in 21ος αιώνας

θα σκοτωθεί, θα συλληφθεί ή θα φυγαδευθεί ο Ζελένσκι; (η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και εξαθλίωση της Ευρώπης)

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΔΕΝ μπορούμε να γνωρίζουμε τι από τα τρία θα γίνει· δεσμεύομαι να προβλέψω ότι θα φυγαδευθεί, θα διαφύγει κάπου στη Δύση, εάν είναι ακόμα στο Κίεβο. Μπορεί να κάνω και λάθος, θα δούμε. Υπάρχει κι ένα τέταρτο ενδεχόμενο: να διώξουν οι αντιστεκόμενοι Ουκρανοί τον ρωσικό στρατό και να παραμείνει στη θέση του, ήρωας θριαμβευτής. Αυτό το ενδεχόμενο, εγώ προσωπικά, το αποκλείω. Ο ρωσικός στρατός επελαύνει, καταστρέφει ολοσχερώς την πολεμική μηχανή του ουκρανικού κράτους (στρατιωτικά αεροδρόμια και στρατόπεδα), ελέγχει δύο, και θα ελέγξει κι όλα τα άλλα, πυρηνικά εργοστάσια, καταλαμβάνει τη μία πόλη μετά την άλλη και σε λίγες μέρες θα μπει και μέσα στο Κίεβο. Οι κάτοικοι της Ουκρανίας εγκαταλείπουν την χώρα, οι άνδρες δεν έχουν να πιουν μπύρα, όπως λέγεται, γιατί έχουν κάνει όλα τα μπουκάλια βόμβες μολότωφ, με τα οποία θα καταστρέψουν τα τανκς του ρώσικου στρατού. Ο Ζελένσκι καθημερινά παροτρύνει τους εναπομείναντες Ουκρανούς να συνεχίσουν την αντίσταση και τους διαβεβαιώνει ότι θα νικήσουν και θα διώξουν τον ρωσικό στρατό. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί αυτή η αυτοκαταστροφή; Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ή έχει αυταπάτες ή είναι μαριονέτα.

ΘΑ μπορούσε, φίλες και φίλοι, να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος, θα μπορούσε να αποτραπεί αυτή η πολύμορφη καταστροφή, η ταλαιπωρία και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, ο θάνατος και οι τραυματισμοί; Θα μπορούσε. Ο πόλεμος δεν είναι φυσικό φαινόμενο: κάποιοι αποφασίζουν, εάν θα γίνει ή όχι. Ο Ζελένσκι και η ηγετική ομάδα που εκπροσωπεί επιμένουν από το 1919 να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ αλλά του λένε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ. Δεν γνώριζαν ότι αυτή η επιλογή δεν θα γινόταν αποδεκτή από τη Ρωσία; Ασφαλώς και το γνώριζαν. Γιατί επέμεναν όμως; Γιατί συνεχίζουν να επιμένουν; Μέχρι πότε; Μήπως θέλουν να παραταθεί ο πόλεμος όσο γίνεται περισσότερο; Μήπως θέλουν η καταστροφή να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη; Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ  δεν γνώριζαν ότι η ένταξη της Ουκρανίας δεν θα γινόταν αποδεκτή από τη Ρωσία; Ασφαλώς και το γνώριζαν. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι, εάν ο Ζελένσκι και οι γύρω του επέμενε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία δεν είχε  άλλη επιλογή από την καταστροφή της πολεμικής μηχανής του ουκρανικού κράτους, αφού τη μηχανή αυτή θα υπαγόταν στον έλεγχο των νατοϊκών δυνάμεων. Θανάσιμος κίνδυνος για τη Ρωσία. Κι ένα θανάσιμο κίνδυνο τον αντιμετωπίζεις μόνο εάν είσαι αδίστακτος, αμείλικτος, ανηλεής, τον αντιμετωπίζεις με πυγμή και αποφασιστικότητα. Έτσι είναι ο πόλεμος –  εάν ήταν διαφορετικά, δεν θα τον έλεγαν πόλεμο αλλά γαλακτομπούρεκο.

ΟΙ ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γνώριζαν για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, διότι αυτές εξανάγκασαν τη Ρωσία να επέμβει και να καταστρέψει. Πρόκειται περί αλλαγής σχεδίου. Αφού απέτυχε το  σχέδιο του Μπρεζίνσκι να ενταχθεί η Ρωσία στην ΕΕ, να  διαλυθεί η Ρωσία και να κατακτηθεί με αυτό τον τρόπο (και όχι στρατιωτικά) η αχανής και με τεράστιο φυσικό πλούτο Σιβηρία, που ήταν και ο βασικός σκοπός, ανασύρθηκε το εναλλακτικό σχέδιο: η καταστροφή της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας. Μόνο που η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και εξαθλίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς την διακοπή των οικονομικών σχέσεων της ΕΕ και της Ρωσίας.

ΠΟΙΑ είναι η κομβική οικονομική σχέση μεταξύ αυτών των δύο; Η ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες που εισάγει καθημερινά η Ευρώπη από τη Ρωσία είναι τεράστιες, χωρίς αυτές σταματά η παραγωγή, σταματά η οικονομική και κοινωνική ζωή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ας κάνω μια μικρή παρέκβαση. Γιατί δεν συμμετέχει το ΝΑΤΟ στην αντίσταση των Ουκρανών; Για δύο λόγους. Ξέρει ότι θα ηττηθεί –  ξέρει πολύ καλά ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα πολεμήσει με τα σαράβαλα, που τα είχε για ανακύκλωση αλλά τώρα τα αξιοποιεί, με αυτά τα σαράβαλα που επελαύνει ακάθεκτος, αλλά θα πολεμήσει με τα υπερσύγχρονα όπλα που έχει στα μετόπισθεν. Και δεύτερον, δεν παίρνει το ok από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Διότι  γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την πρώτη πτήση πολεμικού νατοϊκού αεροσκάφους, οι στρόφιγγες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα κλείσουν. Το τι θα γίνει μετά είμαι βέβαιος ότι το φαντάζεστε: εξαθλίωση, τέτοια εξαθλίωση που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν να ζήσουν από την εποχής της πανώλης, τον 14ο αιώνα.

ΠΡΙΝ συνεχίσω θα ήθελα να κάνω μια σύντομη παρέκβαση για την εξάρτηση. Κάθε οικονομική σχέση, κάθε σχέση, κάθε ανταλλαγή έχει δύο πλευρές; την εξάρτηση και τη συνεργασία. Δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη. Είμαι εξαρτημένος από το σούπερ μάρκερ, πάω και ψωνίζω για να ζήσω αλλά καταναλώνοντας συνεχίζεται η παραγωγή, η εργασία, η συνεργασία. Οι ερωτευμένοι είναι εξαρτημένοι μεταξύ τους και γαμάνε –  εάν δεν είμαι εξαρτημένος, θα τον παίξω. Εάν σταματήσει η ανταλλαγή, εάν εξαλειφθεί η εξάρτηση, εξαλείφεται η συνεργασία, η ίδια η ζωή.

Η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Είναι επιθυμητό; Ούτε εφικτό είναι ούτε επιθυμητό. Κι ας πούμε ότι τα καταφέρνει και  απεξαρτάται ενεργειακά. Πόσος χρόνος, πόσα χρόνια απαιτούνται; Πολλά. Με ποιον τρόπο θα γίνει; Με πυρηνικά εργοστάσια; Πολύ επικίνδυνο. Με την αιολική και ηλιακή ενέργεια; Αστειότητες. Μα γιατί να μην προμηθευθεί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που χρειάζεται από αλλού; Από πού; Από τις ΗΠΑ! Άλλη φαιδρότητα. Φαιδρότητα διότι οι ποσότητες που μπορεί να διαθέσει στην Ευρώπη δεν αρκούν για να καλύψουν της ανάγκες της. Φαιδρότητα διότι η τιμή τους θα είναι τριπλάσια τουλάχιστον από αυτές του ρώσικου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΟΙ ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις τους ζουν ένα δράμα αυτές τις μέρες: το δράμα ενός διλήμματος που η αντιμετώπισή του θα κρίνει την ευημερία ή την εξαθλίωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Εάν συνεχίσουν να είναι τσιράκια των ΗΠΑ, εάν προκρίνουν την διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, η οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και εξαθλίωση θα είναι κάτι περισσότερη από βέβαιη.  Εάν σηκώσουν το ανάστημά τους, εάν εφαρμόσουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τη Ρωσία για την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και συνεχίσουν τις οικονομικές και άλλες σχέσεις με τη Ρωσία, θα αποφευχθεί η οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και εξαθλίωση.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως επιλέγουν να είναι άβουλοι, πρόθυμοι, υπάκουοι των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, έρχονται μαύρες μέρες για όλους και για όλες μας. Ακρίβεια, ένδεια, ανεργία, απελπισία, φτώχεια και επιδημίες. Εκείνο που δεν μπορώ να κατανοήσω, έχω πάρει δουλειά για το σπίτι, γίνονται έρευνες, είναι το εξής εφιαλτικό ενδεχόμενο: να μην είναι άβουλα τσιράκια αλλά να είναι επιλογή τους η οικονομική και κοινωνική κατάπτωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

ΜΑ γιατί να θέλουν κάτι τέτοιο; Θα το εξετάσουμε ένα άλλο πρωινό. Συμπυκνώνω όμως την επιχειρηματολογία του σε δύο λέξεις:

προληπτική αντεπανάσταση

Αύριο το πρωί. Μα την Παναγία.

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Τωρα υποκλινομαι. Διπλοβελονια το δουλευεις το εργοχειρο!

  2. τι να κάνω ρε Πάμπλο;! το βλέπω από δω, το βλέπω απο κει, σκέφτομαι αυτό, σκέφτομαι το άλλο, το ξαναβλέπω, το ξανασκέφτομαι, τελειωμό δεν έχει.

  3. ο ζελενσκυ ειναι συνειδητοποιημενος ναζιστης, οσοι υποστηριζουν την ουκρανια ειναι φιλοναζιστες η ακομα χειροτερα ειρηνιστες, η ευρωπη ηταν τελειωμενη ηδη απο το 1940,οποτε η μαχη ειναι μεταξυ ηπα και ρωσιας.η ελλαδα ειδικοτερα ειναι πεθαμενη στην κυριολεξια,μονο με θαυμα θα διατηρησουμε καποια εστω και τυπικη ανεξαρτησια απο την τουρκια,εννοειται η μονη δυναμη που μπορει και ενδεχομενως να θελει να μας υποστηριξει ειναι η ρωσια,κανεις αλλος///

  4. Το πιο πιθανό είναι να τον φυγαδεύσουν. Αν τους πάθει κάτι, τι παράδειγμα θα δώσουν στους επόμενους.