in Αριστοφάνης

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (μετάφραση)

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Τι να πω! Αν ήταν να πάνε να γλεντήσουν και να χορέψουν σε κάνα πανηγύρι ή σε κάνα ρεμπετάδικο, θα τσακιζόντουσαν να πάνε. Αν τις καλούσες σε πάρτι με ούζα και τρελίτσες, σα παλαβές θα τρέχανε, με τα τέσσερα, η μια πάνω στην άλλη. Τι να πω, τι να πω! Τον πούτσο και το γαμήσι έχουν στο μυαλό τους, τίποτα άλλο.   Πού στο διάολο είναι τώρα και δεν φαίνεται καμιά τους; Α, να, φάνηκε μια, [5] μία και μοναδική – η γειτόνισσά μου! Γεια σου, Κλεονίκη!

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Γειά σου και χαρά σου, Λυσιστράτη μου. Πολύ αναστατωμένη σε βλέπω – τι τρέχει;  Χαλάρωσε, κοπέλλα μου, χαλάρωσε, τι χολοσκάς;  Κατσουφιάζεις και ασχημαίνεις, το ξέρεις;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Στεναχώριες, Κλεονίκη, στεναχώριες. Έχει ραγίσει η καρδιά μου, χίλια κομμάτια έχει γίνει. Τα ‘χω πάρει στο κρανίο με [10]μας τις γυναίκες. Παινευόμαστε πως κάνουμε τους άντρες μας ό,τι θέλουμε αλλά. . .  . .

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Τους κάνουμε –  δεν τους κάνουμε; .

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Τι να το κάνω, βρε Κλεονίκη; Τις είπα να μαζευτούμε όλες εδώ πέρα να συζητήσουμε για ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό κι αυτές κοιμούνται, καμιά τους δεν ήρθε.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

[15]Θα έρθουν, καλή μου, θα έρθουν, μην ανησυχείς. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να βγει μια γυναίκα από το σπίτι, δεν το ξέρεις; Η μια να φροντίσει τον άντρα της, η άλλη να ξυπνήσει τον δούλο τους, η άλλη να βάλει το παιδί να κοιμηθεί, η παράλλη να το λούσει, η άλλη να το ταΐσει.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Ναι, εντάξει, αλλά αυτές οι δουλειές δεν είναι τίποτα [20]μπροστά σ’  αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Ανησυχώ,  καλή μου Λυσιστράτη –  τι τρέχει; Τι συμβαίνει και ζήτησες να μαζευτούμε εδώ πέρα;  Τόσο σπουδαίο πράγμα είναι;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Μεγάλο.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Μη μου πεις! Μήπως είναι και χοντρό;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Χοντρό, πολύ χοντρό!

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Δεν το πιστεύω! Και πώς δεν σκοτωθήκαμε να ρθούμε;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Πολύ θα το ήθελες αλλά δεν είναι  αυτό που νομίζεις. Αν [25] ήταν για την πούτσα, όλες εδώ θα ήμασταν τώρα μαζεμένες. Είναι ένα ζήτημα που μου ρθε τις προάλλες στο μυαλό και μ’ απασχολεί πολύ. Σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι και δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Κλεονίκη, είναι πολύ λεπτό ζήτημα.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Κι από τη πολλή τη σκέψη θα έχει γίνει ακόμα πιο λεπτό.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Ναι, πάρα πολύ λεπτό. Εμείς οι γυναίκες θα σώσουμε την Ελλάδα, κανένας άλλος.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Θα σώσουν οι γυναίκες την Ελλάδα! Δε νομίζω. Λες να [30]είμαστε τόσο σπουδαίες και δε το ξέρω;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Ήρθε η ώρα να πάρουμε το τιμόνι του κράτους στα χέρια μας. Αν δεν το πάρουμε, Πελοποννήσιος ζωντανός δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένας.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Από το στόμα σου και στου θεού τ΄ αφτί.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

[35]Δε θα μείνει ούτε ένας Βοιωτός ζωντανός πάνω στη γη.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Μόνο τα χέλια της Κωπαΐδας να ζήσουν. Μόνο τα χέλια!  Τέτοιο μεζεδάκι για τσίπουρο δεν υπάρχει άλλο. Δεν υπάρχει! Στα κάρβουνα, όχι τηγάνι, ποτέ τηγάνι.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Για την Αθήνα δε θέλω να βάλω τίποτα κακό στο στόμα μου.  Το ξέρεις και το σκέφτεσαι, εσύ η ίδια. Εάν μαζευτούμε εδώ πέρα όλες οι γυναίκες, από όλα τα μέρη, κι από την [40]Πελοπόννησο κι από τη Βοιωτία, κι εμείς εδώ μαζί οι Αθηναίες, μόνο έτσι κι όλες μαζί, θα σώσουμε την Ελλάδα.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Βρε Λυσιστράτη, εμάς το μόνο που μας απασχολεί είναι ποιο σκουλαρίκι μας πάει, ποιο στριγκάκι και ποιο νεκλιζέ θα φορέσουμε το βράδυ και ποια ψηλοτάκουνα θα αγοράσουμε. Τι σπουδαίο και το ξεχωριστό θα μπορούσαμε [45]να κάνουμε; Δε σε καταλαβαίνω.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Αυτά θα μας σώσουν, Κλεονίκη, αυτά θα μας σώσουν! Τα αρώματα και τα βαψίματα θα μας σώσουν, τα στριγκάκια και οι ζαρτιέρες θα μας σώσουν, οι κοντές φουστίτσες και τα ψηλοτάκουνα.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Δεν καταλαβαίνω! Πώς θα μας σώσουν;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

[50]Αυτά θα σταματήσουν τους άντρες να πολεμάνε μεταξύ τους . . .

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Πάω να φορέσω στριγκάκι και διαφανές νεγκλιζέ. Μαύρο.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

και να κρατάνε όπλα. . .

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Πάω να βάλω ζαρτιέρες και κοντή φουστίτσα.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

και να σκοτώνει ο ένας τον άλλον.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Τρέχω ν’  αγοράσω γόβες στιλέτο.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ήταν όλες μαζεμένες εδώ πέρα τώρα;

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

[55]Αν θα ‘πρεπε, λέει! Με τα χίλια, πετώντας  έπρεπε να έρθουν.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Αλλά έτσι είναι αυτές οι Αθηναίες! Το βλέπεις – δεν το βλέπεις;  Χαλαρά, με το πάσο τους, στο μουνί τους τα γράφουν όλα. Και μετά που θα είναι αργά, έχουν το θράσος και διαμαρτύρονται. Μήπως οι άλλες που μένουν πιο μακριά είναι καλύτερες; Βλέπεις καμιά γυναίκα από τη Σαλαμίνα;

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

[60]Αυτές,  Λυσιστράτη, έχουν πέσει τώρα με τα μούτρα  στο πρωινό γαμήσι.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Οι πρώτες γυναίκες που περίμενα να έρθουν ήταν αυτές από το Μενίδι – σα τρελοί κάνουν για πόλεμο οι Μενιδιώτες. Κρίμα, δεν βλέπω να έρχεται καμιά.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Θα σηκώνουν τα πόδια τους τέτοια ώρα. Λυσιστράτη, βλέπω [65]μερικές να έρχονται!

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Έρχονται κι άλλες από κει!

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Πω πω, τι βρόμα είναι αυτή!; Από που έρχονται αυτές;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Απ’ τον Πειραιά, Κλεονίκη, γυναίκες ψαράδων είναι.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Καλά λες; Ψάρια θα καθάριζαν πρωί πρωί

ΜΥΡΡΙΝΗ

Αργήσαμε πολύ, Λυσιστράτη; Τι λες; Γιατί δε μιλάς;

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

[70]Μυρρίνη, δε θα σου πω μπράβο που άργησες. Μας πιέζουν τα γεγονότα  και πρέπει να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις. Δεν το καταλαβαίνεις όμως.

ΜΥΡΡΙΝΗ

Έψαχνα μες στο σκοτάδι να βρω το κιλοτάκι μου και δεν το έβρισκα.  Άμα επείγει τόσο πολύ αυτό που θέλεις να μας πεις, πες το σε μάς, όσες και να ‘μαστε εδώ.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

[75]Ας περιμένουμε να έρθουν και οι γυναίκες από την Πελοπόννησο και τη Βοιωτία

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Μιλάς πολύ σωστά. Α, η Λαμπιτώ! Καλώς ήρθες, καλή μου Λαμπιτώ! Τι όμορφη που είσαι, γλυκειά μου!  Λαμπιτώ, λάμπεις! Ροδοκόκκινα μαγουλάκια, το δέρμα σου τσίτα, μπούτια και κωλομέρια σα μάρμαρο σφιχτά. Τριζάτη! Είμαι [80]βέβαιη πως δεν  υπάρχει πούτσα που να μην μπορείς να την κάνεις καλά.

ΛΑΜΠΙΤΩ

Έτσι νομίζω κι εγώ, Λυσιστράτη. Γυμνάζομαι όμως! Πηδάω ψηλά και χτυπάω τα κωλομέρια μου με τη φτέρνα. Αλήθεια λέω, δε σου κάνω πλάκα.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Πω πω και το βυζάκι σου είναι το κάτι άλλο. Κοίτα, Λυσιστράτη! Χωράει στη χούφτα μου.

ΛΑΜΠΙΤΩ

Εγώ λέω να μου κάνετε τη χάρη και να κόψτε το χούφτωμα.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

[85]Αυτή εδώ η κοπελλιά από πού είναι;

ΛΑΜΠΙΤΩ

Πλουσιοκόριτσο από τη Βοιωτία.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Από τη Βοιωτία! Κάνουν καλό γαμήσι οι γυναίκες εκεί πέρα στη Βοιωτία, έτσι λένε.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Κάνουν αποτρίχωση και στο μουνί τους. Δεν αφήνουν τρίχα για τρίχα.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Κι αυτό το κορίτσι;

ΛΑΜΠΙΤΩ

[90]Απ΄την Κόρινθο, πλουσιοκόριτσο κι αυτή.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Πλουσιοκόριτσο δε λες τίποτα. Κοίτα στήθη, κοίτα μπούτια, κοίτα κωλομέρια.

{συνεχίζεται}

Σχολιάστε ελεύθερα!