in κοινωνικός πόλεμος

κατάργηση στρατιωτικής θητείας > (υποχρεωτική) εθνική κοινωνική θητεία για όλους και όλες

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΜΙΑ από τις προτάσεις του υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη είναι η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και η αντικατάστασή της με την εθνική κοινωνική θητεία για όλους και όλες, η οποία ασφαλώς και θα είναι υποχρεωτική, όπως είναι και η στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η εθνική κοινωνική θητεία δεν είναι τίποτα άλλο από τη γενίκευση της εφαρμογής της εναλλακτική κοινωνικής θητείας, η οποία είναι “υποχρεω­τική προσφορά υπηρεσίας εκτός των ενόπλων δυνάμεων από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας” (Κωνσταντίνος Μαστροδήμος, http://www.digestaonline.gr/index.php/24-2006/245-2007-mastorodimos). Εάν δεν θέλεις να υπηρετήσεις στον στρατό εννιά (9) μήνες, θα εργαστείς σε κάποια δημόσια υπηρεσία δέκα πέντε (15) μήνες και θα παίρνεις τον μήνα 223, 53 ευρά. Ο Κασσελάκης προτείνει να μην υπηρετούμε στον στρατό, να υπάρχει δηλαδή μόνο επαγγελματικός στρατός, αλλά να εργαζόμαστε όλοι και όλες 15 μήνες το χρόνο με αμοιβή 223, 53 ευρά τον μήνα. 

ΘΑ έχετε αντιληφθεί, φίλες και φίλοι, τη σοβαρότητα του ζητήματος. Με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα. Στις 17 Ιουλίου έγραψα το κείμενο με τίτλο ” θα καταργηθεί η στρατιωτική θητεία; πότε; “, όπου υποστήριξα ότι σε δέκα, σε είκοσι χρόνια το πολύ η στρατιωτική θητεία θα καταργηθεί για τρεις λόγους: ολοένα και περισσότεροι νέοι αποφεύγουν τη στράτευση, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, επιβαρύνεται οικονομικά η οικογένεια του στρατευμένου και κοστίζει ακριβά στο κράτος. Το κείμενο διαβάζεται καθημερινά, από φαντάρους μάλλον αλλά και από άλλους. Κάποιοι φαντάροι επιβεβαιώνουν αυτά που γράφω. Κάποιος άλλος έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Βρε άνθρωπε, γέρασες και γράφεις ότι σου κατέβει στο κεφάλι σου. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτό το άρθρο. Καλά, τα διαβάζεις αυτά που γράφεις;;;

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα άλλο σχόλιο:

Η στρατιωτική θητεία δεν καταργείται γιατι θα σοκαριστεί ο μέσος Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος που θα πληγεί η
ξενοφοβία του

ΠΕΡΑΣΕ ένας μήνας και κάτι από τη δημοσίευση του κειμένου κι έσκασε η βόμβα: ο Στέφανος Κασσελάκης (το αυριανό κείμενο: Ο Σ. Κασσελάκης είναι λαγός και θα φύγει σα λαγός) προτείνει και υπόσχεται να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Είναι πια βέβαιο, φίλες και φίλοι, ότι θέλουν να καταργήσουν την στρατιωτική θητεία. Δεν μπορεί να τα λέει αυτά ο Κασσελάκης με δική του πρωτοβουλία. Θέλουν να την καταργήσουν οργανωμένα και προγραμματισμένα πριν απωλέσει την οποιαδήποτε αξιοπιστία της,  πράγμα που θα συμβεί. Ήδη θεωρείται ότι η θητεία είναι ολιγόμηνες διακοπές! ‘Ενας άλλος λόγος είναι πιο σοβαρός: κοστίζει πολλά στο κράτος, έχει γίνει βαρίδι και θέλουν να την ξεφορτωθούν.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως δύο πολύ μεγάλες δυσκολίες: πώς θα γίνει η κατάργηση;  Ποιο κόμμα θα την κάνει; Όλα τα κόμματα γνωρίζουν ότι η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Θα ισοδυναμεί με εθνική προδοσία! Θα πρέπει να εξηγήσουν ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταργήσει την στρατιωτική θητεία, έχουν μόνο επαγγελματικό στρατό και, αφού είμαστε Ευρώπη, και έχουμε επαγγελματικό στρατό, αυτός θα πολεμήσει και όχι, όπως υποστηρίζουν οι εθνικόφρονες, τα μαμόθρεφτα που κοιμούνται όλη τη μέρα και τον παίζουν κάθε βράδυ, όσα δεν έχουν ευρά να πάνε να γαμήσουν στο κωλάδικο που είναι κοντά στο στρατόπεδο, άρα κι εμείς πρέπει να καταργήσουμε τη στρατιωτική θητεία. Ναι αλλά δεν αρκεί η εξήγηση. Στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει  ταυτιστεί η ελληνικότητα με την στράτευση –  δεν πήγες φαντάρος; είσαι προδότης, δεν είσαι Έλληνας!

ΔΕΝ είναι καθόλου τυχαίο που η πρόταση για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας γίνεται από κάποιον ξένο, πλούσιο, αυτοδημιούργητο, πετυχημένο, μορφωμένο,  που εργάστηκε στην Γκολντμαν Ζαξ, και υπήρξε εθελοντής στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν! Δεν μπορεί, για να το λέει αυτός κάτι θα ξέρει.  Ο Δρατζίδης γέρασε, ξεμωράθηκε, δε ξέρει τι λέει, γράφει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι –  ο Κασσελάκης όμως; Αυτός ξέρει πολύ καλά τι λέει και τι κάνει –  θα δούμε αύριο τι κάνει.

ΓΙΑ να αποτραπούν οι όποιες αντιδράσεις των εθνικοφρόνων και ορθοδόξων προτείνεται ως αντιστάθμισμα η γενίκευση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας,  όχι μόνο για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες! Θα κάνω μια πολύ σύντομη παρέκβαση για να δούμε τη συνταγματική διάσταση του ζητήματος. Η υποχρεωτική εθνική κοινωνική θητεία για όλους και όλες που προτείνει ο ΣΤ. Κασσελάκης έχει σαφή συνταγατικά ερείσματα. Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 6:

Kάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.

Κάθε Έλληνας! Και άνδρας και γυναίκα! Σε αυτό το άρθρο πατάνε όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι και οι γυναίκες πρέπει να στρατεύονται! Είναι ελλιπής εφαρμογή του άρθρου 4.6 ο περιορισμός της στρατιωτικής θητείας μόνο στους άνδρες! Στην παράγραφο αυτή προστέθηκε, το 1997, αν δεν κάνω λάθος, όταν καθιερώθηκε η εναλλακτική κοινωνική θητεία, η παρακάτω ερμηνευτική δήλωση:

_______________________

** Ερμηνευτική δήλωση: Η διάταξη της παραγράφου 6 δεν αποκλείει να προβλέπεται με νόμο η υποχρεωτική προσφορά άλλων υπηρεσιών, εντός ή εκτός των ενόπλων δυνάμεων (εναλλακτική θητεία), από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής υπηρεσίας.
Η εθνική κοινωνική θητεία, η γενίκευση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, ισχύει και για τις γυναίκες, βασιζόμενοι στο Σύνταγμα. Εγείρονται κάποια πολύ κρίσιμα ερωτήματα: Σε ποια ηλικία θα υπηρετούμε την εθνική κοινωνική θητεία; Πόσο θα διαρκεί;  Πού θα εργαζόμαστε; Μόνο στον δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα; Θα πληρωνόμαστε; Πόσα θα παίρνουμε τον μήνα;
ΟΙ απαντήσεις, φίλες και φίλες, έχουν ήδη δοθεί, εάν ισχύσουν όσα ισχύουν σήμερα. Θα υπηρετούμε την κοινωνική μας θητεία μόλις τελειώσουμε το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο, θα εργαζόμαστε στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τόμεα (γιατί όχι;), η θητεία μας θα διαρκεί 15 μήνες και θα παίρνουμε 223,53 ευρά τον μήνα. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές: να μειωθεί η διάρκεια της εθνικής κοινωνικής θητείας, στον ένα χρόνο, και να αυξηθεί το μηνιάτικο, στα 350. Πιθανόν. . . Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες κάθε χρόνο, θα δουλεύουν ένα χρόνο (το λιγότερο), για 350 ευρά το μήνα (το περισσότερο). Ανασφάλιστοι ασφαλώς!
ΤΡΙΒΟΥΝ από τώρα τα χέρια τους, από τη χαρά τους, κράτος και επιχειρήσεις! Και θα διώξουν το βαρίδι του κόστους της συντήρησης των στρατευμένων με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας  και θα μειωθεί το εργατικό κόστος με την εθνική κοινωνική θητεία. Να ένας πολύ ωραίος τρόπος και κρατικές δαπάνες να περιοριστούν, άρα να μειωθούν οι φόροι περαιτέρω,  και να αυξηθούν τα κέρδη. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: τι θα γίνει, εάν κάποιοι και κάποιες, πολλοί και πολλές προφανώς, αρνηθούν να υπηρετήσουν την κοινωνική τους θητεία; Πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την άρνηση, η οποία θα υπάρξει αναπόφευκτα; Τι έχουν σκεφτεί; Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: ή θα υπάρχουν κυρώσεις, θα δούμε ποιες, που θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των αρνητών, ανδρών και γυναικών ή, αφού κάνουν τη δουλειά τους, καταργήσουν δηλαδή τη στρατιωτική θητεία,  και αφού καταλαγιάσει ο πυρετός των εθνικοφρόνων,  θα καταργήσουν και την εθνική κοινωνική θητεία.
ΥΠΑΡΧΕΙ κι άλλο ένα ζήτημα, θα το εξετάσουμε αύριο το πρωί: ποιο κόμμα θα καταργήσει τη στρατιωτική θητεία και θα την αντικαταστήσει με την εθνική κοινωνική θητεία; Η Νέα Δημοκρατία!

Σχολιάστε ελεύθερα!