in 21ος αιώνας

ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί, δεν θα κλιμακωθεί, δεν θα γίνει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

“Πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου”

Μπενιαμίν Νετανιάχου (πρωθυπουργός του Ισραήλ)

«Αγαπάμε τον θάνατο, όπως οι εχθροί μας αγαπούν τη ζωή» (Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Al Aqsa TV το 2014

«Οι Αμερικανοί αγαπούν την Pepsi- Cola, εμείς τον θάνατο» (Αφγανός τζιχαντιστής σε Βρετανό δημοσιογράφος το 2001)

«Κοιτάξτε τους γιους των δύο ιερών μας πόλεων (Μέκκα και Μεδίνα).. Σας το λέω, αυτοί οι νέοι αγαπούν τον θάνατο, όπως εσείς αγαπάτε τη ζωή» (Ο Οσάμα μπιν Λάντεν απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Γουίλιαμ Πέρι, το 1996).

φίλες και φίλοι καλή σας μέρα

“ΤΟΝΙΖΩ ότι ήταν μόνο η αρχή, πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου” δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν  Νετανιάχου στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ισραηλινό λαό, πριν λίγες ώρες –  και  λίγες ώρες  πριν αρχίσει η εισβολή των χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Γάζα. Λίγες μέρες πριν είχει πει, “δεν είδατε τίποτα ακόμα”. Αυτές ακριβώς οι εκφράσεις είχαν εκστομιστεί και από ρώσους ηγέτες, λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι του παρόντος να εξετάσουμε τις πολλές ομοιότητες, τα κοινά χαρακτηριστικά που εντοπίζουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας και της Γάζας  –  θα το κάνω όμως ένα άλλο πρωινό. Οι απειλές που εκσφενδονίζονται από τα αντίπαλα στρατόπεδα και η συγκέντρωση αμερικάνικων και αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα πεδία των μαχών προκαλούν ανησυχία: θα γενικευτεί ο πόλεμος, θα κλιμακωθεί, θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, θα γίνει Γ΄παγκόσμιος πόλεμος; Ο τίτλος του σημερινού κειμένου είναι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Αν σας αρκεί, καλώς – ή θα συμφωνείτε ή θα διαφωνείτε, μα και μου δεν έχει· εάν όχι, εκθέτω τα επιχειρήματά μου. Πρόθεσή μου δεν είναι να σας πείσω (τα επιχειρήματά δεν έπεισαν ποτέ κανέναν και καμμία) αλλά   να δοκιμάσω τον τρόπο σκέψης μου. Εάν κάνω λάθος, θα ξανασκεφτώ κάποια πράγματα, λίγα ή πολλά –  εάν όχι, θα συνεχίσω να σκέφτομαι με τον ιδιο τρόπο.

ΑΣ αρχίσουμε με το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, με το απόλυτο κακό: το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου πολέμου, με ή χωρίς χρήση πυρηνικών όπλων. Εφ΄ όσον, εάν γίνει, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει μεταξύ της καπιταλιστικής  Δύσης και της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας, τότε, δεν μπορώ να μην είμαι κατηγορηματικός: δεν θα γίνει. “Δεν θα ανακατευθούμε”, δήλωσαν Ρωσία και Κίνα. Αυτά είναι δικά μου λόγια, τα δικά τους λόγια τα υπέβαλε η διπλωματική στάση, κάτι που δεν με χαρακτηρίζει. Διατύπωσαν την απόφασή τους να μην εμπλακούν (ό,τι κι αν γίνει εκεί κάτω) με προτροπές και παραινέσεις – να σταματήσει η αιματοχυσία, να γίνουν διαπραγματεύσεις και άλλα παρόμοια κούφια λόγια. Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο, η Κίνα δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί, τουναντίον, και οι δύο θα παρατηρούν και θα σχολιάζουν συμβουλεύοντας και προτρέποντας κι έτσι θα περάσουν οι μέρες και οι βδομάδες, μπορεί και μήνες, και μέχρι τα Χριστούγεννα  η “δουλειά” του ισραηλινού κράτους θα έχει τελειώσει.

ΕΚΕΙΝΟ που θα μπορούσε να γίνει είναι να εμπλακούν γειτονικές αραβικές και μη αραβικές αλλά μουσουλμανικές χώρες – εννοώ το Ιράν και την Τουρκία. Η Αίγυπτος δεν θα τολμήσει –  όλο το ψωμάκι (σιτάρι)  που τρώει ο αιγυπτιακός λαός εισάγεται από τις ΗΠΑ, δεν είμαι βέβαιος αλλά νομίζω  (θα το ψάξω) πως αυτό ισχύει και για την Ιορδανία, η οποία βέβαια είναι ασήμαντη στρατιωτική δύναμη, σε σύγκριση με το Ισραήλ. Η Συρία βρίσκεται σε ελεεινή στρατιωτική κατάσταση –  και όχι μόνο. Το Κατάρ και οι μη αραβικές μουσουλμανικές χώρες, Ιράν και Τουρκία, τάσσονται με το πλευρό της Χαμάς αλλά δεν συντάσσονται. Δεν θα στείλουν στρατιώτες να πολεμήσουν: ή θα στείλουν πολλούς ή δεν θα στείλουν ούτε έναν.  Το δεύτερο θα συμβεί. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Ισραήλ ήταν η καταστροφή των αεροδρομίων της Δαμασκού και του Χαλεπίου –  αυτά χρησιμοποιούσε το Ιράν για τον εφοδιασμό των συμμάχων της με όπλα (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Συρία, Ιράκ).

Η μόνη περίπτωση να επεκταθεί ο πόλεμος είναι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ. Δεν θα το κάνει. Γνωρίζουν ότι γι΄ αυτούς πλέουν προς την περιοχή τα αμερικάνικα και τα αγγλικά αεροπλανοφόρα και πολεμικά σκάφη, τα δύο υποβρύχια με τους εκατοντάδες πυραύλους. Καταστροφή της Χεζμπολάχ σημαίνει και εξαφάνιση της ηγετικής ομάδας της – αυτή θέλει να επιβιώσει.

Η Χαμάς έχει μείνει μόνη. Η οποία προέτρεψε τον πληθυσμό της βόρειας Γάζας να μην φύγει, μετά το τηλεσίγραφο του Ισραήλ για επικείμενη εισβολή. Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας δεν υπάκουσαν και μέσα σε λίγες ώρες έφυγαν πάνω από 400.000 και θα φύγουν και όλοι οι υπόλοιποι, σύνολο πάνω από ένα εκατομμύριο. Τι περίμενε η ηγετική ομάδα της Χαμάς, να μείνουν να πεθάνουν; Δεν γνώριζε ότι, μετά την επιδρομή των μαχητών της και τη σφαγή που έγινε, το Ισραήλ θα προχωρήσει σε ανηλεή αντίποινα; Ασφαλώς και το γνώριζε. Το γνώριζε και το έκανε. Και αναρωτιέμαι, είναι ηλίθιοι ή ρουφιάνοι, πράκτορες του Ισραήλ; Ας δεχτούμε ότι δεν είναι το δεύτερο –  τότε σίγουρα είναι ηλίθιοι, δηλαδή δεν σκέφτονται, αυτό σημαίνει ηλίθιος. Δεν σκέφτονται ή σκέφτονται με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα που θα εξετάσουμε.

ΘΑ κάνω μια πολύ σύντομη παρέκβαση και θα εξετάσω τρία ζητήματα –  θα με βοηθήσει να διατυπώσω τις σκέψεις μου και τα συμπεράσματά μου. Το πρώτο: μεταξύ δύο κοινωνιών,  δύο λαών, δύο ή περισσοτέρων εθνοτικών ομάδων και πληθυσμών, μπορεί να υπάρξουν δύο σχέσεις: της συμβίωσης και συνεργασίας και της καθυπόταξης και υποδούλωσης.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης σχέσης ήταν η Θεσσαλονίκη πριν το 1912 όπου Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι ζούσαν επί αιώνες χωρίς προβλήματα. Χαρακτηριστικό  παραδείγμα της δεύτερης σχέσης ήταν η σπαρτιάτικη κοινωνία –  με κυρίους τους Δωριείς εισβολείς και υποταγμένους τους είλωτες και τους περιοίκους, οι οποίοι εργάζονταν και παρήγαγαν τον κοινωνικού πλούτο που κατανάλωνε η κοινωνία των κατακτητών.

Ή θα ζήσουμε μαζί ειρηνικά και συνεργαζόμενοι ή θα σε υποτάξω και θα κάνεις ό,τι σου πω. Τα πράγματα αλλάζουν εάν δεν σε χρειάζομαι –  οι Δωριείς δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς τους είλωτες και τους περιοίκους, τους υποταγμένους γείτονες που είχαν κάποια διατηρήσει την αυτονομία τους ως κοινότητες. Οι Οθωμανοί κατακτητές είχαν παραχωρήσει πλήρη αυτονομία σε όλες τις κοινότητες των Βαλκανίων, χριστιανικές κατά το πλείστον – το μόνο που ήθελαν ήταν το 10% της παραγωγής. Πολύ καλά, αν σκεφτούμε ότι σήμερα το ΦΠΑ είναι 23%.  Εάν δεν σε χρειάζομαι, εάν αντιδράς και αντιστέκεσαι στην καταπίεση και στην αρπακτικότητα του ισχυρού Κυρίου, όχι με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες αλλά με όπλα, εάν μας σκοτώνεις, εάν είσαι μια διαρκής απειλή, ένας διαρκής κίνδυνος, ότε ή θα σε διώξω και θα φύγεις ή, αν μείνεις, θα σε εξοντώσω. 

ΔΕΥΤΕΡΟ ζήτημα. Η ανυπακοή προς την ηγετική ομάδα της Χαμάς και η εσπευσμένη φυγή των κατοίκων της βόρειας Γάζας είναι η απάντηση στο ερώτημα που όλοι και όλες οφείλουμε να δώσουμε –  θα τη δώσω κι εγώ, ευθύς αμέσως: Αθανάσιε, τι προτιμάς, να πεθάνεις ή να ζήσεις ως πρόσφυγας, ως δούλος, ως κατατρεγμένος; Απαντώ ευθέως, χωρίς την παραμικρή ένσταση και επιφύλαξη, διότι μια ζωή, κλείνω τα 65, με αυτόν τον τρόπο και με αυτή τη λογική ζω: δεν θέλω να πεθάνω, προτιμώ να είμαι δούλος, φυλακισμένος, κυνηγημένος, άνεργος, φτωχός, μετανάστης, πρόσφυγας, γαμημένος, δαρμένος, ξεφτιλισμένος. Αν θέλετε εσείς να πεθάνετε, ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ. Έχουν ζήσει άνθρωποι, εκατομμύρια εκατομμυρίων,  σε απίστευτες ακραίες καταστάσεις (δουλεία, καταναγκαστικά έργα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, γκουλάγκ, γαλέρες, φυλακές πολύ τιμωρητικές και άλλα πολλά) αλλά έζησαν – υπέφεραν τα πάντα, υπέμεναν τα πάντα αλλά μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός αυτοκτόνησε. Μόνο ένας τύπος ανθρώπου προτιμάει να πεθάνει παρά να χάσει την ελευθερία του: ο ήρωας. Οι άνθρωποι δεν είναι ήρωες, λίγοι είναι οι ήρωες. Ποιοι είναι ήρωες; Οι ήρωες είναι οι απόγονοι των πολεμοχαρών και φιλοπολέμων ποιμένων (Ινδοευρωπαίοι, Εβραίοι, Άραβες, περιορίζομαι σε αυτούς, μιας και αυτοί είναι από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ιστορίας). Να ποιος είναι ο ηρωισμός: 1. εάν δεν υποταχτείς, εάν δεν σε χρειάζομαι, εάν είσαι περιττός, άρχηστος και επικίνδυνος ή θα σε διώξω ή θα σε εξοντώσω· 2. προτιμώ να πεθάνω, παρά να υποταχτώ, να γίνω δούλος.

ΤΡΙΤΟ ζήτημα. Με βάση όσα έγραψα παραπάνω, οι άνθρωποι προτιμούν το μικρότερο κακό από το απόλυτο κακό: καλύτερα δούλος παρά να πεθάνω. Και γνωρίζουν ότι ενίοτε, πολύ συχνά, το απόλυτο Καλό μπορεί να μετατραπεί σε απόλυτο Κακό. Τι να κάνουμε τώρα δηλαδή, να κόψουμε τις φλέβες μας επειδή δεν μας αρέσει αυτό που προτιμούν και αυτό που γνωρίζουν οι άνθρωποι; Το απόλυτο Καλό και το απόλυτο Κακό δεν υπάρχει, δεν είναι μόνιμη,  αμετάβλητη ουσία. Είναι επιλογές που καθορίζονται από πολλές μεταβλητές. Εάν δεν φύγετε, θα πεθάνετε, προειδοποίησαν οι Ισραηλινοί. Μην φύγετε, να πεθάνετε, υπέδειξε η Χαμάς. Δεν θα πεθάνουμε, θα φύγουμε, είπαν οι κάτοικοι της Γάζας και έφυγαν. Εμείς θα πολεμήσουμε κι ας θα πεθάνουμε, λέει η Χαμάς.

ΟΛΟΣ ο πλανήτης παρακολουθεί ανήμπορος –  και αδιάφορος. Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα τελειώσει –  θα νικήσει ο ισχυρότερος. Οι κάτοικοι της Γάζας θα φύγουν  –  γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν φύγουν, θα εξοντωθούν ανηλεώς. Χωρίς τους κατοίκους της Γάζας, η Χαμάς είναι ένα τίποτα. Η πόλη θα ισοπεδωθεί, οι μαχητές της Χαμάς θα πεθάνουν πολεμώντας, όσοι πολεμήσουν, δεν θα είναι πολλοί. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, το Ισραήλ θα πετύχει τον στόχο του: να εξαλείψει τον κίνδυνο, την απειλή, είτε με την εκδίωξη είτε με την εξόντωση.

ΜΗΠΩΣ ζούμε ένα από τα πρώτα επεισόδια της εξόντωσης των περιττών, άχρηστων και επικίνδυνων πληθυσμών που θα εκτυλιχθούν κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα;

Σχολιάστε ελεύθερα!