in κοινωνικός πόλεμος

στρατιωτική εισβολή του κράτους στις κοινότητες των Ρομά συντονίζει το Υπουργείο Ασφάλειας και Καταστολής

«Οι αστυνομικοί αυτοί θα είναι μάχιμοι, θα είναι μέσα στους καταυλισμούς και θα έχουν εκεί έδρα. Σε 1,5 μήνα θα γίνει αυτό, θα υπάγονται στο Ελληνικό FBI. Θα είναι καθημερινά παρόντες, θα περιπολούν σε συνοικίες και γειτονιές. Το μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά θέμα αποφυγής του νόμου.  Αυτή η ανοχή που υπήρχε για χρόνια και που για μένα είναι ακατανόητη, αυτή πρέπει να πάρει τέλος»

Μ. Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ασφάλειας και Καταστολής

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΤΟ Υπουργείο Ασφάλειας και Καταστολής, το κατ΄ευφημισμόν Προστασίας του Πολίτη, οργανώνει και συντονίζει αυτές τις μέρες μια στρατιωτική εισβολή του κράτους στις κοινότητες των Ρομά με σκοπό να τις κατακτήσει και να τις ελέγξει, να τις καθυποτάξει. Η συντριπτική πλειονότητα των Ρομά είναι εγκληματίες, πολλοί εξ αυτών σκληροί, και πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται και συντονίζεται μια τέτοια επιχείρηση. Ποια ήταν η τύχη τους; Όλες απέτυχαν. Ποια θα είναι η κατάληξη άλλης μιας, μακράς πνοής μάλιστα, στρατιωτικής-αστυνομικής επιχείρησης; Θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ή θα σταματήσει αποτυχούσα; Θα έχουμε νεκρούς; Πόσους, λίγους ή πολλούς; Νεκρούς Ρομά και νεκρούς αστυνομικούς; 

ΚΑΙ αυτή η απόπειρα καθυπόταξης των Ρομά θα αποτύχει. Δεν είμαι βέβαιος, είμαι βεβαιότατος. Θα εκθέσω τα επιχειρήματά μου και θα κρίνετε εσείς εάν λέω βλακείες ή όχι. Υπάρχουν δύο τρόποι να στεφθεί με επιτυχία αλλά και οι δύο είναι παντελώς ανεφάρμοστοι: αυτός είναι ο λόγος που η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη, το γνωρίζουν άλλωστε. Εκείνο που θα γίνει θα είναι ο καθημερινός έλεγχος και η καθημερινή παρενόχληση των Ρομά από τους αστυνομικούς που θα είναι παρόντες μέσα στους καταυλισμούς 24 ώρες το 24ωρο. Η στρατηγική επιδίωξη της επιχείρησης δεν είναι η άμεση αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά ο διαρκής καθημερινός εκφοβισμός ώστε να προληφθεί η εγκληματική δραστηριότητα. Προληπτική καταστολή. Πριν το κάνω όμως θα ήθελα να εκθέσω το σχέδιο της στρατιωτικής επιχείρησης καθυπόταξης των Ρομά, όπως το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός.

ΘΑ αρχίσει με τις κοινότητες των Ρομά στην Αττική, όπου «σε πρώτη φάση θα είναι 70 αστυνομικοί που θα μπουν μέσα στους καταυλισμούς, θα είναι νέοι αστυφύλακες εκπαιδευμένοι, επιλεγμένοι και επιλεγμένες και θα είναι εκεί υπό την εποπτεία του “ελληνικού FBI”. Επειδή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη δουλειά, πρέπει αυτά τα παιδιά και ψυχικά και σωματικά να είναι κατάλληλα», δήλωσε ο ρέκτης Υπουργός. Και συνέχισε: «Θα είναι ένστολοι, οπλισμένοι, εκπαιδευμένοι, απολύτως θωρακισμένοι, με οχήματα. Εγώ δεν είμαι εδώ στο υπουργείο για παρατηρητής ούτε να περιγράφω τα προβλήματα, είμαι εδώ για να διασφαλίσω την ασφάλεια των πόλεων, των συνοικιών και των ανθρώπων. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με αυτού του είδους την εγκληματικότητα. Βεβαίως υπάρχει και η μεγάλη εγκληματικότητα . . .»  Μέχρι τώρα, παραδέχεται ο ρέκτης Υπουργός, δεν μπορέσαμε να τους ενσωματώσουμε, δηλαδή, δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε την αλλεργία που έχουν απέναντι στην μισθωτή εργασία, με αποτέλεσμα να επιβιώνουν μέσω της εγκληματικότητας:

«Υπάρχει το συνολικό ζήτημα της ενσωμάτωσης, των προβλημάτων που υπάρχουν στους πληθυσμούς αυτούς τους ευάλωτους, τα ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των παιδιών, όπως επίσης τα ζητήματα της κοινωνικής στήριξης, της απασχόλησής τους, αλλά είμαι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να υπηρετώ την ατζέντα της ασφάλειας. Η εγκληματικότητα των Ρομά είναι πολύ μεγάλη, δυστυχώς για κάποιους λόγους τις τελευταίες δεκαετίες, που σχετίζονται είτε με την άφιξη των μεταναστών και τις δουλειές που έχουν πάρει και κάνουν οι μετανάστες είτε με την κρίση, τον COVID, όλα αυτά οδήγησαν σε μια μεταβολή των συνθήκων ζωής των ανθρώπων αυτών. Δυστυχώς, μια συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ασχολείται με το έγκλημα, κάποιοι από αυτούς είναι σκληροί εγκληματίες, εννοώ ότι διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, και πολλοί από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές. Κάποιοι άλλοι από αυτούς διακινούν μέταλλα και μια σειρά άλλα υλικά, από τα οποία κερδίζουν πάρα πολύ μεγάλα ποσά, και δυστυχώς ακόμα και μικρά παιδιά ασκούνται καθημερινά στην μικροεγκληματικότητα με διαρρήξεις. Άρα έχουμε ένα ζήτημα το οποίο είναι μάστιγα και δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι.» 

ΥΠΑΡΧΕΙ κι άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. « . . . Ομάδες αστυνομικών θα περιπολούν σε 24ωρη λειτουργία, διότι υπάρχουν και άλλα θέματα, υπάρχουν τα θέματα των διαταράξεων. Γίνεται κατάσχεση κάτι θηριωδών μεγαφώνων τα οποία χρησιμοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης. Τι δουλειά έχουν να υπάρχουν στα σπίτια τέτοιου είδους μεγάφωνα, τα οποία δεν αφήνουν τον κόσμο να κοιμηθεί;» Η τελευταία ερωτηματική πρόταση προαναγγέλλει την αποτυχία. Τη γνωρίζουν την απάντηση ο κύριος Υπουργός και οι σύμβουλοί του; Γιατί πολλά σπίτια έχουν μεγάλα μεγάφωνα και κάπου κάπου βάζουν να ακουστεί δυνατά το ‘παντρεμένοι κι οι δυο, γύρνα σε παρακαλώ”; Για να ακούει μουσική ο καταυλισμός; Όχι, βέβαια. Κάτι άλλο γίνεται αλλά οι φωστήρες του Υπουργείου δεν το γνωρίζουν και δεν θα το μάθουν ποτέ –  ούτε κι εσείς γιατί δεν μπορώ να σας το πω, το καταλαβαίνετε. Και: κύριε Υπουργέ, εάν ενοχλούνταν από τη δυνατή μουσική, θα το έλυναν το πρόβλημα μεταξύ τους μέσα σε λίγα λεπτά, με το καλό ή με τη καραμπίνα. Αλλά δεν τους ενοχλεί. Εκτός κι αν ενοχλούνται οι Έλληνες που κατοικούν μερικά χιλιόμετρα παρακάτω που νομίζουν ότι οι γύφτοι όλη τη μέρα χορεύουν. Χορεύετε και τραγουδάτε, είστε καλά; Είστε πολιτισμένοι άνθρωποι;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο τρόποι για να στεφθεί με επιτυχία, για να νικήσει το κράτος και να ηττηθούν οι Ρομά. Πριν τους εκθέσω, θα ήθελα να εξετάσουμε ένα ζήτημα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον: δεν γνωρίζουμε τον πληθυσμό των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρεις εκδοχές: το κράτος λέει ότι είναι 110.000, άλλοι λένε ότι είναι 200.000 κι άλλοι 300.000. Γιατί, φίλες και φίλοι, δεν γνωρίζει το κράτος πόσοι είναι οι Ρομά; Θα το μάθει ποτέ; Όχι, δεν θα το μάθει. Οι Ρομά, φίλες και φίλοι, αποφεύγουν να απογραφούν, όπως αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι. Μπορείτε να τους εξαναγκάσετε να απογραφούν; Δεν μπορείτε! Γύφτοι-Κράτος 1-0! Μπορείτε να τους εξαναγκάσετε να βγάλουν αστυνομική ταυτότητα; Δεν μπορείτε! 2-ο! Να τους εξαναγκάσετε να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης; Δεν μπορείτε! 3-0! Οι Ρομά έχουν κοινόχρηστες αστυνομικές ταυτότητες και κοινόχρηστα διπλώματα οδήγησης! Όταν δικάζονται, παρουσιάζουν ένα δίπλωμα οδήγησης το οποίο δεν είναι δικό τους και επειδή δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα λένε όποιο όνομα τους βολεύει. Όσο για τη φωτογραφία, και μοιάζουν όλοι τους και ” είναι παλιά η φωτογραφία, είμαι νέος εδώ”!

ΤΟ κράτος τη γνωρίζει βέβαια αυτή τη κατάσταση αλλά δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει! Τι να την κάνει την αστυνομική ταυτότητα; Οι Ρομά δεν ζουν στην ελληνική κοινωνία, ζουν στην κοινωνία των Ρομά –  αυτό μπορείτε να το καταλάβετε. Η ελληνική κοινωνία είναι ένας χώρος στον οποίο εισέρχονται περιστασιακά για να δουλέψουν, να πουλήσουν, να κλέψουν και επιστρέφουν στην κοινωνία τους. Από αυτή την έποψη, η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία δύο κοινωνιών. Κοινωνία δύο κοινωνιών ήταν η κοινωνία της αρχαίας Σπάρτης: υπήρχε η κοινωνία των κατακτητών και η κοινωνία των ειλώτων που παρήγαγαν τον κοινωνικό πλούτο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου άρπαζαν οι πολεμιστές Σπαρτιάτες. Καμιά κοινωνία δεν είναι ομογενής ή  ομοιογενής –  όλες οι κοινωνίες είναι κοινωνίες πολλών κοινωνιών. Αυτό είναι ένα αγκάθι μέσα στο μάτι του κράτους που θέλει να το βγάλει αλλά δεν μπορεί. Δεν πρόκειται για κάποια αποκλίνοντα, παραβατικά άτομα. Πρόκειται για κοινωνία, για κουλτούρα, για πολιτισμική παράδοση, για αξίες και αντιλήψεις, για κανόνες και συμπεριφορές, για ιδιοσυγκρασία και ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Πώς μπορείς να αλλάξεις μια ολόκληρη κοινωνία και να την κάνεις κάτι άλλο, να τη φέρεις στα μέτρα σου; Δε γίνεται, καλόπαιδα σύμβουλοι του κυρίου Χρυσοχοΐδη, δεν γίνεται, τον Θεό μπάρμπα να έχετε, δεν γίνεται!  Γνωρίζετε Ρομά που δουλεύουν σε εργοστάσια ή κάπου αλλού; Έχετε δει ποτέ σας γύφτους οικοδόμους; Όχι, βέβαια! Διότι είναι αλλεργικοί στη μισθωτή εργασία –  δεν είναι σαν κι εσάς που τη αντέχετε, εάν δεν την λατρεύετε! Κι όταν κάνουν κάνα μεροκάματο, το κάνουν με τους δικούς τους όρους: π.χ., όταν μαζεύουν ντομάτες, δουλεύουν με το καφάσι, όχι μεροκάματο. Εκεί που δουλεύουν, μερακλώνουν κι αρχίζουν να χορεύουν τσιφτετέλι! Κι όταν κάποιος ή κάποια μετά από λίγες ώρες βαρεθεί, σηκώνεται και φεύγει και τον ακολουθούν και οι άλλοι/άλλες. Κύριε Χρυσοχοΐδη, είμαι βέβαιος ότι θα είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με μια γύφτισσα με εφτά παιδιά που τα έκανε με εφτά άνδρες! Δεν τα κάνουν αυτά οι Ελληνίδες!

ΝΑ ποιοι είναι οι δύο τρόποι που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της κρατικής επιχείρησης.  Ο πρώτος: να βρει το κράτος δουλειά σε όλους και όλες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Να βρουν δουλειά μόνοι τους και δεν μπορούν και δεν θέλουν. Ο δεύτερος: να τους κλείσει όλους και όλες στη φυλακή. Κι αυτό δεν γίνεται, όπως αντιλαμβάνεστε. Ο μόνος τρόπος να επιβιώνουν είναι η εγκληματικότητα, όπως την ορίζετε και την αντιλαμβάνεστε. Γνωρίζετε ότι η εγκληματικότητα επεκτείνεται και γενικεύεται σε όλες τις κοινωνίες, περισσότερο στις φτωχές και αναπτυσσόμενες και λιγότερο στις αναπτυγμένες. Υπάρχει η εγκληματικότητα της επιβίωσης και η εγκληματικότητα για την αύξηση της κατανάλωσης. Ο γύφτος κάνει διάρρηξη για να επιβιώσει, το στέλεχος κάποιας επιχείρησης πουλάει κόκα για να έχει κι αυτός σαβ και να πηγαίνει διακοπές στη Μύκονο.

Η γενίκευση σε έκταση και ένταση της εγκληματικότητας ανησυχεί το κράτος και προσπαθεί να βρει τρόπους να τους αντιμετωπίσει. Τα εγκλήματα χωρίς θύματα –  εμπορία ναρκωτικών –  δεν τα θεωρούν  σοβαρά πλεόν και η δικαστική εξουσία τείνει να γίνεται όλοένα και περισσότερο επιεικής. Αλλά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση, αντιμετωπίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη αυστηρότητα αλλά με την αυστηρότητα δεν λύνεις προβλήματα  –  δημιουργείε κι άλλα.

Ο Υπουργός είναι βέβαιος ότι θα καταφέρει να εκφοβίσει τους Ρομά και να τους εξαναγκάσει να μην εγκληματούν, να αδρανήσουν, να παθητικοποιηθούν, να πεθάνουν από τη πείνα. Δεν γνωρίζει όμως δεν εκφοβίζονται και δεν φοβούνται ότι όσοι και όσες βρίσκονται σε απόγνωση; Δεν το γνωρίζει.

Write a Comment

Comment