είναι μια σαφής, νομίζω, ένδειξη, της  ανησυχίας του πολιτικού προσωπικού και των συμβούλων του καπιταλιστή ήρωα Κυρίου. Γιατί το ξερό χορτάρι δεν είναι μόνο οι συνέπειες της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και άλλα δεινά που μας ταλαιπωρούν και θα μας ταλαιπωρήσουν ακόμα περισσότερο στο άμεσο προσεχές μέλλον –  είναι η ανεργία, η ανέχεια, η ακρίβεια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες (όποια κι αν είναι η προέλευσή τους), η κατάσταση της υγείας, τόσο της σωματικής όσο, ιδίως, και της ψυχικής. Υπάρχει μια γενικευμένη κατήφεια, βλοσυρότητα, δυσαρέσκεια, απόγνωση, απελπισία. Το πώς θα μετεξελιχθεί αυτή η κατήφεια σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προδιαγράψουμε. Οι κατευθύνσεις όμως είναι δύο, όπως ήταν πάντα: ενίσχυση της ζωής ή καταστροφή της;

ΑΥΡΙΟ: αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ταχύτητα και πολιτική των οδών διαφυγής.

Σχολιάστε ελεύθερα!